1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Asiantuntija Finni ihasteli Topi Raitasen tonnivitosen aikaa – "Maailmalta ei löydy kovin montaa estemiestä, joka juoksee tuota kovempaa"

Yle Urheilun yleisurheilun asiantuntija Jarkko Finni poimi Kuortaneen yleisurheiluillan tähtihetket.

Topi Rantanen Kuva: Lehtikuva

Aina kun nykyisin Suomen pika-aiturinaiset starttaavat, niin odotusarvot ovat korkealla. Annimari Korte ja Nooralotta Neziri alittivat 13 sekuntia Kuortaneella, mutta kumpikaan ei ollut tyytyväinen. Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni muistutti, että paljon on kiinni päivän vireestä.

– Hyvä taso meillä on pika-aidoissa, mutta nyt ei nähty ennätyksiä. Miesten satasella ajan 10,30 juossut Samuli Samuelsson oli taas erinomainen.

– Monella voi olla myös tilanne, että kun mennään kohti Kalevan kisoja ja treeni osin kevenee, niin se on alkuvaiheessa yllätys, miten vire sattuu kohdalleen. Päivät eivät ole koskaan samanlaisia, Finni huomautti.

Nooralotta Neziri, Annimari Korte ja Lotta Harala Kuortaneella 1.8. 2020 Kuva: Lehtikuva

– Olosuhteet merkitsevät paljon pikamatkoilla. Pitää muistaa, että ennätykset tehdään huippuolosuhteissa, sillä on iso vaikutus, Finni jatkoi.

Raitasen tonnivitosen ennätys kova estemiehelle

Keskimatkoilla Sara Kuivisto ja Topi Raitanen juoksivat kauden kotimaiset kärkiajat.

Raitasen kakkostila 1500 metrin matkalla Belgian Ismael Debjanin jälkeen ajalla 3.38,88 oli ensimmäinen suomalaisjuoksijan 3.40:n alitus sitten vuoden 2013 jolloin siihen pystyivät Niclas Sandells ja Mikael Bergdahl.

– Raitasen iso ennätysparannus jäi erityisesti mieleen ja nyt aika on estemiehelle jo kova. Maailmalta ei löydy kovin montaa estemiestä, joka juoksee tuota kovempaa. Pirteä esitys, iloitsi Finni

Raitasen tulos alitti kahdella sekunnin sadasosalla estejuoksun SE-miehen Jukka Keskisalon 1500 metrin ennätyksen.

Sara Kuivisto Kuva: Lehtikuva

– Sara Kuivistolle 800 metrin matkavauhti oli optimaalinen ja oli hyvää vastusta tarjolla. Minusta on lähinnä ajan kysymys, kun hänellä liikahtaa "kasisatanen" sekunnin tai kaksi nopeammin.

Porvoolaisen aika 2.02,92 oli hänelle itselleen yllätys siihen nähden, mitkä olivat verryttelytuntemuksen ennen kisaa.

Keihäässä suomalaistaso ei leveä, Ståhl kerää kehuja

Johannes Vetter rykäisi miesten keihäässä noin 90-metrisen, mutta se painui yliastutuksi. Saksalainen niittasi silti viimeisellään 86,94, jolla ohitti ruotsalaisen Kim Ambin (85,68). Kaksikon otteita pääsee seuraamaan myös 11. elokuuta käytävissä Paavo Nurmi Gamesissa.

Finni ei laittaisi päätään pensaaseen miesten keihäässä, vaikka Kuortaneella nähtiin melko harvinainen tilanne, jossa suomalaisia ei esiintynyt lainkaan kotimaan koitoksen palkintokorokkeella.

- Kovimmat tykit, Antti Ruuskanen ja Oliver Helander, ovat sivussa ja se tietysti näkyy, kun taso ei ole niin laaja. Toivotaan, että Lassi Etelätalolta, Toni Kuuselalta ja kumppaneilta löytyisi kohta niitä 82-metrisiä.

Daniel Ståhl Kuva: Lehtikuva

Kiekonheiton maailmanmestari Daniel Ståhl osaa viihdyttää aina Suomessa ollessaan. Niin nytkin. Ruotsalaistähti tarjosi tanssiaskelia ja spurtteja yleisölle. Tuulettomassa säässä voittotulos 68,48 on hyvää tasoa.

– Ruotsalaiset olivat todella kovia. Myös toiseksi sijoittunut Simon Pettersson (66,11). Vastaisella tuulella ja noilla tehoilla, mitä nähtiin, olisimme saaneet ihastella Ståhlilta todennäköisesti yli 70-metrisiä siivuja. Tässäkin olosuhteilla on vaan iso vaikutus. Hieno show-mies ja hieno tyyppi muutenkin, kehui Finni hymyssä suin maailmantähti Ståhlia.

Lue myös:

Kenkä ei kestänyt Ella Junnilan uutta vauhtia: "Tänä iltana uusia piikkareita metsästämään"

Topi Raitanen juoksi ajan, joka on suomalaisittain harvinaista herkkua – sai kiriapua kansainvälisiltä huippumenijöiltä: "Se sytyttää meikäläisen"

Suomen keihäsmiehet pettyivät rajusti Kuortaneella – kyynärpäävaivainen Vetter voittoon lähes 87-metrisellä

Korte jälleen pika-aitojen ykkönen – aika 12,88 oli SE-naiselle pettymys: "En ole tyytyväinen"