1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Oliko Kimi Räikkönen osallinen Mercedes-tähtien poikkeuksellisiin rengasrikkoihin? Asiantuntija pitää merkittävimpänä syynä erikoista kisakalenteria

Kauden neljännessä F1-osakilpailussa peräti neljästä autosta puhkesi rengas. Mercedes-pomo Toto Wolff ja tähtikuljettaja Lewis Hamilton nostivat esiin Kimi Räikkösen auton jäänteet syyksi poikkeukselliseen tilanteeseen.

Valtteri Bottas koki musertavan rengasrikon Silverstonen kisan lopussa. Kuva: Will Oliver/AFP/Lehtikuva

F1-kauden neljännessä kilpailussa Isossa-Britanniassa nähtiin todella erikoisia käänteitä, kun peräti neljästä autosta puhkesi rengas kesken kisan.

Ensimmäinen rengasrikko oli kisan vakavin. AlphaTaurin kuljettaja Daniil Kvjatin autosta puhkesi takarengas ja hänen autonsa ajautui kovasta vauhdista päin seinää. Venäläisen kisa päättyi siihen.

Kvjat selvisi tilanteesta säikähdyksellä, mutta vaikutti siltä, ettei hän tiennyt, miksi auto ajautui pois radalta. Heti tapahtuman jälkeen hän pahoitteli tiimiradiossa kolariaan.

– Jos rengas puhkeaa noin nopeassa kaarteessa ja niin yllättäen, ettei kuljettajakaan ymmärrä, mitä siinä tapahtui, onhan se todella, todella vaarallista. Kyllä hälytyskellot varmasti soivat Pirellin puolella ja tallit vaativat uusia selvityksiä, sanoo Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh.

AlphaTaurin Daniil Kvjat törmäsi rajusti päin seinää Silverstonessa, kun hänen autonsa takarengas puhkesi kovassa vauhdissa. Kuva: Andrew Boyers/Getty Images

Kisan kolmen viimeisen kierroksen aikana rengasrikkoja nähtiin vielä kolme. Ensin Valtteri Bottas menetti eturenkaan puhkeamisen takia kakkospaikkansa, sitten Carlos Sainz kurvasi varikolle ja viimeisellä kierroksella kisan voittaneen Lewis Hamiltonin vauhtia hidasti sama epäonni.

Kolmikosta ainakin Bottas oli valitellut jo kymmenen kierrosta ennen maalia auton tärinää, joka saattoi johtua renkaista.

– Tallit ja rengasvalmistajat vaihtavat nyt dataa todella paljon siitä, missä kohtaa näitä ongelmia on havaittu ja miten esimerkiksi Bottaksen renkaan tärinä liittyy sen puhkeamiseen vai onko se jokin toinen asia. Nythän se näyttää siltä, että nämä asiat liittyvät toisiinsa, Mildh taustoittaa tulevaa.

Erilainen kalenteri teki tepposet?

Sunnuntai-iltana Hamilton syytti Autosportille (siirryt toiseen palveluun) omasta rengasrikostaan radalla olleita rojuja. Kisan loppupuolella Kimi Räikkösen autosta hajosi etusiipi, josta radalle jäi hiilikuidun palasia. Näitä ei britin mukaan siivottu pois.

– Minusta todella, todella tuntui, että ajoin hyvin ja säästin renkaita parhaani mukaan. Minusta todellakin tuntui, että renkaissa oli vielä paljon elinvoimaa, hän kommentoi lehdelle.

Myös Mercedeksen pomo Toto Wolff pohti, että Räikkösen auton hiilikuidun palaset saattoivat aiheuttaa rengasrikot. (siirryt toiseen palveluun)

Mildh uskoo, että merkittävin syy poikkeuksellisen rengasrikkojen määrän takana on erikoinen kisakalenteri.

Silverstone on tähän asti nähdyistä F1-radoista selvästi nopein. Normaalisti Isossa-Britanniassa ajetaan vasta kauden puolivälin paikkeilla, jolloin dataa on saatu useilta nopeilta radoilta ennen Silverstoneen siirtymistä.

Nyt alla on vain vähän testejä ja kisoja, joten tallit eivät ole täysin tietoisia siitä, miten tämän vuoden autot käyttäytyvät.

– Talleilla ei ole radoilta saatavaa tietoa autojen kaarreominaisuuksista ja -nopeuksista, jotka ovat kehittyneet viime vuodesta. Niitä ominaisuuksia toki nähdään jonkin verran kierrosajoista ja simuloinnista, Mildh selvittää.

F1-sarja jatkuu ensi viikonloppuna samalla nopealla Silverstonen radalla. Mildhin mukaan näin lyhyessä ajassa renkaisiin ei voida tehdä juurikaan rakennemuutoksia, vaan parannuksia etsitään erilaisista rengasseoksista, -paineista, pyörien kulmista ja renkailla ajettavista kierrosmääristä.

Rengasvalmistaja ja Kansainvälinen autoliitto FIA pyrkivät takaamaan kuljettajien turvallisuuden näitä seikkoja muokkaamalla.

Pirelli: Räikkösen etusiipi saattoi aiheuttaa rengasrikot

F1-sarjan rengasvalmistajan Pirellin pomo Mario Isola totesi Autosportille (siirryt toiseen palveluun), että Pirelli aikoo tutkia rengasrikot yksityiskohtaisesti.

Isolan mukaan rengasrikkojen syy ei ole vielä selvä. Isolan mukaan Räikkösen etusiiven palaset radalla saattoivat vaikuttaa rengasrikkojen syntymiseen. Yksi teoria on liityy myös siihen, että suurin osa kuljettajista vaihtoi taktisista syistä Kvjatin ulosajon jälkeen tulleen turva-auton aikana itselleen kovat renkaat.

Renkaiden vaihto tuli siis paljon aikaisemmin kuin oli odotettu.

– On aika aikaista kertoa mitään johtopäätöksiä. Rengasrikot voivat johtua kovasta kulumisesta, koska 38 kierroksen jälkeen renkaat ovat tällä radalla aika kuluneita. Mutta en sano, että tämä olisi ongelmien syy, Isola pyöritteli.

– Rengasrikot voivat johtua myös autojen jäänteistä radalla, koska Kimin etusiiven palaset olivat radan puolella. Mutta oli siellä muitakin pirstaleita.

Isolan mukaan joka tapauksessa Silverstonen rata kuluttaa kovasti renkaita. Sen takia renkaat ovat alttiimpia rikkoutumiselle.

– Jos radalla on joidenkin autojen jäänteitä, edes pieniä hiilikuidun palasia, renkaat rikkoutuvat helpommin. Ei ole yhtään kumia renkaassa suojaamassa, Isola totesi.

Lue myös:

Valtteri Bottaksen mestaruushaaveille kova kolaus – asiantuntija uskoo silti, että jatkosopimus on jo allekirjoitettu: "Harmonia on erittäin hyvä"

Bottaksen varma kakkossija suli rengasrikkoon vain kaksi kierrosta ennen maalia ja suomalainen jäi pisteittä – myös Hamiltonin rengas räjähti, mutta britti voitti silti: "Sydämeni pomppasi kurkkuun"

Silverstonessa voittanut Hamilton kertoi kauhun hetkistään kisan viimeisellä kierroksella ja sivalsi Bottasta: "Hän ei näyttänyt pitävän renkaistaan huolta"

Bottas kertoi C Morelle hetkestä, jolloin joutui antamaan Hamiltonille Silverstonessa periksi – manasi lopun tapahtumia: "Tiimikaverilla oli aika hyvä säkä taas jälleen"

Räikkönen menetti täysin hermonsa Alfa Romeon sähläykseen ja rähjäsi läpi kisan tiimiradiossa – asiantuntija penää merkittäviä muutoksia tallin tekemiseen

Valtavaa draamaa F1-kisan loppuhetkillä: Sainz ja molemmat Mercedekset kärsivät rengasrikot – näin Ison-Britannian GP eteni