Suora

  • Rallin MM, Turkki, EK 10
  • Rallin MM, Turkki, Power Stage live
  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • "Olen 32 mutta tunnen itseni 75-vuotiaaksi": Vapaaottelija Glenn Sparv tappelee kunnes menee rikki
  • Urheiluruutu

Kommentti: Aleksander Barkovin Florida häpäisee itsensä – eikä suomalaiskapteenikaan saa puhtaita papereita

Häviö ei ole häpeä, mutta luovuttaminen on, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

urheilu
Aleksander Barkov 04082020
Aleksander Barkovin ja Florida Panthersin kausi on katkolla karsintakierroksen kolmannessa kamppailussa New York Islandersia vastaan keskiviikkona.Getty Images

En muista, milloin olen edellisen kerran nähnyt vastaavaa: täysin haluttoman ja sieluttoman NHL-joukkueen häpäisemässä itsensä maailman kovimman jääkiekkoliigan pudotuspeleissä. Puhutaan kauden huipennuksesta, johon normaalioloissa kaikki joukkueet 82 ottelun ajan kynsin ja hampain taistelevat.

Florida Panthersia eivät näytä kuitenkaan pudotuspelit innostavan.

Jo toisen tappion pudotuspelien karsintakierroksella New York Islandersille kärsineen joukkueen esitys oli häpeällinen ja irvokas. Kahdesti ottelua johtanut joukkue taipui avainpelaajiensa johdolla lampaan tavoin lammasmaiseen 2–4-tappioon ottelussa, mikä sen olisi ehdottomasti pitänyt voittaa.

Tappiota raskauttavampaa oli kuitenkin tapa, millä se tuli: ei vastarintaa. Ei taistelua tappioasemassa edes viimeisessä erässä. Edes siinä vaiheessa, kun joukkue päätti ottaa jäälle kuudennen kenttäpelaajan, alkeellistakaan kiinnostusta karvaus- ja riistopelaamiseen ei näyttänyt olevan.

Tarjolla sen sijaan oli velttoa ja vetelää puolustamista, hidasta, seisovaa ja huolimatonta avauspelaamista sekä kurittomia jäähyjä. Kaikkea sitä, minkä pitäisi sotia jokaisen jääkiekkojoukkueen arvoja vastaan. Panthersin kaikki tekeminen oli välinpitämätöntä ja laiskaa.

Eikä tilannetta ainakaan edesauta se, että Florida on yksi NHL:n huonoimmin valmennetuista joukkueista.

New York Islanders Florida Panthers Sergei Bobrovsky
New Yorks Islanders on iskenyt karsintakierroksella Floridan verkkoon kuusi maalia kahdessa ottelussa.Getty Images

Kuri ja järjestys ei tullut mestarivalmentajan mukana

Joel Quenneville tuotiin kesällä 2019 ison kohun saattelemana Chicagosta Floridaan, olihan tämä voittanut tuulisessa kaupungissa kolme Stanley Cupia. Kurin ja järjestyksen piti palata auktoriteetistaan tunnetun luotsin kautta. Ja mitä vielä – Panthers on ihan yhtä kuriton kuin aina ennenkin ja jos mahdollista, pelillisesti vielä heikompi kuin aiemmin.

Quenneville on epäonnistunut työssään lähes täydellisesti. Aleksander Barkovin kipparoiman joukkueen pelistä on vaikea löytää alkeellistakaan rakennetta. Identiteetti ja johtoajatus näyttää olevan kateissa kaikilta. Quennevillelta saattoi unohtua, että Florida ei ole Chicagon kaltainen itseohjautuva kovan johtajuuden joukkue.

Florida on totaalinen vastakohta kaikelle sille, mistä Quenneville sai nauttia Chicagossa.

Floridan yksi suurimpia ongelmia on valtava johtajuusvaje. Barkov on velttoilevalle joukkueelle aivan liian kiltti kapteeni. Johtajaksi kutsuttu Keith Yandle sen sijaan on läheltä joukkuetta saamieni raporttien mukaan enemmänkin mukava hahmo kuin persoona, joka piiskaisi ja vaatisi.

Se, että kukaan ei vaadi keneltäkään mitään, huokuu tyhjän Toronton jäähallin ylimmälle riville.

Voitontahto uupuu myös johtoportaalta

Kokonaisuuden kruunaa sekoilu toimiston puolella.

Omistaja Vincent Viola on nimittäin eri raporttien mukaan leikkaamassa joukkueen palkkakuluja rajusti. Joidenkin lähteiden mukaan omistaja haluaa raapaista palkkakuiteista jopa kymmenen miljoonan taalan siivun. Tämä on tietenkin joukkueelle murskaava viesti.

Jos omistaja ei halua voittaa, ei viime kädessä ole suuri ihme, että joukkuekin pelaa, kuten se tiistaina pelasi. Jos Violan ajatus on tehdä Panthersista budjettijoukkue, toiminta kaukalossa tulee todennäköisesti olemaan myös sen näköistä. Sitä saa, mitä tilaa.

Toisaalta ei pelaajistolle siitä voi alibia antaa.

Vincent Viola 07032020
Florida Panthersin omistaja Vincent Viola.Getty Images

Oli seuran palkkabudjetti mitä tahansa, miljoonia ansaitsevilta pelaajilta pitää voida odottaa nähtyä enemmän. Työteko on minimivaatimus. Kolmannen erän tappioasemassa pitäisi edes yrittää näyttää siltä, että tarkoitus olisi tehdä vastarintaa. Tiistain kaltainen antautuminen on etenkin pudotuspeleissä häpeällinen fiasko.

Palkkakuluja karsivasta seurasta tulevat mieleen Mighty Ducks of Anaheimin ajat Disney-omistuksessa, jolloin Teemu Selänteen parhaat vuodet tuntuivat valuvan hukkaan budjettijoukkueen riveissä. Sääli Aleksander Barkovia kohtaan kuitenkin on turhaa. Myös seuran tamperelaistähdeltä pitää voida odottaa enemmän.

Barkovin on nopealla tahdilla kasvettava osaksi ratkaisua, ei tyytyä olemaan osa ongelmaa. Barkovin otteissa jäällä ei ole vikaa, mutta ei kapteeni voi tyytyä myöskään seuraamaan sivusta tiistain kaltaista häpeällistä matelua. Barkovin on alettava vaatia muilta parempaa – se on kapteenin tehtävä.

Ei häviö ole häpeä, mutta luovuttaminen on.

Lue myös:

Pistepörssin kärkeen rynnistäneen Sebastian Ahon uskomaton lentokeli jatkuu – Kaapo Kakon ja New York Rangersin kausi päättyi tylysti: "Tiesin, että jos kausi jatkuu, olen kunnossa"

Barkovin maali laiha lohtu – Islanders tarrasi lujasti kiinni jatkopaikkaan

Joonas Korpisalo hämmästyi virkaveljensä sopimuksesta, mutta nauttii kovasta kilpailuasetelmasta: "Minulle tässä ei ole mitään uutta"

Kommentti: Korpisalon upea nollapeli oli alkusoitto armottomalle kisalle Columbuksen maalilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat