Suora

  • Rallin MM, Turkki, Power Stage live
  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • "Olen 32 mutta tunnen itseni 75-vuotiaaksi": Vapaaottelija Glenn Sparv tappelee kunnes menee rikki
  • Urheiluruutu

Tokion kisojen siirtyminen on ottelija Miia Sillmanille helpotus, sillä hänen huippuiskunsa katosi mystisesti parissa viikossa – "Kuin saappaat jalassa juoksisi"

Ottelija Miia Sillmanin alkukesän huippukunto katosi mystisesti heinäkuussa.

yleisurheilu
Miia Sillman
Miia Sillmanin alkukausi oli onnistunut, mutta hänen tuloskäyränsä on ollut viime päivinä laskeva. Juha Tamminen / All Over Press

Vielä kilpailukauden alussa seitsenottelija Miia Sillman oli huippuvedossa. Alkukesän testitulokset ja suoritukset antoivat odottaa hyvää kesää, eikä Sillman malttanut odottaa, että pääsisi käynnistämään kilpailukautensa kunnolla.

Ensimmäiset kisat osoittivat, että Sillmanin tuntemus oli ollut oikeassa. Hän muun muassa hyppäsi Jyväskylän GP:ssä uuden ennätyksensä 185 korkeudessa.

Sitten tilanne muuttui. Edellisen parin kolmen viikon aikana Sillmanin tuloskäyrä on ollut laskeva. Tampereen Pyrinnön urheilija kirjoitti maanantaina Instagram-tilillään (siirryt toiseen palveluun) viime ajan menneen hieman taistellessa.

– Suorituskykyni on laskenut tosi rajusti. En ole saanut ulosmitattua kehostani maksimaalista suoritusta. Se on ollut kadoksissa, Sillman kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

– Täytyy pohtia, ettei ole jossain vaiheessa mennyt treenaaminen yli.

Sillman on varmistanut verikokeilla, josko suorityskyvyn laskuun löytyisi syy sieltä, mutta mitään hälyttävää ei ole tullut esille. Hän aikoo vielä mennä mykoplasmatesteihinkin, mutta epäilee senkään tuovan selvyyttä asiaan.

– Hermosto on vain ollut sellaisessa alipalautuneessa tilassa.

Sillmanin kohdalla on myös sattunut pieniä terveydellisiä murheita. Yksi tällainen oli kipukohtaus, jonka hän sai ollessaan yksin kotonaan Turussa.

– Totta kai pelästyin, sillä mies oli silloin tuhannen kilometrin päässä, perhe ja läheiset Tampereella. Sitä aina miettii, että jos tässä nyt kuolema korjaa, niin ehkä parin päivän päästä joku havahtuu, Sillman totesi ja kertoi, että tapausta lähdetään nyt tutkimaan tarkemmin.

View this post on Instagram

Monet on puhunu paljon siitä, että kun elämässä menee hyvin ja hommat rullaa eteenpäin omalla painollaan, niin sillon tänne someenkin haluaa jakaa onneaan muiden koettavaksi😊 Niitä heikkoja hetkiä ei halua avata koko kansalle peläten sitä, että tulee uudelleen ”lyödyksi” vaikka monesti juuri se pahin lyöjä ollaan me itse. Ja tietysti jos someen on uskominen niin eihän kenelläkään edes ole heikkoja hetkiä ja elämä on yhtä nousukiitoa?😂 Itselläni viimeiset pari-kolme viikkoa on mennyt hieman taistellessa, sillä maksimaalinen suorituskykyni urheilukentällä on ottanut jyrkkää laskua kevään ja alkukesän vireeseen verrattaessa. Myös pieniä terveydellisiä murheita matkalle on sattunut, joka huipentui viime viikolla ambulanssi keikkaan ja pieneen pyörähdykseen sairaalassa. Mielessä pyörii tuhat ja yksi ajatusta, mutta sielä on myös helpotusta joukossa: onneksi se on tämä vuosi, jolloin kaikki virheet ja kommellukset tapahtuu, jotta ollaan viisaampia ensi vuotta ja mahdollisia Olympialaisia varten🙏🏻 #parempaapintaa #suomenbetonilattiat #jokilaaksoneristys #patajokitarkkala #taksikorkialasillman #yleisurheilu #heptathlon #intersportsuomi

A post shared by Miia Sillman (@miiasillman) on

"Jätän virheet tekemättä"

Omaan suorituskykynsä laskusta Sillman ei sen sijaan ole varsinaisesti huolestunut. Hän tietää, että kun hän tämän kauden jälkeen pääsee palautumaan kunnolla ja nollaamaan tämän kesän, hän pääsee jälleen rakentamaan ehjää ja tervettä kautta.

– Se vain harmittaa, kun tiedän, että tulokseni ovat valovuoden siitä, mitä pystyn suorittamaan. Tekeminen tuntuu tällä hetkellä siltä kuin saappaat jalassa juoksisi.

Sillmanille oli pieni helpotus, että Tokion olympiakisoja siirrettiin koronaviruspandemian takia. Olympialaiset olivat hänelle tämän kesän ehdoton päätavoite ennen koronaa. Nyt hänellä on vuosi enemmän aikaa valmistautua.

– Nyt tiedän, miten valmistautua ja mitä tehdä eri tavalla. Ja jätän ne virheet tekemättä ensi kaudella.

Suomalaisille yleisurheilijoille on riittänyt tänä kesänä kisoja, sen jälkeen kun koronarajoitukset poistuivat. Sillman on päässyt kilpailemaan juuri niissä kisoissa, joissa on halunnutkin.

– Kaikki kisat, joissa olen kisannut, ovat olleet tosi hyvin järjestettyjä, niissä on ollut mieletön tunnelma. Olen tuntenut kiitollisuutta, että olen päässyt kisoihin, mutta urheilijana olen ollut pettynyt ja turhautunut siihen, että tulostaulu on näyttänyt tuollaisia lukuja. Odotukseni olivat todella, todella paljon korkeammalla.

Miia Sillman
Miia Sillman paransi korkeushypyn ennätystään Jyväskylän GP-kisassa.Vesa Pöppönen / All Over Press

Kalevan kisoihin missä kunnossa tahansa

Vajaan parin viikon päästä käytävät Kalevan kisat Turussa ovat nyt Sillmanin kesän päätavoite. Hän jäi pari viikkoa sitten pois sairaanhoitajan töistäkin, jotta pystyisi keskittymään kunnolla ja palautumaan kisoihin.

– Oli tarkoitus, että olisin kisannut Paavo Nurmi Gamesissa, mutta nyt ne varmaan täytyy jättää pois, että saisin edes jonkinnäköistä tulosta tehtyä Kalevan kisoissa, viime vuonna Lappeenrannassa hopeaa saavuttanut Sillman sanoi ja kertoi etenevänsä nyt päivä kerrallaan.

– Aion taistella, että pääsen sinne Kalevan kisojen viivalle. Ne ovat minun kauden pääkilpailuni, joten oli kunto mikä tahansa siinä kohtaa, niin lähden ainakin yrittämään.

Edellisen kerran Sillman on vetänyt täyden seitsemän lajin ottelun vuosi sitten, eikä hän ole tänä kesänä kisannut kaikissa lajeissa. Se tuo hänelle SM-kisoihin oman jännityksensä.

Seitsenottelu alkaa lauantaina 15. elokuuta 100 metrin aidoilla. Sillmanilla on siis aikaa kesän pääkisaansa vajaat kaksi viikkoa. Hän aikoo sitä ennen keskittyä tekemään muutaman terävän treenin.

– Jos saisin sen terävyyden jostain kaivettua Kalevan kisoihin. Niin että saisin tehtyä niitä kesän parhaita Turussa, Sillman toivoi.

Lue myös:

"Urheilu loi ahdistuksen tunnetta ja surua" – seitsenottelija Miia Sillman kertoo hetkestä jolloin inhosi urheilua, teki kolme vuotta myöhemmin sensaatiomaisen tempun

Ottelusensaatio Miia Sillman parantanut ennätystään tänä kesänä jo 400 pisteellä – "Tulos oli aika tavalla täydellinen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat