1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Aaron Kangas lennätti ennätyslukemat moukarissa, Annimari Korte juoksi myötätuulessa kovan ajan – näin urheiltiin Espoossa

Moukarinheittäjä Aaron Kangas nousi Suomen kaikkien aikojen listalla kolmanneksi.

Aaron Kangas kiskaisi moukarikisassa oman ennätyksensä. Kuva: Matti Raivio / AOP

Yleisurheilun Espoon GP:n keskiviikkoillan kovin tulos nähtiin miesten moukarissa, kun Aaron Kangas heitti maailmantilastossa toiseksi 79,05 metrin kiskaisullaan.

Kangas paransi omaa ennätystään yli metrillä ja nousi Suomen kaikkien aikojen moukaritilastossa kolmannelle sijalle.

– Harjoituskausi on mennyt ihan nappiin, eikä minulla ole ollut mitään murheita talvikaudella, Kangas myhäili, mutta myös sanoi, ettei hän osannut odottaa näin pitkää heittoa.

Espoon kisat päättyivät tuttuun tapaaan naisten sadan metrin aitojen finaaliin, jonka Annimari Korte voitti odotetusti tuulituloksella 12,77.

Nooralotta Nezirin ja Reetta Hurskeen ollessa poissa Lotta Harala oli toinen ajalla 13,04. Harala juoksi jo alkuerässä kovaa, sillä hän sivusi omaa ennätystään ajalla 13,13.

Lotta Harala ja Annimari Korte pitivät naisten pika-aidoissa parhainta vauhtia. Kuva: Matti Raivio / AOP

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä säästeli tulevaa superviikkoa varten ja hyppäsi Espoossa vain kolmella hyppykierroksella. Mäkelä hyppäsi toisellaan kilpailun parhaansa 14,17, mutta hänen kaikki hyppynsä kantoivat yli 14 metrin.

Mäkelän kauden paras tulos on kahden viikon takaa Orimattilasta, jolloin hän hyppäsi 14,30 metriin. Myös tuolloin hän oli varmassa kunnossa ja hyppäsi jokaisella hypyllään yli 14 metrin.

– Voi olla iloinen siitä, että joka kerta menee yli 14 metriä, oli hyppy sitten millainen tahansa. Ensimmäinen jäi vähän kaus, toisessa polkaisin alle. En päässyt tasapainoiseen ja hyvään suoritukseen. Näitä sattuu välillä, mutta hyvä, että taso on noin kova, Mäkelä kommentoi Yle Urheilulle.

Kemppiselle ennätys

Naisten sadalla metrillä voittoon juoksi Saksan Gina Lückenkemper ajalla 11,37. Toiseksi tullut Lotta Kemppinen jäi saksalaisesta kahdeksan sadasosaa, mutta paransi omaa ennätystään kahdella sadasosalla. Kemppisen tulos myös nostaa hänet Suomen Urheiluliiton EM-ryhmään.

Naisten kiekonheitossa Salla Sipponen nousi voittoon viimeisellä kierroksella, kun hän heitti ennätyksensä 59,52. Sipposen ennätys parani reilun metrin verran. Hän myös voitti tuloksellaan viime kesänä Universiadeissa kultaa voittaneen italialaisheittäjä Daisy Osakuen.

– Olen lähinnä helpottunut. Tiedän, että olen ollut hyvässä kunnossa jo aika monta vuotta, mutta se ennätys ei ole vain tullut. Tämä alkukausi on ollut räpiköintiä, joten tämä helpotti, Sipponen kommentoi Yle Urheilun haastattelussa.

Miesten 110 metrin aitajuoksussa Elmo Lakka juoksi myötätuulessa ajan 13,70 ja pinkoi kilpailun toiseksi norjalaisen Vladimir Vukicevicin (13,48) jälkeen. Vukicevic oli Lakkaa edellä myös ensimmäisessä erässä, jolloin norjalaisen ajaksi kirjattiin 0,4 metrin myötätuulessa 13,65 ja Lakan 13,83.

Holttinen jätti arvokisamitalistin taakseen

Miesten seiväshypysssä Tommi Holttinen otti maukkaan voiton, kun moninkertainen arvokisamitalisti Raphael Holzdeppe jäi pettymyksekseen aloituskorkeuteensa 546. Holttinen voitti kilpailun tuloksella 551, jolla hän jäi vain sentin päähän kesäkuun lopulla tulleesta ennätyksestään.

Holttinen haki vielä ennätystään korkeudesta 556, mutta hän ei saanut kunnollisia yrityksiä aikaiseksi.

Myös kävelyssä nähtiin kauden kotimaisia kärkiaikoja, kun Urjalan Urheilijoiden Aleksi Ojala käveli 5000 metrillä uudeksi ennätyksekseen 19.38,37. Ojala yltää ajallaan Suomen kaikkien aikojen tilastossa viidennelle sijalle.

Naisten 3000 metrin kävelyssä Anniina Kivimäki puolestaan noteerasi maailman tämän vuoden toiseksi parhaan tuloksen voittamalla matkan ajalla 12.51,87, joka on Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi paras. Toiseksi käveli Tiia Kuikka ajalla 13.07,65 ja kolmanneksi Elisa Neuvonen tuloksella 13.09,97. Kuikka nousi Suomen kaikkien aikojen tilastossa viidenneksi ja Neuvonen kuudenneksi.

Korjaus 10.8.2020 klo 13.56: Kangas paransi ennätystään yli metrillä. Alun perin jutussa kerrottiin, että ennätys parantui yli 30 sentillä.

Lue myös.

Aaron Kangas hurjassa kunnossa! Uusi ennätys nosti suomalaisen maailmantilastossa toiseksi: "Tuli ihan puskista"

Annimari Korte juoksi jälleen huippuajalla voittoon – Lotta Harala sivusi ennätystään

Suomen ennätystä jo lähennellyt Kristiina Mäkelä uskoo SE-tuloksen syntyvän perusreseptillä: "Kun osun vain vähän paremmin lankulle, se on siinä"

Katso tallenne: Aaron Kangas viskasi maailmantilaston toiselle sijalle – Korte jäi viisi sadasosaa Suomen ennätyksestä