Hyppää sisältöön

Tulinen lahtelaisvalmentaja antoi rasistien kuulla kunniansa — siskokset Naomi ja Wanda Holopainen tekevät kunniaa “Pertsalle”, jolle suvaitsevaisuus oli muutakin kuin kaunis sana

Suomalaiskaksoset Naomi ja Wanda Holopainen kokivat tennisurallaan paljon, mutta yhden ihmisen opit olivat ylitse muiden.

Naomi (vas.) ja Wanda Holopainen lopettivat peliuransa vuonna 2017, mutta seuraavat yhä valmentajansa ja esikuvansa Pertti Heikkisen esimerkkiä. Kuva: Arttu Timonen / Yle

— Painukaa takaisin Afrikkaan!

Huuto kantautui tenniskentälle nuorten pelaajien korviin. Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Lahdessa kasvaneet siskokset Naomi ja Wanda Holopainen saivat osansa satunnaisten ohikulkijoiden ennakkoluuloista.

Elettiin 2000-luvun alkua ja kasvavan maahanmuuton aikaa. Holopaisen tenniskaksoset olivat niin nuoria, etteivät he tienneet, miten reagoida vihamielisyyteen.

— Sen huomasi varsinkin ulkokaudella, kun ympärillä ei ollut pelkästään tiivistä ja turvallista tennisyhteisöä. Kesäisin ulkokenttien laidoille tuli välillä ihmisiä huutelemaan n-sanaa ja rumempia juttuja, Naomi Holopainen, 26, muistelee nyt.

— Silloin sitä jäätyi ja yritti unohtaa koko jutun. Oma erilaisuus hävetti, koska asiasta ei silloin puhuttu avoimesti eikä aihetta osannut itsekään käsitellä.

Viime aikojen tapahtumat ovat kuitenkin nostaneet muistoja pintaan. Yhdysvaltalaisen George Floydin kuoleman myötä ennennäkemätöntä huomioita kerännyt Black lives matter -liike on saanut ihmiset puhumaan kovempaan ääneen epätasa-arvosta ja ihmisoikeuksista.

Floyd, 46, kuoli toukokuussa poliisin kovaotteisen pidätyksen yhteydessä. Floydin ja monen muun mustan yhdysvaltalaisen kuolema on pakottanut USA:n kohtaamaan vaietun todellisuuden, jossa musta väestö kärsii edelleen syvälle juurtuneesta rasismista.

Kesän aikana ympäri maailmaa on nähty lukuisia mielenosoituksia ihmisoikeuksien puolesta. Kuvassa nuoria protestoijia Portlandissa Oregonissa. Kuva: Nathan Howard/Getty Images

Maailmanlaajuiseksi kasvanut keskustelu on ulottunut myös Suomeen. Käynnissä oleva protestiaalto on tuonut Holopaisten mieleen kipeitä asioita mutta herättänyt myös kiitollisuutta ihmistä kohtaan, joka oli pitkään siskosten tuki ja turva.

— Alkuvuodesta menehtynyt valmentajamme Pertti Heikkinen puolusti aina heikompia. Hän antoi palaa kentän laitojen huutelijoille samalla mitalla ja ilmoitti vähemmän kauniiseen sävyyn, että nämä voisivat lähteä kiusaamasta pikkutyttöjä, Wanda Holopainen kertoo.

— Ilman häntä ja hänen varauksetonta tukeaan emme olisi tässä.

Kyläyhteisöstä tenniskentille

Lahdessa syntyneillä Holopaisilla on suomenruotsalainen äiti ja ghanalainen isä. Kaksoset viettivät valtaosan lapsuudestaan yksinhuoltajaäitinsä ja kahden veljensä kanssa.

Juuri äiti kannusti Holopaisia tenniksen pariin, kun nämä olivat kouluikäisiä. Perhe asui lyhyen aikaa Jyväskylässä, mutta palasi 1990-luvun lopussa Lahden lähettyville Niinikoskelle, jossa äiti Jaana teki töitä kehitysvammaisten lasten ja nuorten parissa.

— Äiti ajatteli, että tennis olisi hyvä keino tutustua Lahdessa uusiin ihmisiin. Itkimme vielä tennishallin parkkipaikalla, ettei me haluta mennä tänne. Mutta kun pääsimme kentälle, taakse ei ollut enää katsomista, Wanda Holopainen muistelee nauraen.

Siskokset syttyivät Lahden Verkkopalloseuran pallokoulussa lajille, joka määritti myöhemmin heidän elämänsä suunnan. Ei mennyt kuitenkaan kauaa, kun kuvaan astuivat taloudelliset realiteetit.

— Meillä oli yksinhuoltajaperhe, jossa oli neljä lasta. Äiti oli lähihoitaja. Yleensä piti enemmänkin huolehtia, että sai maksettua vuokran ja tuotua ruuan pöytään. Harrastukset ja muut olivat ekstraa, siskokset kertovat.

Tennis oli jo pienenä Wanda (vas.) ja Naomi (oik.) Holopaisen suuri intohimo. Kuvassa siskokset vuosittaisissa juhannuskisoissa Vierumäellä. Kuva: Naomi ja Wanda Holopaisen kuvat

Holopaisten tennisharrastus olisi jäänyt satunnaiseksi pelailuksi ilman jääkiekon parista tennisluotsiksi siirtynyttä Pertti Heikkistä. Kiekkoreippaan junioripuolella ansiokasta työtä 1980-luvulla tehnyt Heikkinen tunnettiin jääkiekkopiireissä palavasta intohimostaan valmennustyötä kohtaan.

Sama meininki jatkui tennishallilla, kun Heikkinen hoksasi kahdeksanvuotiaiden Holopaisten potentiaalin ja valitsi heidät vetämäänsä kilparyhmään.

— Jossain vaiheessa tuli tilanne, ettei äiti pystynyt maksamaan kaikkia pelaamisesta aiheutuvia laskuja. Asiaa käsiteltiin seuran hallituksen kokouksessa. “Pertsa” ilmoitti siellä auttavansa meitä, vaikka hän olisi voinut vain kohauttaa monen muun tavoin olkiaan. Emme vieläkään tiedä, miksi hän teki niin, mutta se oli käänteentekevä hetki, siskokset muistelevat.

Heikkinen meni lapsuudenystävänsä, tunnetun talous- ja urheiluvaikuttajan Heikki Marttisen puheille.

Jari Litmasenkin pitkäaikaisena taustavoimana tunnettu Marttinen auttoi hankkimaan Holopaisille tukijoukkoja ja piti Heikkisen kanssa huolta, että kilpatenniksen vaatimat lisenssi-, kenttä-, valmennus-, väline- ja matkustuskulut saatiin hoidettua.

Kaksosten saama apu ei miellyttänyt kaikkia.

— Ihmiset kyseenalaistivat, miksi Pertsa auttoi meitä niin paljon. Hän kertoi sittemmin kuulleensa tennispiireistä asioita, joita ei koskaan kertonut meille.

Valmentaja Pertti Heikkinen oli Holopaisille alusta saakka tuki ja turva. Kuvassa Naomi Holopainen, Heikkinen ja Alina Perttula Göteborgissa 2006. Kuva: Naomi ja Wanda Holopaisen kuvat

Temperamenttinen persoona puolusti suojattejaan niin kabinettipuheita kuin kentän laidalle saapuneita räksyttäjiä vastaan. Holopaiset muistavat lukuisia hetkiä, kun Heikkinen otti yhteen solvaajien kanssa. Yleensä tilanteet päättyivät siihen, että huutelijat luikkivat häntä koipien välissä tiehensä.

Ihan kaikelta ei tulisieluinen luotsikaan voinut suojella omiaan.

Holopaiset poikkesivat 1990-luvun Lahdessa selvästi katukuvasta. Siskosten äidiltä kysyttiin usein, mistä söpöt lapset olivat kotoisin tai miten kaksoset olivat sukua muulle perheelle. Uteliaisuus oli useimmiten hyväntahtoista, mutta koko elämänsä Suomessa asuneille tytöille hämmentävää.

— Kun menimme kauppaan tai ravintolaan, ihmisten katseet kääntyivät. Opimme havainnoimaan pienestä pitäen ympäristöämme eri tavalla ja olemaan tietoisia itsestämme, Naomi Holopainen sanoo.

Erilaisuuden tunne ulottui tenniskentällekin.

— Kasvoimme maaseudulla kyläyhteisössä. Se oli tennispiireihin verrattuna oma maailmansa. Mietimme, mikä tenniskisoissa hermostutti niin paljon ja miksemme aina tykänneet käydä niissä. Myöhemmin tajusimme sen johtuvan tunteesta, ettemme kuuluneet joukkoon ulkonäön, taloudellisen taustan ja kasvuympäristömme vuoksi, Wanda Holopainen pohtii.

— En syönyt nuorena koko viikonloppuna, koska kisoissa jännitti niin valtavasti. Halusin pitää mahdollisimman matalaa profiilia, sillä en halunnut kerätä itseeni enempää huomiota, Naomi Holopainen kertoo.

Identiteetin etsimistä Yhdysvalloissa

Paineista huolimatta lahjakkaat nuoret kuuluivat useana vuonna ikäluokkansa kärkikaartiin. Yksi parhaimmista saavutuksista oli 18-vuotiaiden nelinpelin SM-hopea vuonna 2011.

Otteet toivat myös mediahuomiota. Holopaisen kaksosia verrattiin kyllästymiseen saakka kansainvälisiä kenttiä hallinneisiin Williamsin tennissiskoksiin.

Toisin kuin moninkertaiset grand slam -voittajat, Holopaiset asettivat jo varhain urheilu-uralleen varsin maltillisen tavoitteen.

— Porukka oletti aina, että tähtäämme huipulle, mutta tenniksessä oppi jo pienenä tiedostamaan taloudelliset resurssinsa. Tiesimme, ettei meillä olisi ollut varaa lähteä kilpailemaan kaikkia tarvittavia kansainvälisiä turnauksia. Pelaamisemme oli niin sidoksissa muihin henkilöihin ja heidän investointeihinsa, Naomi Holopainen sanoo.

— Määritimme Pertsan kanssa aika nuorina, että pelaisimme tietylle tasolle ja pääsisimme sitä kautta Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Siellä oli mahdollisuus saada koulutus, pelata tennistä ja nähdä maailmaa.

Holopaiset oppivat USA:n yliopistourheilupiireissä uudenlaista yhteisöllisyyttä, kun yksinäisen puurtamisen sijaan harjoittelu ja kilpailumatkat tapahtuivat tiimeissä. Kuvassa Naomi Holopainen ja hollantilaissyntyinen Laura Middle nelinpelissä 2016. Kuva: Naomi ja Wanda Holopaisen kuvat
Valmentaja Pertti Heikkinen hymyili Wanda Holopaisen vierellä, kun tämä valittiin Lahden Verkkopalloseuran vuoden naispelaajaksi vuonna 2015. Heikkinen kuoli tämän vuoden tammikuussa 73-vuotiaana. Kuva: Naomi ja Wanda Holopaisen kuvat

Tavoite toteutui vuonna 2013, kun Holopaiset saivat stipendit Denverin ja Montanan yliopistoihin. Aika USA:n hektisessä yliopistourheilun maailmassa oli silmiä avaavaa, eikä vain uusien harjoitusmetodien ja pelikulttuurin vuoksi.

— Muutto Yhdysvaltoihin käynnisti ensimmäistä kertaa vahvemmin oman identiteetin etsimisen. Kohtasimme enemmän multikulttuurisia ja näköisiämme ihmisiä, Wanda Holopainen kertoo.

Holopaiset asuivat vuoden Denverissä Coloradossa ja kolme seuraavaa Bozemanin kaupungissa Montanassa. Opiskeluvuodet monikulttuurisessa metropolissa ja pienemmässä yliopistokaupungissa näyttivät lännen suuren maan monet kasvot.

— Isäntäperheellämme Denverissä oli aika erilainen maailmankatsomus. He olivat Donald Trumpia kannattavia republikaaneja. Oli rikkaus nähdä poliittisia keskusteluja senkin talon sisällä. Denverin keskustassa ja Bozemanissa oli taas paljon liberaaleja, Naomi Holopainen kertoo.

Holopaiset eivät välttyneet ennakkoluuloilta valtameren takanakaan.

— Osa ihmisistä suhtautui meihin epäilevästi, koska luuli meitä afroamerikkalaisiksi. Kun he kuulivat aksenttimme, asenne muuttui silmänräpäyksessä pehmeämmäksi. Ihmiset kysyivät, mistä olimmekaan kotoisin. Kun sanoimme, että Suomesta, seuraava kommentti oli, ettemme näyttäneet suomalaisilta, Wanda Holopainen kertoo.

— Oli pysäyttävää huomata, että aksenttimme ja kotimaamme vaikuttivat niin paljon ihmisten käyttäytymiseen.

Sanoista tekoihin

Yhdysvaltoja nykypäivänä repivä protestiaalto ei tullut Holopaisille yllätyksenä. Omat ja tuttujen kokemukset olivat jo vihjanneet tulevasta.

— George Floydin tapaus oli äärimmäisen ikävä, mutta kuten usein on toistettu, tällaista tapahtuu jatkuvasti ympäri maailmaa. Tragedioita on riittänyt, mutta niiden ehkäisemiseksi ei ole otettu konkreettisia askelia, Wanda Holopainen sanoo.

Markkinointia ja kansainvälistä bisnestä opiskelleet Holopaiset palasivat valmistuttuaan Suomeen vuonna 2017.

Samalla päättyivät kaksosten tennisurat. Lukuisat loukkaantumiset ja vuosien omistautuminen urheilulle väsyttivät, eikä yksilöurheiluun löytynyt enää samanlaista motivaatiota USA:n urheilupiireissä koetun yhteisöllisyyden jälkeen.

Yksi Pertsan tärkeimmistä opetuksista oli, että kaikkia tulee kohdella samalla tavalla. Sen sijaan, että ajattelumme perustuisi vastakkainasettelulle, toivoisin, että voisimme olla tässä maailmassa kaikki ihmisinä.

Wanda Holopainen

Nykyään Helsingissä asuvat siskokset pyörittävät omaa yritystään, jonka tarkoitus on muun muassa auttaa yritysjohtajia ja organisaatioita huomioimaan moninaisuutta ja sitä kautta menestymään.

— Yritysmaailman johtamisessa pitäisi ottaa mallia huipputason valmentamisesta ja asioista, joita olemme oppineet Pertsalta. Hyvä valmentaja kohtaa jokaisen ihmisenä, jolla on ainutlaatuisia kykyjä. Kun ihmisen erilaisuus nähdään rikkautena, mahdollistetaan tämän potentiaali, Wanda Holopainen sanoo.

Wanda ja Naomi Holopainen pyörittävät nykyään omaa yritystään. Kuva: Naomi ja Wanda Holopaisen kuvat

Black lives matter -liike on innoittanut Holopaisia seuraamaan vahvemmin esikuvansa Pertti Heikkisen esimerkkiä.

— Yksi Pertsan tärkeimmistä opetuksista oli, että kaikkia tulee kohdella samalla tavalla. Sen sijaan, että ajattelumme perustuisi vastakkainasettelulle, toivoisin, että voisimme olla tässä maailmassa kaikki ihmisinä. Ettei aina tarvitsisi sanoa etnistä taustaa, seksuaalista suuntautumista tai sukupuolta, Wanda Holopainen sanoo.

Hän korostaa, että ennakkoluuloja esiintyy joka puolella.

— Isäntäperheemme Yhdysvalloissa sanoi, että tummaihoisten pitää myös kantaa oma vastuunsa. Olimme alkuun kommentista raivoissamme, mutta sittemmin olemme huomanneet, että se on tavallaan totta. Kun tulimme pari vuotta sitten Helsinkiin, huomasimme, että kaikissa yhteisöissä on paljon klikkejä, joissa ei suvaita erilaisuutta.

Multikulttuuriset kaksoset haluavat olla rakentamassa suvaitsevaisuutta, joka ei jää vain puheiden tasolle. He toivoisivat, että syyttelyn ja osoittelun sijaan ihmiset ottaisivat mallia Pertti Heikkisen ja Heikki Marttisen kaltaisista esimerkeistä.

— Nuorena sitä ei tajunnut, millaisia edelläkävijöitä Pertsa, Marttisen Hessu ja meitä tukeneet yritykset olivat. Heillä oli mahdollisuus auttaa. He käyttivät sen mahdollisuuden meidän kaltaisiimme ihmisiin, vaikka saivat sen vuoksi osakseen myös vihaa. Pertsan ja Hessun kaltaiset persoonat saavat harvoin tunnustusta, vaikka Suomenkin urheilupiireissä heitä on paljon, siskokset sanovat.

Lue myös:

NBA palasi kentille kuukausien koronatauon jälkeen - pelaajat polvistuivat

Yhdysvaltain rotumellakat nostivat esiin Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa rehottavan rasismin

Palloliitto tutkii rasistista huutelua nuorta erotuomaria kohtaan – väitetyn solvaajan seura kieltää asian jyrkästi