Katsomoiden koronarajoitukset ovat iskeneet erityisesti suosituimpiin palloiluseuroihin – viisi joukkuetta on nauttinut viimevuotista suuremmista yleisöistä

Superpesiksen ja Veikkausliigan alkukauden katsojarajoitukset ovat vaikuttaneet yleisömääriin vaihtelevasti. Katsomoissa ei ole ollut sataprosenttista täyttöastetta, mutta joillain seuroilla katsojamäärät ovat jopa kasvaneet viime kaudesta.

HJK:n kotiotteluihin on koronarajoitusten vuoksi päässyt alle puolet totutusta katsojamäärästä. Seuran budjettia se ei kuitenkaan kaada. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Eniten katsojia on rajoitusten vuoksi menettänyt Helsingin Jalkapalloklubi. HJK:n viime kauden katsojakeskiarvo runkosarjassa oli lähes 5 500. Vaikka Klubin katsomokapasitetti on ollut sataprosenttisesti käytössä, on katsojia ollut rajoitusten vuoksi alle puolet totutusta.

Toisen helsinkiläisseuran, IFK:n, katsomoissa on sen sijaan ollut kahdessa kolmesta kotipelistä enemmän katsojia kuin viime kauden vastaavissa otteluissa.

Tampereella Ilves on pelannut kotipelinsä Tammelan sijaan Ratinassa, mikä on osaltaan voinut karsia katsojia. Katsojakeskiarvo on ollut vajaa 2 600.

– Kyllä ne ihan odotuksia ovat vastanneet. Tietenkin tiedettiin, että tilanne on aika haastava rajoitusten ja muitten kanssa. Siihen nähden ihan sitä, mitä on odotettukin, kertoo Ilveksen varatoimitusjohtaja Toni Hevonkorpi.

HJK:n lisäksi myös FC Hakan kannattajat ovat täyttäneet katsomot kotiotteluissa sallittuun rajaan. Kummassakin pelatussa ottelussa katsojia on ollut noin 1 500. IFK Mariehamnin kauden avausottelussa katsomo ei vielä täyttynyt aivan määrättyyn 1 000 katsojan rajaan, mutta kauden muissa pelatuissa kotiotteluissa maksimiraja on täyttynyt.

Monilla Veikkausliiga-paikkakunnilla yksittäisissä otteluissa on tällä kaudella ollut enemmän katsojia kuin samojen joukkueiden kohtaamisissa viime kaudella. Hauska yksityiskohta on FC Lahden ja SJK:n kohtaaminen Lahdessa. Sekä tänä että viime vuonna joukkueiden kohtaamista oli todistamassa katsomossa 1 452 katsojaa.

Jo viime kaudella Veikkausliigassa pelanneista joukkueista vain Rovaniemen Palloseuran kaikissa kotiottelussa on tällä kaudella käynyt enemmän yleisöä kuin viime kauden vastaavissa peleissä. RoPS on pelannut kotikentällään nyt neljästi.

Neljän pesisseuran katsojamäärät kasvaneet

Superpesiksessä eniten katsojia koronaviruksen vuoksi ovat menettäneet Vimpelin Veto ja Porin Pesäkarhut. Vimpelissä katsomokapasitetti on ollut täynnä, mutta katsojia on ollut keskimäärin per ottelu lähes 800 viimevuotista vähemmän.

Naisten Superpesiksen yleisömagneetin Porin pelejä on niin ikään seurannut lähes 800 silmäparia viimevuotista vähemmän. Eikä sallittua katsojamäärää ole Porin otteluissa saavutettu.

Naisten Superissa Seinäjoen Maila-Jussien ja Tampereen Manse PP:n otteluita sekä miesten puolella Kiteen Pallon ja hallitsevan mestarin Joensuun Mailan pelejä on ollut seuraamassa enemmän väkeä kuin viime kesänä.

Yleisöä turvaväleillä miesten Superpesiksen Sotkamon Jymy - Vimpelin Veto -ottelussa Sotkamossa heinäkuussa. Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Pesäpallossa Vimpelin lisäksi korkeisiin, 90 prosentin ja sitä kovempiin, täyttöasteisiin ovat yltäneet Kouvola, Sotkamo ja Rauma. Kouvolassa katsojakeskiarvo on ollut 1 343 ja täyttöaste 90 prosenttia. Viime kauden katsojakeskiarvosta on jääty noin 600 katsojalla.

Sotkamossa ja Raumalla täyttöaste katsomoissa on ollut 98 prosenttia. Raumalla katsojia on ollut keskimäärin 450 per ottelu, mikä on parisataa henkilöä vähemmän kuin viime kaudella keskimäärin. Sotkamossa lehtereille on kerääntynyt lähes 1 500 katsojaa ottelua kohden. Pudotusta rajoitusten vuoksi on lähes 400 katsojan verran.

Katsomojärjestelyt on hoidettu hyvin

Katsomokapasitetteja on nyt voitu kasvattaa. Lohkoihin voi ottaa yli 500 katsojaa, jos turvavälit saadaan pidettyä parissa metrissä.

Superpesiksessä katsomokapasiteetteja ei kuitenkaan ainakaan vielä aiota nostaa. Veikkausliigassa sen sijaan on jo otettu uudet kapasitettirajat käyttöön.

Yleisö on kokenut katsomojärjestelyt toimiviksi.

– Metrin tai kahden välit eivät toimi katsomossa, kun ihmiset kuitenkin tuppautuu vähän tiiviimmin, mutta nähdäkseni ihan hyvin kuitenkin. Vaikeahan sitä on valvoa, pitäisi olla järjestysmies joka välissä katsomassa, Ilveksen kauden kaikki kotipelit katsomossa seurannut Arto Mettälä arvioi.

Vajaat katsomot eivät iske kaikkiin yhtä kovaa

Vaikka monelle seuralle lipunmyynti ja oheistuotteet ovat merkittävä tulonlähde, eivät kaikki seurat ole niistä riippuvaisia. Esimerkiksi Jyväskylän Kirittäret kertoi jo keväällä, että se voisi pelata kauden ilman yleisöä. Tavallisestikin yleisö tuo sen tuloista alle kolmanneksen.

Esimerkiksi HJK:ssa tilanne on vielä parempi, mutta toimitusjohtaja Aki Riihilahti ymmärtää seurojen tuskan.

– Monelle seuralle tämä on todella haastavaa, kun oikeastaan ne tulot loppuvat, eikä tule niitä yleisötuloja ja sitä kautta ravintolatuloja, mikä on ehkä se heidän pääelinkeinonsa. Meillä se on noin kymmenen prosenttia liikevaihdosta, joten meille koronan vaikutus ei ole niin iso kuin monelle muulle. Totta kai yleisön palvelulle tämä on haastavampi tilanne.

Lue myös: