Suora

  • Rallin MM, Turkki, Power Stage live
  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • "Olen 32 mutta tunnen itseni 75-vuotiaaksi": Vapaaottelija Glenn Sparv tappelee kunnes menee rikki
  • Urheiluruutu

Suomen ykkösalppinisti Samu Torsti harjoittelee nyt Ruotsin maajoukkueen mukana – ”Kysyntä ja tarjonta kohtasivat”

Samu Torstin ensimmäinen lumileiri Ruotsin maajoukkueen mukana onnistui hyvin. Alppinisti vaihtoi myös suksi- ja monomerkkiä.

alppihiihto
Samu Torsti
Samu Torsti hakee uutta nostetta uralleen harjoittelemalla Ruotsin maajoukkueen kanssa.Getty Images

Suurpujottelun erikoismies Samu Torsti hakee uutta nousua uralleen harjoittelemalla Ruotsin alppimaajoukkueen kanssa. Torstin, 28, sopimus ruotsalaisten kanssa on yksivuotinen.

– Olen siellä yhden vuoden sopimuksella, eli harjoittelen koko kauden heidän ohjelmallaan. Tässä niin sanotusti kysyntä ja tarjonta kohtasivat, Torsti kertoi Yle Urheilulle.

Sopimuksen myötä Torsti jättää siis Suomen maajoukkueen, joka koki nuorennusleikkauksen monen kokeneemman urheilijan lopetettua uransa. Vasa Skidclubbenin Torsti on tällä haavaa ainoa Suomen mieslaskijoista, joka kisaa tulevalla kaudella pääasiassa maailmancupissa.

– Minulla on tavoite ja pääpaino maailmancupissa ja Ruotsilla on samoihin kisoihin tähtääviä urheilijoita. Suomessa niitä ei tällä hetkellä vielä ole. Tämä oli hyvä yhdistelmä, kertoo sunnuntaina Norjan lumileiriltä palannut Torsti.

Leiri Norjassa

Torstin valmennuksesta vastaavat lähinnä Ola Masdahl ja päävalmentaja Fredrik Kingstad. Ensimmäisen lumileirin Ruotsin maajoukkue suoritti Oslossa halliolosuhteissa.

– Työkieli vaihtui ruotsiksi, mutta puhun ihan hyvin toista kotimaista, joten siinä ei ole mitään ongelmaa. Valmentajien kanssa pidimme parina iltana palaverit ja suunnittelimme asioita. Ensimmäinen leiri oli kaikkiaan hyvin onnistunut, Torsti avaa.

– Minut otettiin siellä hyvin vastaan. Kolmantena leiripäivä aloin opettaa heille suomea. Kauden lopussa siellä puhutaan jo suomea. Meillä on kannustava ilmapiiri, laskija nauraa.

Uudet välineet

Torsti pisti lähes kaiken tausta-asioissaan uusiksi, sillä mies vaihtoi myös suksi-, ja monomerkkiä. Nordica sai jäädä ja nyt Torsti on Headin tiimin urheilija.

– Olin viisi vuotta aiemmalla merkillä ja ajattelin, että vaihdan samaan syssyyn kaikki muutkin asiat. Se tuntui tässä kohtaa luontevalta. Myös se on hyvä asia, että Ruotsin joukkueessa on monta Headin laskijaa, se helpottaa tekemistä.

Itävaltaismerkillä laskee useita alppimaailman isoja tähtiä. Torsti uskoo, että hyviä välineitä riittää myös hänelle.

– Ensimmäisen leirin perustella voin sanoa, että palvelu pelaa ja laadukasta tavaraa riittää, maailmancupissa joulukuussa 2009 Italian Alta Badiassa debytoinut laskija vakuuttaa.

Suksi- ja monomerkin vaihto on iso asia alppinistille, välineiden sisäänajovaihe ottaa aikansa.

– Pitää olla itselleen nyt armollinen, mutta armoa ei kuitenkaan kestä pitkään. Vaikea sanoa koska on täysin sinut uusien välineiden kanssa, toivottavasti mahdollisimman pian. Se riippuu monesta asiasta. Paljonko saa laskupäiviä, paljonko saa toistoja ja missä olosuhteissa, miten ensimmäiset set upit onnistuvat.

Fysiikkaa kotimaassa

Alppihiihdon maailmancup käynnistyy perinteiseen tapaa Itävallan Söldenissä lokakuussa, mikäli koronaviruspandemia ei sotke kalenteria. Torsti etenee viikon harjoituspätkissä kohti kautta.

– Suomessa harjoittelen enemmän fysiikkapuolta, mulla siihen oma tiimi täällä. Viikon päästä lähden taas Norjaan, edessä on lumileiri samassa paikassa kuin tämä ensimmäinen. Perusarkea tässä tehdään ja kohti talvea mennään.

– Ei Söldenin kisa ole vielä unissa, mutta nopeasti aika taas varmaan menee.

Ensimmäiset maailmancupin pisteensä Torsti saalisti USA:n Beaver Creekissa joulukuussa vuonna 2014. Paras sijoitus on kymmenes, siihen suomalainen pystyi vuoden 2017 tammikuussa Sveitsin Adelbodenissa. Kaikkiaan Torstin tilastoissa on 53 maailmancup-starttia.

Timo Kunnari

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat