Suora

  • Rallin MM, Turkki, Power Stage live
  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • "Olen 32 mutta tunnen itseni 75-vuotiaaksi": Vapaaottelija Glenn Sparv tappelee kunnes menee rikki
  • Urheiluruutu

Kommentti: Winnipeg Jetsillä oli kaksi vuotta sitten huipputilaisuus Stanley Cupin voittoon, mutta nyt edessä on pitkä ja kivinen tie NHL:n kärkeen

Winnipeg on ottanut kahden edelliskauden aikana isoja askeleita taaksepäin, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Winnipeg Jetsin maalivahti Connor Hellebuyck luistelee jäälle.
Winnipeg Jetsillä on edessään vaikeita aikoja, kun palkkakatto on tiukassa ja ensi kauden joukkueesta puuttuu vielä toistakymmentä sopimuspelaajaa.Jeff Vinnick/Getty Images

NHL:n pudotuspelien karsintakierroksesta tuli Winnipeg Jetsille nopealla tahdilla tekemätön paikka. Ykkössentteri Mark Scheifelen ja maalitykki Patrik Laineen loukkaantumiset Calgary-sarjan avausottelussa laittoivat Jetsin tilanteeseen, johon sillä ei yksinkertaisesti ollut vastausta.

Ei tällaista iskua olisi tosin mikään muukaan joukkue kestänyt. Miettikää Bostonia ilman Patrice Bergeronia ja David Pastrnakia. Tai Pittsburghia ilman Sidney Crosbya ja Jake Guentzelia. Kyse ei tällä kertaa ollut selittelystä: loukkaantumiset tulivat väärään aikaan ja liian tärkeille pelaajille.

Kenties voimakkaimmin kaksikon poissaolo iski ylivoimapeliin. Winnipegin ylivoimassa ei ollut totuttua uhkaa, mikä teki Calgaryn jäähyntappopelistä merkittävästi helpompaa. Joukkueen kaksi vaarallisinta laukojaa seurasivat katsomosta, kun kapteeni Blake Wheeler yritti epätoivoisesti operoida Patrik Laineen tontilla.

Winnipeg teki 17 yrittämällä kaksi ylivoimaosumaa.

Muutenkin Winnipegin pelaamisesta puuttui paras terä läpi sarjan. Uskon, että kaksikon loukkaantumiset olivat vakava isku muun joukkueen uskolle kamppailla aidosti sarjan voitosta – vaikka monet suurempiin saappaisiin kasvaneet urhoollisesti töitä tekivätkin. Liika oli liikaa.

Iso kuva on kuitenkin Winnipegin tapauksessa mielenkiintoisempi tarkasteltava kuin lyhyt pudotuspeliperiodi. Missä menee viimeisimmän pudotuspelitappion jälkeen seura, joka on hävinnyt kahdestatoista edellisestä playoff-ottelustaan yhdeksän? Vieläkö Winnipegistä voidaan puhua aitona menestyjäkandidaattina?

Ei nähdäkseni voida.

Olen edelleen sitä mieltä, että Winnipeg olisi voinut kesällä 2018 marssia oikeiden tähtien alla vaikka mestaruuteen saakka. Siihen uskoi moni muukin sen jälkeen, kun Jets kaatoi konferenssifinaalisarjan avausosassa vakuuttavan esityksen jälkeen Vegas Golden Knightsin. Sittemmin kyyti on kuitenkin ollut kylmää.

Winnipeg, joka vaikutti tuolloin olevan NHL:ään uusi raikas nousukas, on sittemmin ottanut isoja askelia taaksepäin.

Patrik Laine
Patrik Laine loukkaantui avausottelussa Calgary Flamesia vastaan.Getty Images

Osaksi kyse vaikuttaa olevan nuoren joukkueen kasvukivuista. Kuten Patrik Lainekin on eri yhteyksissä todennut, konferenssifinaalisarjan avausvoiton jälkeen ajatukset saattoivat alkaa karkailla. Ylipäätään Winnipegin nousu eliittiin tapahtui todella nopeasti, se saattoi tehdä kokemattomalle ryhmälle vanhanaikaiset.

Kenties realismi hieman unohtui: jos suksi NHL:ssä lipsuu vähänkään, kaikki toivo katoaa. NHL:ssä menestyminen ei ole mukavaa!

Kun samaan aikaan seurajohto GM Kevin Cheveldayoffin johdolla veteli vääristä naruista, homma lähti väärille urille jo kesällä 2018. Jälkiviisaana on helppo todeta, että Paul Stastnyn pitämiseksi olisi pitänyt kaivaa esiin kaikki mahdolliset rahat, lupaukset ja lahjukset. Stastnyn Vegasiin lähdön myötä dynamiikka sekä rosterissa että kentällä muuttui dramaattisesti.

On kiistaton tosiasia, että Paul Stastnyn lähdettyä Winnipeg ei ole saanut kokoonpanoonsa harmoniaa ja tasapainoa kesän 2018 tapaan. Kyse ei tietenkään ole yksin Laineesta, mutta jos Laineella olisi ollut 2018–2020 vierellään sentteri Stastnyn tapaan, moni ongelma olisi jäänyt syntymättä.

Toki Winnipeg oli myös palkkakaton kanssa ahtaalla.

Jets on edelleen kohtalaisen syvä joukkue, mutta parin vuoden takaisella tasolla se ei ole. Stastnyn lisäksi poissa eri syistä kevään 2018 joukkueesta ovat muun muassa Dustin Byfuglien, Jacob Trouba, Bryan Little, Joel Armia ja Brandon Tanev – kaikki rooleissaan tuolloin suorastaan loistavasti onnistuneita pelaajia.

Palkkakatto-ongelmille Cheveldayoff ei tosin mitään voinut. Trouba, Armia ja Tanev oli pakko päästää menemään.

Viimeinen naula Jetsin arkkuun oli Byfuglienin loukkaantuminen kesällä 2019, mikä johti lopulta pelaajan yllättävään vetäytymiseen NHL:stä ja suhteiden katkeamiseen Jetsin kanssa. Jenkkipuolustajan poistuminen oli Jetsin kaikelle pelaamiselle valtava menetys. Myös aiemmin liigan eliittiin kuuluneesta ylivoimapelistä katosi iso uhka, mikä teki Winnipegiä vastaan pelaamisesta merkittävästi helpompaa.

Mitä nyt?

Onko siis Winnipegin niin sanottu mestaruusikkuna edelleen auki? Ei.

Ennen kuin Winnipegistä voidaan taas alkaa puhua voittajaehdokkaana, joukkueeseen on löydyttävä oikeanlainen tasapaino. Seuralla on kiinni pelkästään Blake Wheelerin, Kyle Connorin, Patrik Laineen, Mark Scheifelen, Nikolaj Ehlersin ja Bryan Littlen sopimuksissa noin 40 miljoonaa dollaria, kun palkkakatto ensi kaudellakin on 81,5 miljoonaa dollaria.

Winnipegillä on käytössään ensi kaudeksi Capfriendly-sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) noin 15 miljoonaa dollaria, jolla sen pitäisi saada aikaan pitkälle toistakymmentä uutta sopimusta. Tämän kauden pelaajista yhdestätoista tulee rajoittamattomia vapaita agentteja ja neljästä rajoitettuja.

Kun jo lähtökohtaisesti puolustuspää on kaukana NHL:n eliitistä, Cheveldayoff saa vedellä hatustaan melkoisia kaneja palauttaakseen Jetsin nopealla tahdilla läntisen konferenssin kärkiporukoiden joukkoon.

Matka on pitkä ja tie kivinen.

Lue myös:

"Ei voinut pitää mailaa kädessään" – Winnipeg-valmentaja taustoitti Patrik Laineen vammaa

Kasperi Kapasen tarjoilut eivät auttaneet tukevan johtonsa hukannutta Torontoa – ilman Patrik Lainetta pelanneen Winnipegin kausi päättyi Calgaryn käsittelyssä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat