Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen miesten pikajuoksulla pyyhkii paremmin kuin vuosikausiin – asiantuntija väläyttää jo saumaa historialliseen arvokisamitaliin

Jos kaikki menee hyvin, vuoden 2022 EM-kisoista voi Yle Urheilun asiantuntijan Jarkko Finnin mukaan odottaa pikajuoksumitalia.

yleisurheilu
 Riku Illukka (7), Samuel Purola (17), Samuli Samuelsson (1), Willem Kajander (13) & Eino Vuori.
Pikajuoksijat ovat olleet tänä kesänä hyvässä vauhdissa. Samuli Samuelsson (kesk.) on hallinnut 100 metrin kisoja.Juha Tamminen/AOP

Kuluva kesä on ollut miesten pikajuoksussa harvinaisen kovatasoinen, kun tarkasteluun otetaan suomalaisten tulokset laajalla rintamalla.

100 metrillä 10,6 sekuntiin tai sen alle on alkukesän aikana juossut yhdeksän urheilijaa. 2000-luvulla vastaavaa on nähty vain kahdesti aiemmin, mutta tuolloin kauden kärkitulokset eivät ole painuneet yhtä alas kuin tänä vuonna. Tämän kauden kärkiaikaa pitää hallussaan Samuli Samuelsson, joka on ainoana suomalaisena alittanut 10,3 sekuntia ajallaan 10,28.

Tätä vuotta parempaa menestystä satasella on nähty viimeksi vuonna 2001, jolloin Tommi Hartonen tykitti vielä voimassa olevan Suomen ennätyksen 10,21. Samana vuonna 10,60 tai sen alle juosseita urheilijoita oli Hartosen lisäksi yhdeksän.

200 metrillä kyyti on ollut vielä hurjempaa. Tässä vaiheessa viisi miestä on juossut alle 21,2 sekunnin. Vastaavia lukemia ei ole Suomessa sinä aikana nähty, kun tuloksia on tilastoitu kahden desimaalin tarkkuudella. Tosin piikkituloksia, alle 21 sekunnin alituksia on nähty vasta yhdeltä juoksijalta, Tuukka Huuskolalta.

Tulokset ovat sitä luokkaa, että Yle Urheilun yleisurheiluasiantuntijan Jarkko Finnin mukaan vuoden 2022 EM-kisoista voidaan odottaa vähintään finaalipaikkaa niin 100 kuin 200 metrillä. Pikaviestissä Suomella on realistiset mahdollisuudet jopa mitaliin, mikäli urheilijat pysyvät terveinä ja viestiin satsataan tulevat kaksi vuotta.

– Mutta se tarkoittaa, että vielä pitää löytyä Samuelssonin lisäksi tuollaisia 10,30:n alittajia muutama lisää. Silloin se on realismia, mutta siihen pitää todella satsata, Finni muistuttaa.

Suomi ei ole saavuttanut koskaan aikaisemmin aikuisten arvokisoissa viestimitalia pikajuoksusta.

Tasonnousua selittää muun muassa valmennus

Yksi selittävä tekijä laajalla rintamalla tuleville hyville tuloksille on, että alkukesästä pikajuoksijat olivat kaikki yhtä aikaa terveitä. Esimerkiksi Samuelsson kilpaili kesäkuussa ensimmäistä kertaa liki kolmeen vuoteen ulkoradoilla.

Ikaalisten Urheilijoiden edustajalta jäi kaksi kesää väliin akillesjännevamman vuoksi. Myös 200 metrin kärkimies Huuskola on kärsinyt useiden vuosien vammakierteestä, mutta tänä kesänä lohjalainen on säästynyt suuremmilta loukkaantumisilta.

Pikajuoksija tuukka huuskola

Toinen hyvää tuloskesää selittävä tekijä on Finnin mukaan kulttuurin muutos. Lasten ja nuorten harrastaminen painottuu nopeuteen liittyviin peleihin ja lajeihin. Yleisurheilu on hyötynyt tästä, sillä pikajuoksuun on päätynyt paljon palloilutaustaisia harrastajia. Esimerkiksi Samuelsson on pelannut aiemmin pesäpalloa. 200 metrin kärkinimiin kuuluvalla Samuel Purolalla on puolestaan jalkapallotausta.

Lisäksi yleisurheilu on kaupungistunut.

– Siihen ympäristöön sopii paljon paremmin juokseminen ja räväkkä toiminta, joka ei vaadi kuitenkaan korkeus- tai seiväshyppykasaa tai heittorinkiä, Finni sanoo.

Kenties merkittävin syy pikajuoksun hyvän kesän taustalla ovat valmentajat. Kärkijuoksijoiden taustalla taikojaan tekevät meritoituneet konkarit. Samuelssonia valmentaa nykyään Suomen Urheiluliiton pika-aitojen vastuuvalmentajana toimiva Mikael Ylöstalo. 200 metrin kärkimiestä Huuskolaa puolestaan luotsaa Atte Pettinen, joka valmensi aikanaan jo Markus Pöyhöstä.

Henkilökohtaisten valmentajien lisäksi Finni korostaa Petteri Jousteen roolia isossa kuvassa. Jouste vastaa Suomen miesten pikajuoksujoukkueesta.

– Näkisin Petterin roolin sellaisena valmentajien kouluttajana pikajuoksussa jo kolmen vuosikymmenen ajan. Petterillä on iso vaikutus siihen, miten pikajuoksijat nykyään harjoittelevat. Hänen roolinsa pikajuoksuvalmennuksen linjauksen tekijänä on minusta aika iso.

100 metrin Suomen mestaruus kahden kauppa

Lauantaina Kalevan kisoissa ratkotaan Suomen nopeimman miehen titteli. Mitalisuosikkeja on mahdotonta nimetä vain kolmea, koska potentiaalisten menestyjien rintama on tänä vuonna poikkeuksellisen laaja.

Finni kuitenkin uskoo, että mestaruus on kahden kauppa: koko kesän välille 10,28–10,54 juosseen Samuelssonin ja aiemmin tällä viikolla Turussa loistaneen Viljami Kaasalaisen. 24-vuotias Kaasalainen paransi kauden parastaan Paavo Nurmen kisoissa 26 sadasosaa lukemiin 10,34.

– Mestaruustaistelu voi olla aika tasainen. Samuelssonin perustaso on tosi kova, siinä mielessä hän on ykkössuosikki. Mutta kun Kaasalaisen viime hetken kunto on noin hyvä, se tekee hänestä tosi kovan haastajan.

Samuli Samuelsson

Pronssille on Finnin papereissa jopa kolme ehdokasta: Huuskola, Riku Illukka ja Ville Myllymäki.

– Pronssi riippuu aika paljon siitä, millainen päivä sattuu itse kullekin.

Mitaliehdokkaita olisi tätäkin enemmän, mikäli osa kärkijuoksijoista ei jättäisi lauantain kilpailuja väliin satsatakseen sunnuntain 200 metrille. Lauantain kisasta puuttuvat ainakin Samuel Purola ja Roope Saarinen.

– 100 metrin kisa voisi olla vieläkin kovempi, jos kaikki tekisivät tuplamatkan, mutta nytkin siinä on erällinen miehiä, jotka voivat kipaista kaikki 10,50:n alle.

200 metrillä tiukka kisa mestaruudesta

Sunnuntain tuplamatkan suurimmat suosikit ovat Finnin ennakko-odotuksissa Kaasalainen, Oskari Lehtonen, Purola ja Huuskola. Lauantainen satanen voi kuitenkin muuttaa voimasuhteita.

– Kaasalainen on yksi mestariehdokas, jos hän ei juokse itseltään jalkoja alta lauantaina, eikä ole nivusongelmia kuten kuukausi sitten. Hän voi olla aika vahva. Siellä tulee kuitenkin tuoreita miehiä vastaan.

Mitalitaisteluun Finni nostaa jo mainitun nelikon lisäksi Saarisen ja Samuelssonin.

– Samuelsson on jokerikortti. Hän tuli Espoon kisan ekan satasen hyvin, samaa vauhtia kuin Kaasalainen B-erässä, mutta juoksu ei kantanut loppuun. Viimeinen 50 metriä oli huono. Toisaalta takavuosina hän on ollut hyvä kakkosella ja osaa juosta rennosti.

Finni uskoo, että sunnuntaina voidaan nähdä uusia piikkiaikoja, mikäli merituuli puhaltaa suotuisasti Paavo Nurmen stadionilla. Toisaalta aikoja voi verottaa se, että 200 metrillä juostaan hieman poikkeuksellisesti ensin iltapäivällä alkuerät ja kolme tuntia myöhemmin finaali.

– Jos alkuerästä onnistuu pääsemään helposti jatkoon ja pystyy säästämään voimiaan, sitten mennään 20-alkuisiin aikoihin, mutta uskon, että Suomen mestari joka tapauksessa juoksee alle 21:n.

Kalevan kisat jatkuvat lauantaina. Yle näyttää Maria Huntingtonin ennätysjahtia 7-ottelussa suorana Areenassa kello 16 alkaen. Kisalähetys alkaa TV2:ssa kello 17.45. Tapahtumia voi seurata myös Yle Puheen välityksellä kello 17.15. Miesten 100 metrin alkuerät alkavat kello 17.50. Finaali juostaan kello 20.45.

Lue myös:

Daniel Kosonen uhosi karvaan pettymyksen hetkellä viedä korkeusmestaruuden kotikentällään ensi vuonna ylivoimaisesti – kaksinkertainen mestari Arttu Mattila kuittasi: "Voi yrittää"

Heikko olo vei mystisesti hyytyneen Samuel Purolan lääkäritutkimuksiin Kuortaneella, paino putosi lähes neljä kiloa yhden päivän aikana: "Pyörtyminenkään ei ollut kaukana"

Facebook-ryhmä Naistenhuone halusi pelastaa Suomen nopeimman miehen – Samuli Samuelssonin seuraajamäärät lähtivät räjähdysmäiseen kasvuun ja yhteistyöehdotuksia tuli kymmeniä

"Minua kiehtoisi olla kautta aikojen nopein mies Suomessa" – Mauri Salomäki, 88, on koulinut pikakiituria, joka aikoo rikkoa Tommi Hartosen Suomen ennätykset

SE-mies Tuukka Huuskola tykittää ennätystä toisensa perään vaikeiden vuosien jälkeen – kesän 2017 epäonninen sairastuminen vei voimat ja 15 kiloa: "Se alkukesä meni tippapullossa"

Valmentaja vertasi uuden pikajuoksun SE-miehen kuntoa Markus Pöyhösen huippuvuosiin – "Odotamme paljon tältä kesältä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat