Suora

  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 1. osakilpailu, Hell RX

Pelicans pyysi lomautetut pelaajat jäälle ilman normaalipalkkaa, pelaajat kieltäytyivät – lomautusten laillisuus syynätään tarkasti

Joukkueen pääomistajan Pasi Nurmisen mukaan lomautukset olivat elinehto Pelicansin jatkon kannalta.

Pelicans (Jääkiekon Miesten Liiga)
Pelicans
Lahden Pelicans on ainoa liigajoukkue, joka on lomauttanut pelaajiaan. Haastattelussa joukkueen pääomistaja Pasi Nurminen.

SM-liigajoukkueet ovat aloittaneet yhteisharjoituksensa tällä viikolla. Pelit alkavat näillä näkymin lokakuussa. Lahdessa kauden alkua synkistävät pelaajien lomautukset.

– Tällä hetkellä seitsemän pelaajaa on lomautettuna eikä osallistu joukkueen toimintaan. Harmillinen tilanne urheilullisesti, toteaa seuran pääomistaja Pasi Nurminen.

Pelicansin valmennusjohto halusi koko joukkueen yhteisiin harjoituksiin, mutta Pelaajayhdistyksen mielestä huonoin ehdoin. Asiasta ensimmäisenä kertoi MTV Urheilu. (siirryt toiseen palveluun) Pelaajayhdistyksen mukaan Pelicans oli ehdottanut pelaajille, että pelaajien olisi pitänyt antaa vielä noin kuukauden palkka anteeksi.

– Ehdotimme Pelicansille, että lomautetut pelaajat olisivat tulleet mukaan yhteisharjoituksiin normaalipalkalla. Pelicansin juristi vastasi varsin nopeasti, että Pelicans ei voi suostua näihin ehdotuksiin, kertoo Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela.

Pelaajat ilmoittivat mieluummin jatkavansa lomautuksia, vaikka olisivatkin mielineet jäälle. Saarelan mukaan lomautettuna olevat pelaajat eivät voi missään tapauksessa osallistua yhteisiin harjoituksiin.

– Lomautettuna pelaajat eivät ole vakuutusten piirissä. Pelicansin johdon velvollisuus on valvoa, että sinne jääharjoituksiin ei mene sellaisia kavereita, joilla ei ole vakuutukset kunnossa. Siitä saattaa olla melkoisia seuraamuksia, jos pahoja loukkaantumisia tapahtuu.

Pasi Nurminen.
Nurmisen mukaan seuran jatkon turvaaminen painoi vaakakupissa enemmän kuin imagohaitta, kun lomautuspäätökset tehtiin.Tomi Natri/All Over Press

Pasi Nurmisen mukaan lomautetut urheilijat harjoittelevat nyt omatoimisesti.

– Me olemme Pelicansissa jo pidempään vieneet asioita siihen suuntaan, että meillä olisi itsenäisiä urheilijoita, jotka osaavat harjoitella ilman totalitaarista valvontaa, sanoo Nurminen.

Jääkiekkoyhdistyksen Saarela on huolissaan myös omatoimisesta harjoittelusta.

– Olen viestinyt pelaajille, että miettivät tosi tarkkaan miten harjoitella. Jos pelaaja loukkaantuisi lomautuksen aikana niin pahasti, että hän uransa loppuisi, hän ei saisi mitään lain suomia mahdollisuuksia uudelleenkoulutukseen tai väliaikaista eläkettä.

Pelaajien tulonmenetykset voisivat olla valtavat.

Lomautukset tarkkaan syyniin

Lahden Pelicans oli ainoa liigajoukkue, joka turvautui pelaajien lomautuksiin. Koronan katkaistua liigakauden kesken, monet muutkin joukkueet joutuivat talousvaikeuksiin. Osa seuroista sopi pelaajien kanssa palkanalennuksista. Pelicans ehdotti niin suuria palkanalennuksia, että pelaajien kannatti mieluimmin joutua lomautetuiksi.

Pelaajayhdistys ilmoitti jo keväällä selvittävänsä, ovatko lomautuksen lainmukaisia. Laki antoi mahdollisuuden huhtikuun alusta alkaen lomauttaa myös määräaikaisia työntekijöitä. Pelaajayhdistyksen juristit ovat tutkineet sopimuksia tarkkaan ja yhdistys on viemässä asiaa eteenpäin.

– Olemme viestineet liigalle ja Pelicansille moneen kertaan, että selvitämme Pelicansin toimien lainmukaisuuden, sanoo Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela.

Saarelan mukaan asialle on pantu tällä viikolla vauhtia.

Pelicansin pääomistaja Pasi Nurminen sanoo seuran toimineen lainmukaisesti. Lomautuksiin oli pakko turvautua. Pelicansilla oli surkea kausi takanaan ja korona sotki yhtiön ravintola- ja tapahtumabisnekset.

– Kumpi on pahempi, imagohaitta vai ettei toiminta jatku ollenkaan? Pidän suurempana mainehaittana huonoja suorituksia kaukalossa viime kaudella, sanoo Nurminen.

Nurmista ei hävetä, että omistamansa seura on ainoa SM-tasolla kilpaileva jääkiekkojoukkue, joka on lomauttanut pelaajiaan.

– Me olemme monella tavallakin erilaisia – ja ylpeitä siitä.

Kuuntele: Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtajan Jarmo Saarelan haastattelu.

Lue myös:

Pelicans esitti palkkojen leikkaamista viidenneksellä – pelaajat olivat valmiita alentamaan palkkojaan, sopiminen kaatui muihin ehtoihin

Pelicans lomauttaa liigajoukkueen pelaajia – "Seuran ehdotusta emme voineet hyväksyä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat