Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Koronatestejä, kasvomaskeja ja kahden metrin turvavälit – suomalaisgolfarien puolen vuoden tauko Euroopan kiertueella päättyy tiukkojen poikkeusjärjestelyiden keskellä

Suomen naisgolfareiden kärkeen kuuluvat Sanna Nuutinen ja Noora Komulainen eivät ole vuosikausiin viettäneet yhtä paljon aikaa Suomessa kuin nyt koronaviruksen takia.

golf
Noora Komulainen
Noora Komulainen ei ole vielä saavuttanut paikkaa elokuun British Openiin. Hänellä on mahdollisuus saavuttaa se tämän viikon Scottish Openissa, joka on Euroopan kiertueen avausturnaus koronaviruspandemian aiheuttaman keskeytyksen jälkeen.Getty Images

Viisi ja puoli kuukautta. Sen verran golfin naisten Euroopan kiertueen kilpailutauko koronaviruspandemian takia kesti. Torstaina kiertue pyörähtää jälleen käyntiin, kun pelaajat kokoontuvat Skotlannin Renaissance Clubille. Suomalaispelaajista turnaukseen osallistuu Ursula Wikström, Noora Komulainen ja Sanna Nuutinen.

– Kieltämättä tuntuu vähän absurdilta lähteä pelaamaan. En ole varmaan 15 vuoteen ollut näin pitkää pätkää Suomessa. Nyt kun tähän on tottunut, niin sitten yhtäkkiä pitäisi lähteä reissuun, Vuosaaren golfkentältä tavoitettu Suomen naisten rankingykkönen Sanna Nuutinen naurahti.

– Mutta ihan sikasiistiä lähteä pelaamaan kisaa!

Nuutinen oli juuri käynyt viimeistelemässä kilpailukuntoaan tulevaa turnausta varten, joka pelataan Edinburghin lähellä, Forthinvuonon rannalla, hiekkapohjaisella rantavyöhykkeellä eli niin kutsutulla links-kentällä. Suomessa lähimmäksi vastaavaa pelikokemusta pääsee juuri Vuosaaressa.

Vaikka kilpailutaukoa on ollut enemmän kuin koskaan aiemmin, Nuutinen uskoo syttyvänsä heti, kun pääsee kisapaikalle. Hän tietää rutiinien löytyvät vuosien kilpailukokemuksella.

Samaa mieltä on myös Suomen rankingkolmonen Noora Komulainen, joka on keskittynyt tulevaan turnaukseen jo viiden viikon ajan. Hän ei ole koskaan aikaisemmin valmistautunut yhteen kisaan yhtä pitkään.

– Tämä on ihan poikkeuksellinen tilanne. On ollut älyttömän kiva treenata. Keho ja mieli on ottanut treeniä vastaan ihan eri tavalla, ja tällainen tauko saattoi olla jopa itselleni hyvä asia. En ole saanut levätä tuolla tavalla koskaan urani aikana, Komulainen pohti.

Uudet toimintatavat pieni hinta, jos pääsee pelaamaan

Sekä Nuutinen että Komulainen myönsivät, että koronapandemian takia Skotlannin avoimen turnaukseen tulleet uudet järjestelyt koronan vuoksi aiheuttivat lisästressiä. Pelaajien piti tehdä koronatestit ja heidän täytyi päivittää joka päivä terveystilanteensa kisajärjestäjälle.

Kun pelaajat saapuvat Edinburghiin, he menevät heti ensimmäisenä koronatestiin. Sen jälkeen he odottavat viiden tunnin ajan tuloksia hotellihuoneessaan. Testejä tehdään lisää koko turnauksen ajan.

– Olemme omassa kuplassamme. Hotellissamme on kaikki kilpailussa mukana olevat henkilöt, eikä sieltä saa poistua. Kenenkään muun pelaajan kanssa ei saa olla samassa hotellihuoneessa eikä autoa saa jakaa kenenkään kanssa, vaan pitää vuokrata oma auto, Komulainen kertoi.

– Muihin ihmisiin pitää olla kahden metrin väli, ainoastaan oman caddien kanssa saa olla normaalisti. Myöskään lounasta ei syödä klubilla. Se varmaan haetaan sieltä ja mennään jonnekin kivelle syömään. Kasvomaskia täytyy pitää joka paikassa, paitsi pelatessa.

Sanna Nuutinen
Sanna Nuutinen ymmärtää tiukat turvallisuusmääräykset Euroopan kiertueen Skotlannin osakilpailussa. Hänen mielestään ne ovat pieni hinta siitä, että pelaajat pääsevät kilpailemaan.Getty Images

Ison-Britannian koronatilanne ei pelaajia kuitenkaan huoleta, sillä Skotlannissa koronatartuntoja on ollut huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Englannissa. Nuutisen mielestä turnauksen turvallisuusmääräykset voivat äkkiseltään kuulostaa liioittelulta, mutta ne olivat ehto kisan järjestämiselle.

– Pääsemme mahdollisesti jatkossakin pelaamaan, jos kaikki menee hyvin ja jokainen kantaa vastuunsa, Nuutinen sanoi ja uskoi tottuvansa näihin toimintatapoihin, jos niistä tulee niin sanotusti uusi normaali.

– Jos tämä on se hinta, mikä pitää maksaa, että pääsee pelaamaan, niin se on aika pieni vaiva.

Toimeentulon katoaminen aiheutti paniikkia

Komulainen ja Nuutinen ovat tällä hetkellä onnellisia, koska golfammattilaisten arki on jälleen lähtenyt rullaamaan lähes normaalisti. Maaliskuussa äkkipysähdys ja toimeentulon loppuminen aiheuttivat kuitenkin täysin erilaiset tunnelmat.

– Turnausten perumisen jälkeen oli pari viikkoa paniikki, että apua, mitä tässä tapahtuu? Oli vähän sellainen pelko koko ajan päällä, Komulainen kertoi.

Vaikka pelaajien tulot katosivat, tilannetta helpotti se, ettei heille tullut myöskään tulonhankkimiskuluja. Kun matkustaa ympäri Eurooppaa ja maailmaa turnauksissa, rahaa palaa melkoisesti. Nyt kuluja tuli korkeintaan kotikentille matkustamisesta.

Huolenaihetta aiheutti kuitenkin se, mistä saada rahaa päivittäiseen elämiseen. Tukea onneksi löytyi, sillä golfammattilaiset ovat yrittäjiä, joiden yritystoiminta pysähtyi koronan täysin. Tämän takia he pääsivät Kelan korona-aikaisen työttömyysturvan piiriin.

Myös Euroopan kiertueelta oli mahdollisuus saada apua, mutta kyseessä oli lähinnä lainasta.

– Sieltä olisi voinut hakea ennakkoon 3 000 euron verran palkintorahoja eli käytännössä lainaa. Kun tulevissa kisoissa olisi voittanut rahaa, niin ne olisi vähennetty tuosta, Nuutinen kertoi.

Nouseeko Euroopan kiertue jaloilleen?

Naisten Euroopan kiertue on saanut olla viime vuosina oman onnensa nojassa, mutta täksi kaudeksi se sai yhteistyökumppanikseen vakavaraisen LPGA-kiertueen. Apua tuli myös Euroopan kiertueelta sekä lajin kattojärjestö R&A:lta. Kauden kilpailuohjelmaan saatiin 25 kovatasoista turnausta ja ennätyksellinen määrä palkintorahoja.

Koronaviruspandemia iskettyä päälle, tuli mutkia matkaan. Kausi keskeytyi, turnauksia siirrettiin ja epävarmuuden varjo levisi kiertueen ylle.

Tilanne ei kuitenkaan huoleta Noora Komulaista tai Sanna Nuutista. He uskovat Euroopan kiertueen nousevan takaisin jaloilleen.

– Meille on sanottu, että (väliin jääneet) kisat on siirretty ensi kaudelle. Uskon, että tästä on tullut vain välivuosi. Näkisin, että kiertue jatkaa vahvistumistaan, Nuutinen sanoi.

Komulaisen mielestä kiertueen tämänhetkistä tilannetta on turha surkutella, mutta häntä hieman huolettaa, millaiset vaikutukset koronalla on ensi kauteen.

– Meneekö sekin tässä samassa vai opitaanko vain elämään tämän uuden normaalin kanssa? Ensi vuosi näyttää hyvältä, jos tämä koronatilanne jotenkin vain pysyy hallussa, Komulainen totesi.

Noora Komulainen
Kun kausi keskeytyi yllättäen maaliskuussa, oli alkuviikot Noora Komulaisen mukaan hämmentäviä. Hän koki myös pientä paniikkia, kun turnaukset peruuntuivat ja toimeentulo katosi.Rex Features

Skotlannissa on ohjelmassa kaksi turnausta, jonka jälkeen pelaajat siirtyvät Keski-Eurooppaan. Tällä hetkellä varmistettuja kilpailuja elo-syyskuussa ovat Tshekin, Sveitsin ja Ranskan osakilpailut. Marraskuun kisoista ei ole vielä varmuutta.

Nuutisella on nyt alkavaan turnaukseen kovat tavoitteet, sillä hän uskoo kymmenen parhaan joukkoon sijoittumisen olevan realistinen. Skotlannin avoimen turnauksen jälkeen hänellä on edessään major-debyytti British Openissa, joka pelataan myös Skotlannissa.

– Olen pitänyt huolen, että olen tehnyt kotona jokaisen pikkuisenkin asian niin huolella kuin vain olen voinut. Ettei jää valmistautumisesta kiinni. Voin hyvillä mielin lähteä sinne asenteella, että nyt on aika esiintyä, suorittaa ja nauttia pelaamisesta. Uskon, että tulos tulee sen myötä ihan itsestään, Nuutinen vakuutti.

Komulainen oli alkukaudesta hyvässä iskussa ja uskoi, että tästä tulee hänen vuotensa. Nyt hän on löytänyt peliinsä jälleen hyvän fiiliksen, mutta ei aseta itselleen tulevaan turnaukseen sijatavoitteita.

– Minulla ei ole vielä paikkaa British Openiin, joten se pitäisi pelata Scottish Openista. Treenit ovat sujuneet tosi hyvin, joten haluan lähteä sinne ihan oikeasti pärjäämään, Noora Komulainen sanoi.

Lue myös:

Kisakauden avauksen voittopotti toi tervetullutta täytettä ammattilaisgolfarin kukkaroon – "Mietin vähän aikaa, lähdenkö ollenkaan pelaamaan"

Halliharjoittelun välttäminen auttoi Komulaisen vireeseen jo kauden alussa, golfaa neljäntenä kiertueen avauskisassa

Naisgolfarit kisaavat tiukasti Tokion olympialaisten paikoista: ”Tärkeää on, että Suomelle saadaan kaksi paikkaa”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat