Suora

  • Rallin MM, Turkki, Power Stage live
  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • "Olen 32 mutta tunnen itseni 75-vuotiaaksi": Vapaaottelija Glenn Sparv tappelee kunnes menee rikki
  • Urheiluruutu

Maajoukkuelegenda kuunteli sydäntään, kun TPS tarvitsi apua – kertoo, mitä valmentaminen Skotlannissa on opettanut: "Tämä seura on minulle hyvin rakas"

Jonatan Johansson palasi Skotlannista Turkuun. TPS:n uuden päävalmentajan tavoitteena on pitää sarjanousija Veikkausliigassa.

Veikkausliiga
Jonatan Johansson leder TPS 2020.
Jonatan Johansson palasi tuttuihin väreihin Turkuun.TPS/Tiina Pirilä

TURKU. Tunnusmusiikki pyörii ja pian ruutuun ilmestyy TPS:n 20-vuotias jalkapallolupaus. Ylen TV-ottelu Jaroa vastaan on alkamassa Turun Kupittaalla.

– Tepsi on pelannut vähän huonosti nyt viime aikoina, TPS:n nuori hyökkääjä aloittaa ennakkohaastattelun toukokuussa 1996.

Nuori hyökkääjä on nimeltään Jonatan Johansson, joka on sittemmin luonut uransa yhtenä Suomen kaikkien aikojen tehokkaimmista hyökkääjistä ja valmentajana Skotlannissa.

TPS:n liigakauden alkua vuonna 2020 voisi kuvailla samalla tavalla. Viisi ensimmäistä ottelua päättyivät tappioihin, ja sarjanousijan seurajohto reagoi. Päävalmentaja Tommi Pikkarainen sai potkut HJK-ottelun jälkeen ja turkulaisseura otti yhteyttä Johanssoniin.

– Juttelin puhelimessa monta tuntia seuran kanssa ja myöskin entisten pelikaverieni kanssa. Tärkeintä oli se, että meillä on selvä yhteinen näkemys ja strategia siitä, mitä lähdemme tekemään, Johansson kertaa sopimuksen syntyä TPS:n harjoituksissa.

Jonatan Johansson ennakoi TPS:n ja Jaron kamppailua toukokuussa 1996.

Pelaajauransa TPS:ssä kymmenen vuotta sitten päättänyt Johansson, 44, solmi 2+1-vuotisen sopimuksen. Ensisijaisena tavoitteena on säilyttää paikka Veikkausliigassa, mutta Johansson näkee aloittaneensa pidemmän projektin.

– Haluan auttaa seuraa, joka on minulle hyvin rakas. En halunnut tulla tänne ihmeidentekijäksi pariksi kuukaudeksi. Pitkä sopimus on valmentajalle aina hyvä, mutta tässä vaiheessa tärkeintä ovat tulokset, Johansson toteaa.

Aikaa ei ole hukattavaksi, sillä TPS on juuttunut Veikkausliigan häntäpäähän. TPS:n harjoituskentällä aikaa ei ainakaan hukata.

Kentän aitoihin nojailevat vanhemman polven TPS-kannattajat seuraavat Kupittaalla yli puolentoista tunnin harjoitusta. Johansson ohjaa joukkueen tekemistä aktiivisesti vahvalla skottiaksentilla varustetulla englannin kielellä ja saa uskollisilta TPS-miehiltä iloiset tervehdykset.

Paria päivää myöhemmin turkulaiset ryöstävät Rovaniemeltä 3–2-voiton ja nousevat kauden avauspisteiden turvin pois jumbopaikalta. Seuraava haaste odottaa torstai-iltana kotiyleisön edessä Kupittaalla, kun yhä tappioton, mutta tasapeliherkkä FC Honka saapuu vieraaksi.

Oppia Skotlannista

Paraisilta lähtöisin oleva Johansson pääsi nuorena TPS:stä maailmalle tallinnalaisen FC Floran kautta. Onnistuneet kolme kautta skotlantilaisessa Rangersissa toivat siirron Valioliigaan Charltonin paitaan kesällä 2000.

Maaliahne hyökkääjä takoi Valioliigassa heti ensimmäisellä kaudellaan 11 maalia. Kuuden kauden aikana "Tintti" viimeisteli seuralle 27 osumaa. Ympyrä sulkeutui vuonna 2010, kun Johansson päätti uransa TPS:n paidassa.

Valmentajauraansa Johansson on rakentanut maltillisesti. Hän toimi vuosia Skotlannissa nuorten joukkueissa ja apuvalmentajana Huuhkajissa sekä Rangersissa. Toistaiseksi ainoan kerran Johansson on toiminut aikuisten tasolla päävalmentajana Skotlannin kakkostasolla Greenock Mortonissa kaudella 2018–2019.

– Se vuosi opetti erittäin paljon. Skotlannissa päävalmentaja hoitaa kaiken ja on päättämässä kaikesta. Se on suurin ero apuvalmentajana toimimiseen, Johansson miettii.

Jonatan Johansson leder TPS 2020.
"Tinttiä" hymyilyttää TPS:n harjoituksissa, vaikka asema sarjataulukossa on tukala.TPS/Tiina Pirilä

– Suurin oppi oli se, miten toimia valmennusryhmän kanssa ja koko organisaatiossa. Totta kai päävalmentajana on enemmän johtaja kuin apuvalmentajana.

Viime kauden aikana Uefan organisoimaa valmentajan pro-lisenssikurssia Skotlannissa suorittanut Johansson johdatti Greenock Mortonin viidenneksi, mutta jätti pestinsä vain tunteja ennen kauden viimeistä ottelua.

Johansson ei itse asialla enää spekuloi, mutta BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) syynä oli seurajohto, joka kielsi edellisenä päivänä peluuttamasta tärkeää pelaajaa ja ilmoitti, ettei valmennuksen sopimuksia jatketa seuraavalla kaudella.

– Valmentajana on tärkeää, että on mahdollisuus onnistua. Tietyissä paikoissa on ollut sellainen tunne, että pidemmällä aikavälillä en voi onnistua ja tehdä niitä asioita, mitä olisin halunnut. TPS:ssä meillä on nyt selvä yhteinen näkemys, Johansson sanoo ja viittaa kenties juuri vuoteen Greenockissa.

"Olen seurannut aina Tepsiä"

Kun Johansson lopetteli pelaajauraansa TPS:ssä, seura oli yksi Veikkausliigan vahvimmista. Talousongelmien siivittämänä TPS luisui Ykköseen kaudeksi 2015 ja on sittemmin seilannut kahden sarjatason väliä. Liigapaikka irtosi viime syksynä nousukarsinnan kautta.

Nyt joukkue on korkeimmalle tasolle melko kokematon. Samaa voi sanoa myös Johanssonista päävalmentajana.

– Haluan saada organisoitua tämän joukkueen niin, että pystymme kilpailemaan Veikkausliigassa paljon paremmin kuin olemme nyt tehneet. Yksi ongelmista on ollut se, että meitä vastaan on ollut liian helppo tehdä tilanteita ja maaleja, Johansson pohtii.

Vaikka Johansson on asunut lähes koko 2010-luvun Skotlannissa, hän on seurannut Veikkausliigaa tiiviisti. Alkukeväästä aikaa jalkapallon analysoimiseen on ollut tavallistakin enemmän, kun koronavirusrajoitukset ovat pakottaneet pysymään paikallaan kotona.

Jonatan Johansson, Huuhkajat. Maali Walesin verkkoon vuoden 2010 MM-karsinnoissa.
Johansson viimeisteli Suomelle 105 A-maaottelussa 22 maalia. Nick Potts / Getty Images

– Olen seurannut aina Tepsiä ja ollut yhteydessä seuraan. Totta kai olen nyt katsonut pelejä eri silmällä analyyttisemmin sen jälkeen, kun soitto Turusta tuli, Johansson kertoo.

– Veikkausliiga on nuori sarja, jossa kehitetään pelaajia. Monien seurojen päätavoite on menestyä, mutta se tarkoittaa myöskin sitä, että pitää pystyä kehittämään pelaajia ja tuomaan heitä eteenpäin. Se on ero Skotlantiin, jossa voittaminen on ylivoimaisesti tärkeintä.

Johansson nostaakin TPS:n pitkän tähtäimen tavoitteena esiin omien kasvattien kehittämisen ja tuomisen edustusjoukkueeseen.

– Valmentajafilosofiaani kuuluu, että haluan tuoda yhä enemmän nuoria pelaajia läpi. Nyt päätavoite on pysyä Veikkausliigassa, mutta ilman muuta pidempi strategia on saada enemmän omia kasvatteja ja tämän seudun pelaajia ykkösjoukkueeseen.

Johanssonin edellinen pesti TPS:ssä huipentui Suomen cupin voittoon ja SM-pronssiin pelaajana. Työsarkaa on edessä paljon, jotta samankaltaiset saavutukset Turun mustavalkoisessa seurassa olisivat mahdollisia myös päävalmentajana.

Lue myös:

Manchester Unitedissa karmeasti flopanneen Alexis Sanchezin ilmainen siirto Interiin varmistui

Kansallisen liigan Helsingin derby korkkaa uudistetun Olympiastadionin jo ennen virallisia avajaisia: "Ajatus siellä pelaamisesta tuo kylmät väreet"

TPS-valmentaja Jonatan Johanssonin koronakaranteenista sanasota tärkeän jumbotaiston alla, Veikkausliiga-pomo: "Olisi selkeämpää, jos hän ei olisi paikalla"

Huuhkajalegenda Jonatan Johansson nimettiin TPS:n ruoriin – Suomeen saapuvalla valmentajalla edessä omaehtoinen karanteeni

Suomalainen apuvalmentaja sai väistyä, kun Liverpoolin legenda toi omat miehensä taloon – Jonatan Johansson tähyilee nyt päävalmentajan pestejä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat