1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Krista Tervo

Krista Tervo otti pari vuotta sitten riskin ja viskoo nyt huipputuloksia – ennätysvirettä hiottiin läpi talven ulkokentällä, josta löytyy Tervon salainen ase

Krista Tervo on saanut vakioitua neljännen pyörähdyksen heittotekniikkaansa ja se tuottaa tulosta.

Krista Tervo on ollut tänä kesänä ennätysvireessä – kiitos onnistuneen harjoituskauden. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Kotkassa Sunilan lähiömaisemaa halkovat sellutehtaan korkeat piiput. Alvar Aallon suunnitteleman tehtaan kupeessa on karun näköinen hiekkakenttä. Juuri tässä kentässä on kuitenkin jotain erityistä.

Ennätyskunnossa oleva moukarinheittäjä Krista Tervo on harjoitellut Sunilan kentän heittoringissä läpi talven.

Suomessa ulkona heittäminen ympäri vuoden on harvinaista herkkua. Vastusten avulla lämmitettävä heittorinki tekee tästä kuitenkin mahdollista. Se on Tervon salainen ase.

Talvi oli leuto. Sen aikana Tervon vire hiottiin tulikuumaksi. Kesäkuussa Tervo kiskaisi Suomen ennätyksen 71,93.

– Lähdettiin hakemaan seiskakymppistä, mutta yllätyin itsekin, kun sieltä tuli noin pitkä kaari, hymyilee Karhulan Katajaisia edustava Tervo.

Heinäkuussa leka lensi jälleen ennätyksellisen pitkälle. Suomen ennätykseksi kirjattiin 72,12 – tämäkin Somerolla.

– Siellä on yksi Suomen parhaimpia rinkejä. Se on urheilijan tarpeita ajatellen tehty huippurinki.

Tervo otti Suomen ennätyksen nimiinsä jo viime kesänä, kun hän rikkoi 70 metrin rajan. Samalla Mia Strömmerin 18 vuotta vanha ennätys 69,63 jäi historiaan.

Täksi kesäksi tulostavoite asetettiin noin 71 metriin, mutta se on murskattu jo selvästi. Tuloksissa näkyy harjoittelun lisäksi se, että Tervo pysyi koko talven terveenä. Treenipaikalle oli lyhyt matka ja Sunilan hiekkakenttä oli harvoin varattu.

Krista Tervo ja valmentaja Jukka Vihtonen ovat hioneet heittoja Kotkan Sunilassa. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Erikoinen harjoituskausi ei haitannut

Sunilan hiekkakenttä ei ollut lämmitettävästä ringistään huolimatta viime talven ainoa harjoituspaikka. 22-vuotias Tervo kuului niihin harvoihin suomalaisurheilijoihin, jotka ehtivät leireilemään ulkomailla ennen koronarajoituksia.

– Olin kaksi viikkoa Barcelonan vieressä Sant Cugatissa. Sain tehtyä siellä oikein hyviä heittoja ja muitakin treenejä. Se oli kyllä oikein onnistunut leiri.

Tervon oma valmentaja Jukka Vihtonen ei päässyt mukaan, mutta kokeneet moukarivalmentajat Harri Huhtala ja Kalle Lehmusvuori katsoivat leirillä Tervon heittoja.

Keväällä oli tarkoitus lähteä vielä toiselle leirille, mutta sitten tulivat koronarajoitukset. Tampereella nykyään asuva Tervo palasi harjoittelemaan vanhaan kotikaupunkiinsa Kotkaan.

– Tampereella melkein kaikki hallit menivät kiinni. Sitten Kotkasta tuli tieto, että kaupunki oli antanut luvan siihen, että Ruonalan halliin pääsee treenaamaan, kertoo Tervo, jonka valmentaja asuu myös Kotkassa.

Jos katsoo kesän tuloksia, niin kevään treenikausi onnistui mainiosti. Tervon kymmenen parhaan heiton keskiarvo on jo yli 70 metriä.

– Viime talvena painopisteenä on ollut fysiikka. Kun ei ole enää ollut selkävaivoja, olen onnistunut parantamaan voima-arvoja, Tervo selittää.

– Tekniikka ollaan saatu hiottua aika optimaaliseksi. Nopeus ja heittokulmat ovat kohdillaan. Sieltä ne metrit ovat tulleet, analysoi valmentaja Vihtonen.

Tervo siirtyi toissa talvena kolmen pyörähdyksen tekniikasta neljään pyörähdykseen. Vasta nyt se alkaa olla sisäistetty.

– Päätettiin ottaa vähän riskiä ja kokeilla, lähtisikö se neljäs pyörähdys kulkemaan. Viime kesänä oli vielä tekniikan kanssa vaikeuksia. Kisoissa tuli tason vaihtelua, mutta tänä kesänä olen saanut vakioitua tekniikan paremmin.

Tervo ja Vihtonen saivat idean neljännestä pyörähdyksestä toissa talvena. Sen harjoitteleminen kannatti. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Juoksijasta ja uimarista tulikin Suomen paras moukarinheittäjä

Tervo harrasti nuorempana uintia ja kestävyysjuoksua. Silloinen lajivalinta periytyi vanhemmilta.

– Molemmat harrastivat kestävyyslajeja. Äiti juoksi puolimaratoneja. Isä harrasti hiihtoa ja juoksua. Oli kivaa yhteisaikaa käydä äidin kanssa lenkillä, muistelee Tervo, joka 12-vuotiaana paineli 1000 metriä alle kolmen ja puolen minuutin.

Juoksun ja uinnin rinnalla oli yhteen aikaan myös jalkapallo. Kolmen lajin harrastaminen kävi kuitenkin raskaaksi. Hän lopetti uinnin yläkoulussa ja pian loppui myös juokseminen.

– Viimeinen niitti oli se, että SM-kisat menivät niin huonosti. Motivaatio loppui. Se ei ollut itselle se juttu.

Seuraavaksi Tervoa alkoi kiinnostaa moukarinheitto, jota hän kokeili ensi kerran 12-vuotiaana.

– Halusin oikeasti kehittyä, mutta siinä meni pari vuotta. Aluksi olin aika surkea, naurahtaa nykyinen SE-nainen.

– Tulos oli jotain 20 metriä. En muista oliko yli vai alle.

Tilastopajan (siirryt toiseen palveluun) kattavasta arkistosta löytyy merkintä, että Tervo heitti 12-vuotiaiden sarjassa vuonna 2009 kahden ja puolen kilon moukaria lukemille 18,47.

Pitkäjänteinen harjoittelu on kuitenkin tuottanut tulosta. Kymmenen vuotta myöhemmin nelikiloinen leka lentää yli 50 metriä pidemmälle.

Tervo aloittaa syksyllä sairaanhoitajaopinnotTampereella. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Viime vuonna Tervo pääsi mukaan ensimmäistä kertaa aikuisten MM-kisoihin. Dohasta palattuaan hän muutti Tampereelle.

– Halusin uusia juttuja elämään. Tavoitteena oli, että pääsisin vielä opiskelemaan.

Nyt hän on saanut opiskelupaikan Tampereen ammattikorkeakoulusta, jossa opinnot alkavat syksyllä.

– Opiskelen sairaanhoitajaksi. Auttamistyö kiinnostaa.

Tampereella on jäsenmäärällä mitattuna yksi Suomen suurimmista urheiluakatemioista. Sieltä löytyy myös vankkaa moukariosaamista.

– Olemme käyneet Harri Huhtalan ja Aleksi Jaakkolan kanssa tekemässä heittotreenejä. Sieltä on kyllä tullut hyviä oppeja.

Hyvien tulostensa ansiosta Tervo on päässyt myös Olympiakomitean tukiryhmään. Hän saa tänä vuonna opetusministeriön myöntämää 6000 euron valmennusapurahaa. Näiden ansiosta esimerkiksi leirikustannuksista ei ole tarvinnut huolehtia.

Tulosparannus 2 metriä vuodessa

2000-luvun alkupuolella moukarinaiset Mia Strömmer, Sini Pöyry ja Merja Korpela jahtasivat kilvan 70 metrin tulosta, mutta jäivät kaikki 69-alkuiseen. Nyt 70 metrin rajan on Tervon lisäksi pystynyt rikkomaan 17-vuotias Silja Kosonen. Suomen naisten moukarin taso on vahvassa nosteessa.

– Olemme maajoukkueryhmän kanssa tehneet hyvää yhteistyötä. Kaikki valmentajat ja urheilijat tukevat toisiaan, Tervo kertoo.

Viime vuoden Dohan MM-kisojen moukarifinaaliin selvisi tuloksella 71,35. Tulevina vuosina luvassa on siis suomalaisittain jännittäviä naisten moukarikarsintoja.

– On uskallettu kokeilla kaikkia uusia asioita harjoittelussa. Sitä kautta on löytynyt myös uusia juttuja heittämiseen, Tervo avaa.

Kolme kertaa peräkkäin Suomen mestaruuden napannut Tervo on ollut hetken kilpailutauolla ja keskittynyt harjoittelemiseen Kotkassa. Seuraava kilpailu on ensi viikolla Kalevan kisoissa Turussa.

– Innolla odotan, että pääsen kisailemaan. Odotan tosi kovaa kisaa.

Silja Kosonen on Tervon tavoin rikkonut 70 metrin rajan. Kuva: SUL-arkisto

Toisin kuin Somerolla, Tervon mielestä Turussa heittorinki ei suosi niin paljon moukarinheittäjiä. Kalevan kisoissa tärkeintä ovat kuitenkin sijoitukset. Hyvän kisan ja olosuhteiden sattuessa ennätys saattaisi vielä hieman parantua.

– Ei voi varmuudella sanoa, onko se tänä vuonna vai ensi vuonna, mutta kyllä tuntuu, että vielä irtoaisi jotain, naurahtaa Tervo.

– Luulen, että kun tulevaisuudessa vielä hiotaan tekniikkaa ja nostetaan voima-arvoja, tulokseen saadaan muutama metri lisää, povailee valmentaja Vihtonen.

Vihtosen ja Tervon kaikki harjoitteet eivät ole suoraan oppikirjoista. Välillä moukaria heitetään silmät kiinni. Välillä levytankoharjoitteita tehdään tasapainoillen kahden kuntopallon päällä.

Tervo heittää harjoituksissa myös aika paljon ylipainoisia moukareita. Alipainoiset ovat pannassa.

– Alipainoisessa menee helposti tekniikka sekaisin. Me emme käytä niitä juuri lainkaan, kertoo Vihtonen, joka on opiskellut moukarinheiton saloja itsenäisesti jo parikymmentä vuotta.

– Minun oppi-isäni olivat Matti Paavola ja Reijo Nimander. Sanoin joskus, että jos heidän opit pystyy yhdistämään valmennettavalle, hänestä tulee huippuheittäjä.

Ainakin Tervon kohdalla ennustus on toteutunut.

Alkavalla viikolla vietetään kotimaisen yleisurheilukesän huipennusta. Tiistaina Paavo Nurmen kisat TV2:ssa ja Yle Puheessa klo 18.. Kalevan kisoja seurataan Ylen kanavilla perjantaina ja lauantaina.

Lue myös:

"Jäi fiilis, että pystyisi heittämään vähän pidemmälle" – Krista Tervo paransi moukarin SE-lukemiaan uudelle metriluvulle!

Harvinaislaatuinen superlupaus Silja Kosonen murskaa jo SE-naisen ennätyksiä – nuori moukarisukupolvi jatkaa Krista Tervon raivaamalla tiellä

Tervo puhkaisi kesällä kaksi kertaa 70 metriä, mutta MM-finaaliraja on 72 metriä – "Mikään ei ole mahdotonta"