1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Leijonat

Ruotsissa uskotaan jo Leijonien olympiakultaan – Aho saa hurjaa hehkutusta Aftonbladetissa: "Hän voi ratkaista koko turnauksen"

Ruotsalaislehti Aftonbladetin Mats Wennerholm uskoo vuoden 2022 olympiakullan olevan kahden kauppa. Ennakkosuosikit ovat Kanada ja Suomi.

Aftonbladetin toimittaja Mats Wennerholm vertaa Sebastian Ahon (kuvassa) pelikäsitystä Peter Forsbergiin. Kuva: Tomi Hänninen

Carolina Hurricanesin hyökkääjän Sebastian Ahon hurja vire NHL:n pitkän pelitauon jälkeen ei ole jäänyt länsinaapurissa huomaamatta. Aho tykitti kolmessa karsintaottelussa New York Rangersia vastaan tehot 3+5=8 ja oli suurressa roolissa ketjukavereidensa Teuvo Teräväisen ja Andrei Svetshnikovin kanssa viemässä Hurricanesia jatkoon.

Aftonbladetin jääkiekkotoimittaja Mats Wennerholm kirjoittaa nyt lehdessä (siirryt toiseen palveluun), että Ahon johdolla Suomella on parempi mahdollisuus historiansa ensimmäiseen olympiakultaan kuin koskaan aikaisemmin. NHL-pelaajat palaavat olympiaturnaukseen Pekingissä 2022. Pyeongchangin olympialaisiin 2018 he eivät osallistuneet.

– Aho on Suomen ykkössentteri. Hän voi ratkaista koko turnauksen. Aho näkee syöttömahdollisuuksia, joita kukaan muu ei näe. Hänen aivonsa ovat koko ajan askeleen edellä toisia, Wennerholm hehkuttaa.

Ylipäätään Wennerholm kokee, että Suomen suurin vahvuus Pekingin olympialaisissa on hyökkääjissä.

Ruotsalaistoimittaja nostaa Hurricanesin ja Rangersin välisestä ottelusarjasta esille Ahon lisäksi Teräväisen ja newyorkilaisjoukkueen Kaapo Kakon. Wennerholmin mukaan Kakko oli Rangersin joukkueessa yksi harvoista, joka väläytteli aika ajoin.

Jo mainittujen lisäksi suomalaishyökkääjistä esimerkiksi Patrik Laine, Mikko Rantanen ja Aleksander Barkov ovat omissa seurajoukkueissaan johtavissa rooleissa.

Vain Kanada suurempi kultasuosikki

Suomen tiellä kohti olympiakultaa on Wennerholmin mukaan vain Kanada sen laajan materiaalin ja voittamisen kulttuurin vuoksi. Suomea Wennerholm pitää selvänä kakkossuosikkina.

NHL-pelaajat pelasivat viidet olympiakisat putkeen vuosina 1998–2014. Tuolla aikavälillä Kanada juhli kultaa kolmesti. Näin kävi myös viimeksi, kun NHL-pelaajat olivat turnauksessa mukana vuonna 2014 Sotshissa.

Wennerholm arvioi, että Suomen ainoa heikkous paperilla on pakisto.

– Se on ainoa osa-alue, jossa Ruotsi voi lyödä Suomen. Mutta Suomen puolustajista löytyy myös hyökkääviä aseita, kuten Sami Vatanen ja Miro Heiskanen. Nämä ovat puolustajatyyppejä, joita on vaikein löytää. Puolustussuuntaan Suomella ei koskaan ole ollut ongelmaa.

Suomi on aiempina vuosina voittanut olympialaisista kaksi hopeaa ja neljä pronssia.

Lue myös:

Pistepörssin kärkeen rynnistäneen Sebastian Ahon uskomaton lentokeli jatkuu – Kaapo Kakon ja New York Rangersin kausi päättyi tylysti: "Tiesin, että jos kausi jatkuu, olen kunnossa"

Sebastian Aho kypsyy Carolinassa hiljaisesta johtajasta seuran todelliseksi johtotähdeksi: "Toivomme, että hän pelaisi koko NHL-uransa täällä"

NHL oli Sebastian Aholle joskus vain kaukainen unelma – nyt 100 tehopistettä ei merkitse suomalaistähden arvoasteikossa mitään: "Vain joukkueena voittaminen tyydyttää minua"

NHL-kausi jatkuu 1. elokuuta, taalaliigan pelaajat olympialaisiin – uusi työehtosopimus solmittu