1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Kymmenottelija Elmo Savola oli alkukesästä huippukunnossa, mutta lähentäjävaiva estää osallistumisen Kalevan kisoihin: "Totta kai raivostuttaa"

Hallitseva Suomen mestari Elmo Savola, 25, ei ole päässyt tekemään kokonaista kymmenottelua tänä kesänä.

Elmo Savola sijoittui kaksi vuotta sitten Berliinin EM-kisojen kymmenottelussa 15:nneksi. Kuva: Srdjan Suki/AOP

Kaksinkertainen kymmenottelun Suomen mestari Elmo Savola, 25, ei osallistu ensi viikolla Kalevan kisoihin Turussa.

Savolaa on kiusannut reilun kuukauden ajan lähentäjävaiva, joka iski kun harjoittelua lisättiin alkukesästä. Ärtynyt lähentäjä on ollut arka, ja vaiva on rajoittanut maksimivauhtista juoksua.

– Lähentäjä itsessään ei ole revennyt, eikä se kramppaa, vaan kyse on ajoittaisesta pistoksesta, joka siihen on tullut, Savola kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Savolan mukaan lähentäjävaivat johtuvat hänen fysiikastaan: oikea puoli on selvästi vahvempi kuin vasen. Toispuoleisuus aiheuttaa sen, että lihasjärjestys toimii väärällä tavalla. Tätä on korjattu erilaisilla liikkeillä kuukauden ajan, ja puolten välinen ero on jo tasoittunut lähtötilanteesta.

Harjoituksissa Savola ei ole enää viime aikoina tuntenut kipua. Hän pystyisi oman arvionsa mukaan jo kilpailemaan yksittäisissä lajeissa.

– En ole toki tohtinut kokeilla täysivauhtista suoritusta eri lajeissa vielä. Huomaan eri liikkeissä, ettei kroppa toimi kunnolla. Jos kilpailisin näin, olisi riski, että tulisi pahempaa vammaa. Olen sen verran itsesuojeluvaistoinen, etten lähde puolitehoisena tekemään kymmenen lajin urakkaa tällaisena poikkeusvuonna.

Testitulokset antoivat odottaa ennätyksiä

Savola on kilpaillut ulkoratakauden aikana kerran: kesäkuun alussa kotikisassaan Lappajärvellä. Tuolloin Savola otti osaa vain viiteen lajiin, sillä hänen vasempaan takareiteensä oli iskenyt kramppi paria viikkoa ennen kilpailua.

Jo kaudenavaus näytti lupaavia merkkejä Savolan kunnosta, mikä nostatti hänen omia odotuksiaankin.

Savola pääsi jokaisessa lajissa suhteellisen lähelle omia ennätyksiään. Kiekonheitossa ja kuulantyönnössä hän teki paremmat tulokset kuin viime kesänä. Korkeuskisassa Savola pääsi samaan tulokseen kuin viime kesänä parhaimmillaan.

– Ensimmäisessä kisassa tulokset antoivat osviittaa siitä, että ennätykset voisivat olla rikottavissa tänä vuonna.

– Tiesin, että olin hyvässä kunnossa ja testitulokset näyttivät lupaavilta. Olisi ollut hyvä päästä kisaamaan. Totta kai raivostuttaa, etten nyt pääse. Se haittaa kaikista eniten.

Nyt pääpaino on kuitenkin kuntoutuksessa.

– Pääasia on, että saisin tilanteen stabiiliksi, että kipuja ei enää tulisi. Se helpottaisi omaa pääkoppaanikin, että tohtisin tehdä.

Tässä vaiheessa Lappajärven Veikkoja edustava Savola ei tiedä, pääseekö hän vielä tämän kesän aikana kisakentille.

– En ole kilpailukalenteria katsonut. Minua vähän säikäytti tuo toispuoleisuus, kun pääsin näkemään sen itse konkreettisesti ja olen hahmottanut sen kunnolla. Tavoite on saada kroppa toimimaan. Jos sitten on vielä kesää jäljellä, katson kalenteria.

Kisaamaan pääsemistä Savola odottaa intoa täynnä. Keskiviikkona hän laski päiviä jo vuoden 2022 yleisurheilun EM-kisoihin.

Kalevan kisojen kymmenotteluun ovat ilmoittautuneet muun muassa viime vuoden hopeamitalisti Juuso Hassi ja pronssimitalisti Leo Uusimäki.

Savola vei viime vuonna mestaruuden 497 pisteen erolla Hassiin.

Lue myös:

Yleisurheilijat kohti kesän superviikkoa – asiantuntija povaa: "Kristiina Mäkelä on SE-kunnossa"

Aaron Kangas hurjassa kunnossa! Uusi ennätys nosti suomalaisen maailmantilastossa toiseksi: "Tuli ihan puskista"

Hyvävireiselle Topi Raitaselle hieno merkkipaalu – pääsee ensimmäistä kertaa kilpailemaan Timanttiliigassa ensi viikolla