Suora

  • Rallin MM, Turkki, Power Stage live
  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • "Olen 32 mutta tunnen itseni 75-vuotiaaksi": Vapaaottelija Glenn Sparv tappelee kunnes menee rikki
  • Urheiluruutu

SULin toimitusjohtaja ei osaa arvioida, kuinka todennäköisesti Ruotsi-ottelu järjestetään: "Yhtä harmaalta näyttää kuin tähänkin asti"

Tämän vuoden yleisurheilun Ruotsi-ottelu järjestetään vain, jos karanteenimääräys Ruotsista Suomeen tultaessa poistuu.

yleisurheilu
Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri Ruotsi-ottelu 2018
Suomi on vienyt viime vuosina kolmoisvoiton Ruotsi-ottelussa naisten pika-aidoista.AOP

Suomen Urheiluliiton SULin hallitus päätti perjantaina, että yleisurheilun perinteinen Ruotsi-maaottelu järjestetään vain, jos sisärajatarkastukset Ruotsin ja Suomen väliltä poistuvat.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että karanteenisuosituksesta pitäisi luopua. Tällä hetkellä Ruotsista Suomeen tulevia ohjeistetaan jäämään 14 päivän omaehtoiseen karanteeniin.

– Emme tietenkään tuo Ruotsin joukkuetta tänne Suomeen, jos suositus on voimassa. Se on mahdoton niin ruotsalaisille kuin meillekin, SULin toimitusjohtaja Harri Aalto kommentoi puhelimitse Yle Urheilulle.

SULin hallitus käsitteli Ruotsi-ottelun kohtaloa kokouksessaan jo kaksi viikkoa sitten. Tuolloin SULin puheenjohtajan Sami Itanin ehdotus maaottelun perumisesta hylättiin äänin 6–4. Hylkäämistä äänestäneet hallituksen jäsenet olivat sitä mieltä, että karanteenin kiertämistä oli vielä syytä tarkastella.

Kahden viikon aikana tarkasteltiin vaihtoehtoa, jossa Ruotsin maajoukkue olisi tullut omalla tilauslennollaan suoraan Tampereelle. Suomessa ollessaan joukkue olisi ollut omissa oloissaan.

Keskustelua erityisjärjestelystä SUL kävi useiden viranomaisten kanssa. Karanteenisuosituksesta ei haluttu kuitenkaan tinkiä.

– Haluamme toimia viranomaismääräysten ja ohjeistusten mukaan. Jos se ei tällä tavoin ole mahdollista, nostamme kädet pystyyn, Aalto sanoo.

Daniel Ståhl
Daniel Ståhl voitti elokuun ensimmäisenä päivänä Kuortaneen GP:n kiekkokisan tuloksella 68,48.Timo Aalto / Lehtikuva

Viikko sitten Kuortaneen GP-kilpailussa ruotsalaisia oli poikkeusjärjestelyillä mukana kolme: kiekonheittäjät Daniel Ståhl ja Simon Pettersson sekä keihäänheittäjä Kim Amb. Kolmikko kävi koronatesteissä ennen Suomeen matkustamista. Maahan he pääsivät työluvalla.

Aalto kokee, ettei työlupien hankkiminen näin laajalle joukolle urheilijoita olisi mahdollista.

– Työluvat ovat yksilökohtaisesti ratkaistavissa. Tässä tapauksessa puhutaan koko maajoukkueesta. Tulkitsen sen enemmän niin, että nyt on laajasta joukosta kysymys. Siksi en halua verrata muihin tapahtumiin meidän maaotteluamme.

Suomen hallitus käsittelee maahantulorajoituksia seuraavan kerran kahden viikon kuluttua. Rajoitteiden purku näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä, koska koronatapausten määrä on kääntynyt Suomessakin selvään nousuun hiljaisen heinäkuun jälkeen.

Aalto ei osaa arvioida, miten todennäköistä Ruotsi-ottelun järjestäminen on.

– Sanotaan, että yhtä harmaalta näyttää kuin tähänkin asti. Eihän tästä kukaan tiedä, mihin tilanne kehittyy.

Lipuista mahdollista saada rahat takaisin

Ruotsi-ottelu on tarkoitus järjestää Tampereen Ratinassa 5.–6. syyskuuta. Mikäli maaottelu peruuntuu, tilalle järjestetään todennäköisesti yksipäiväinen kotimaan yleisurheilukauden huipennus.

Maaotteluun lipunmyynti jatkuu normaalisti lopulliseen päätökseen asti. Aallon mukaan lipuista on mahdollista saada rahat takaisin, mikäli ostettua lippua ei halua käyttää korvaavaan, kotimaisin voimin käytävään kilpailuun.

Aalto uskoo, että suuri osa kotimaan huipuista olisi mukana myös yksipäiväisessä tapahtumassa, mikäli maaottelu perutaan.

– Aina voi olla jotain syitä, miksi ei tiettyyn tapahtumaan osallistu, mutta olen ihan vakuuttunut siitä, että lähes kaikki meidän huippu-urheilijamme tulevat tällaiseen tilaisuuteen. Tämä on yleisurheilun näyteikkuna siitä huolimatta ja ennen kaikkea monelle urheilijalle kesäkauden viimeisiä tilaisuuksia tehdä hyviä tuloksia.

Lue myös:

Ruotsi-ottelusta ei vieläkään lopullista päätöstä – tapahtuma järjestetään vain, jos rajoitukset Suomen ja Ruotsin välillä poistuvat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat