Suora

  • Urheiluruutu

Pitsiturnauksessa on otettu poikkeukselliset keinot käyttöön, jotta yleisö ei loiki katsomolohkosta toiseen – kauden kohtalo ja toinen korona-aalto huolestuttavat

Pitsiturnaus käynnisti perinteiseen tapaan kotimaisen jääkiekkokauden. Yleisöjärjestelyihin on panostettu, ja pelaajille katsojien näkeminen pitkästä aikaa tuntuu hyvältä.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Pitsiturnauksen yleisö valuu sisään jäähalliin.
Tämän vuoden Pitsiturnaus alkoi aamulla jo ennen kello yhdeksää. Elmeri Elo / AOP

Ottelutapahtumaa on ollut ikävä niin joukkueilla, yleisöllä kuin toimitsijoillakin. Silti ilmassa oli paljon outoja sävyjä, kun Rauman Pitsiturnaus avattiin varhain perjantaina aamusta.

Kyynärpäätervehdyksetkin olivat vähissä, kun mukanaolijat yrittivät muistella kaikkia turvaohjeita. Hallin sisälle aidatut lohkot ja rajoitteet niiden välillä ovat tiukat.

– Nyt on käytetty todella paljon aikaa ja vaivaa järjestyksenvalvojien kouluttamiseen. Meillä on selkeät ohjeet, jos lohkolta toiselle yrittää tulla loikkareita. Sanoisin, että en lähtisi koettamaan, Rauman Lukon markkinointi- ja tapahtumajohtaja Mikael Eklöf kertoo.

Yleisö on pakkautunut Pitsiturnauksessa katsomoaukolle.
Yleisö pakkautui katsomoaukoille Pitsiturnauksessa.Sari Sirkkiä-Jarva / Yle

Maskilinjausta odotetaan vasta ensi viikolle, mutta Raumalla henkilökunta ja moni yleisöstä oli varustautunut kasvonaamarilla. Lämmin keli huursi linssejä, ja hiki helmeili kasvoilla jo aamun tunteina.

Lukko-junioreita oli värvätty hallille niin sanotuiksi korona-avustajiksi normaalin järjestyshenkilöstön tueksi.

– Tämä on opettanut meitä kaikkia viranomaiskatselmuksesta alkaen. Meillä on usean eri osa-alueen asiantuntijoita mukana terveydenhuoltoalalta, poliisin puolelta, pelastuslaitoksesta, tapahtumajärjestäjistä ja kaikki on oltu tätä yhdessä pähkäilemässä. Vähän kierolla tavalla tämä on ollut erittäin opettava ja antoisa kokemus, vaikka vakavasta tilanteesta puhutaan, Eklöf kuvaa.

Aamun otteluissa ilmoitettu yleisömäärä on ollut 2 700 katsojaa, eli yli puolet Rauman jäähallin kapasiteetista.

Uusi aamu, uusi aika

Avausottelunsa Tapparaa vastaan voittaneen IFK:n otteluaamu alkoi jo kuudelta. Joukkueet ovat joutuneet opettelemaan uutta normaalia maaliskuulta saakka. IFK:n Anton Lundellista yleisön eteen luisteleminen tuntui hyvältä.

– Olihan se erilaista, kun herätys oli 6.15, siitä hallille ja askiin pelaamaan. Oli kiva nähdä, että yleisöäkin oli hallissa. Heti tuli positiiviset fiilikset ja innostui vähän enemmän, kun näki taas yleisöä, Lundell iloitsi.

Avausturnaus oli odotettu, mutta monen mielessä pyörivät kysymykset tulevasta. Onko kauden ensimmäinen myös viimeinen?

– Toivottavasti vain se ensimmäinen, eikä missään nimessä viimeinen. Mutta riskit ovat aina olemassa, emmekä me loputtomiin pysty estämään mitään. Ihmisistä tämä kaikki lähtee, Eklöf sanoo.

Ajatus ilman yleisöä pelaamisesta on yksi skenaario, mutta joukkueiden mielestä ilmeisen huono.

– Olisihan se harmillista. Yleisö kuuluu peliin, yleisö tuo tunnelman. Me haluamme antaa yleisölle hyvää viihdettä.

– Jos ei olisi yleisöä, me ammattilaiset löydämme kyllä keinot valmistautua peliin. Olisi se kuitenkin vaikeampaa, Lundell kuvaa.

Vaikka me olemme tehneet parhaamme täällä Pitsiturnauksessa, kyllä sen melkein arvaa, kenen syyksi toinen aalto sitten laitetaan, jos se lähtisi ravintolasta tai jonkun kotibileistä.

Mikael Eklöf

Pitsiturnauksen järjestäjien näkökulmasta päivänaikaiset tapahtumat on mahdollista hallita ulkotiloja lukuunottamatta vähintäänkin kohtalaisesti. Rauman Lukon toimistolla on kuitenkin puhuttu avoimesti huolesta, joka liittyy perjantai-illan menoon kaupungilla.

– Kaupungilla on illalla ehkä tuplamäärä väkeä kuin mitä hallilla on, jos mukaan lasketaan kaikki ravintolat, pubit, yökerhot ja terassit. Siellä on iso määrä porukkaa.

– Se on ristiriitaista. Vaikka me olemme tehneet parhaamme täällä Pitsiturnauksessa, kyllä sen melkein arvaa, kenen syyksi toinen aalto sitten laitetaan, jos se lähtisi ravintolasta tai jonkun kotibileistä, Eklöf sanoo.

Pitsiturnauksen otteluiden tulokset Teksti-TV:n sivulla 239.

Lue myös:

Mahdollinen toinen korona-aalto lyö jo painetta SM-liigakaudelle – liigapomo: "On vaikea nähdä, että tätä voisi tehdä kestävästi minkäänlaisten rajoitusten vallitessa"

Pelicans pyysi lomautetut pelaajat jäälle ilman normaalipalkkaa, pelaajat kieltäytyivät – lomautusten laillisuus syynätään tarkasti

SM-liiga ei puutu Pelicansin kiharaiseen lomautuskiistaan: "Vaikeita päätöksiä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat