1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Yleisurheilijat kohti kesän superviikkoa – asiantuntija povaa: "Kristiina Mäkelä on SE-kunnossa"

Tulevaa viikko on monella yleisurheilijalle kesän tärkein, sillä tänä vuonna ei käydä arvokisoja.

Naisten 100 metrin aitajuoksusta voi odottaa jälleen kovaa kamppailua. Kuva: Tomi Hänninen

Aaron Kangas tykitti maailmantilaston toiseksi 79,05 metrin leiskautuksellaan, Kristiina Mäkelä loikki tasaisen yli 14 metrin sarjan ja Annimari Korte osoitti olevansa edelleen huippuiskussa.

Espoon GP-kisan tulokset lupaavat hyvää, kun yleisurheilijat suuntaavat kohti kesän tärkeää viikkoa, joka alkaa Turun Paavo Nurmi kisoilla ja päättyy viikonloppuna Kalevan kisoihin.

Viikon kilpailut ovat tänä vuonna monelle yleisurheilijalle kesän kohokohta, sillä arvokisoja ei voida koronaviruspandemian vuoksi järjestää.

– Kyllä niitä nyt vesi kielellä odotetaan. Espoossa oli muutama erittäin hyvä suoritus ja Aaron Kankaalta aivan huippusuoritus. Myös Kristiina Mäkelä osoitti, että hän on Suomen ennätyskunnossa ja hänet nähdään Turussa kahteenkin kertaan, Yle Urheilun yleisurheiluasiantuntija Tuomas Raja tunnelmoi tulevaa.

Yksi tulevan viikon kiinnostavimmista nimistä on moukarinheittäjä Aaron Kangas, joka on hämmästyttänyt yleisurheilukansaa huippusuorituksillaan. Vielä vuosi sitten Kankaan ennätys oli 74,40, mutta tänä vuonna kankaanpääläinen on parantanut ennätystään peräti kolme kertaa kesän edetessä.

Rajan mukaan Kankaan kehitys johtuu pitkälti hyvästä harjoituskaudesta, mutta myös Kankaan tekniikkaa on saatu viilattua.

– Kangas piti harjoitusjakson keskellä kesää ja hän muutti valmentajansa kanssa tekniikkaa: pikkuisen polvikulmaa lisää ja sieltä heittoon lisää virtaa. Nyt suoritus tulee erittäin tasapainoisesti ja hän saa pitkiä siivuja liukuhihnalta, Raja sanoo.

Myös naisten pika-aitojen kilpailusta voidaan totutusti odottaa kovaa taistelua kärkisijoista. Annimari Korte on juossut kovia aikoja, mutta hän ei ole vielä onnistunut rikkomaan omaa Suomen ennätystään.

Keskiviikkona Korte juoksi loppukilpailun myötätuulessa ajan 12,77, mikä oli Rajan mukaan mainio tulos, sillä illalla viilentyneellä kelillä oli oma vaikutuksensa tuloksiin.

– Harmi, että näitä vähän epäselviä lähtöjä tulee noin paljon. Täällä oli jo aika vilpoista, joten se vie ehdottomasti herkässä nopeuslajissa tehoja pois, Raja harmitteli.

Tulevalla viikolla yleisurheilijat saavat ainakin tämän hetken ennusteen mukaan nauttia muutaman asteen lämpimämmästä ja aurinkoisesta säästä, joten ainakin olosuhteet huipputuloksille ovat keskiviikkoista otollisemmat.

– Kyllä meillä on huikea yleisurheiluviikko tulossa. Turkuun kannattaa lähteä paikan päälle tai uhrata vastaanottimien ääressä runsaasti aikaa, Raja sanoo.

Lue myös:

Aaron Kangas hurjassa kunnossa! Uusi ennätys nosti suomalaisen maailmantilastossa toiseksi: "Tuli ihan puskista"

Aaron Kangas lennätti ennätyslukemat moukarissa, Annimari Korte juoksi myötätuulessa kovan ajan – näin urheiltiin Espoossa

Annimari Korte juoksi jälleen huippuajalla voittoon – Lotta Harala sivusi ennätystään

Katso tallenne: Aaron Kangas viskasi maailmantilaston toiselle sijalle – Korte jäi viisi sadasosaa Suomen ennätyksestä