1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Yleisurheiluasiantuntija Jarkko Finni asetti suomalaisten kauden tulokset raameihin: "Jos EM-kisat olisi järjestetty, neljän vuoden mitaliton putki olisi mennyt poikki"

Suomalaisten yleisurheilijoiden tulokset tältä kaudelta olisivat kovaa valuuttaa myös kansainvälisellä mittapuulla katsottuna.

Yle Urheilun yleisurheiluasiantuntija Jarkko Finni vierailia urheiluruudussa sunnuntaina
Yle Urheilun yleisurheiluasiantuntija Jarkko Finni vierailia urheiluruudussa sunnuntaina

Yleisurheilun superviikko käynnistyy Suomessa tiistaina Paavon Nurmen kisoilla, ja heti perään perjantaina käynnistyvät myös Kalevan kisat.

Alunperin vuoden 2020 piti olla myös maailmanlaajuisesti kova kilpailukausi, kun kalenteriin oli merkitty niin kesäolympialaiset kuin yleisurheilun Euroopan mestaruuskisatkin. Molemmat peruttiin lopulta koronan vuoksi, mutta Suomessa on tästä huolimatta saatu ihastella kotimaisten yleisurheilijoiden ilmiömäistä kisakuntoa.

Vaikka kilpailukausi on ollut verrattain lyhyt, on moni urheilija rikkonut Suomen ennätyksiä ja omia ennätyksiä. Heti kesäkuun alussa Kristian Pulli räväytti ponkaisemalla Tommi Evilän vanhan ennätyksen romukoppaan. Uusi pituushypyn SE on nykyään 827.

Krista Tervo paransi moukarissa viime vuonna tekemäänsä ennätystä lukemiin 72,12, mutta yli 70 metriin pääsi myös Silja Kosonen, joka heitti 71,34. Kun Annimari Korte avasi kautensa, syntyi maailman kärkitulos 12,84.

Viime viikolla Espoossa Aaron Kankaan moukari lensi mitoille 79,05, joka on maailman kärkituloksissa heti toisena. Suomalaisten yleisurheilijoiden noteerauksista kuluvan kauden ajalta voisi kertoa monen kappaleen verran.

"Meillä on mitaliin kykeneviä urheilijoita"

Yle Urheilun yleisurheiluasiantuntija Jarkko Finni näkee, että suomalaisen yleisurheilun tilanne on tällä hetkellä kaikin tavoin positiivinen.

– Meillä on kovia kärkiurheilijoita, jotka ovat tehneet tasonnostoa. Sitten meillä on lajeja, jotka ovat nostaneet tasoaan vähän laajemminkin, esimerkiksi miesten ja naisen moukari on mennyt laajalla rintamalla eteenpäin, Finni sanoo.

Finnin mukaan suomalaisten tilastonoteeraukset ovat kovaa luokkaa kansainväliselläkin mittapuulla katsottuna. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten Berliinin EM-kisoissa Pullin Suomen ennätyksellä kisat olisi voitettu, Kankaan tuloksella olisi otettu hopeaa ja Kortteen kauden parhaalla ajalla (12,76) olisi otettu finaalissa pronssia.

– Nämä ovat spekulaatioita, mutta kuvaavat sitä, että meillä on mitaliin kykeneviä urheilijoita.

– Meillä on kymmenkunta sellaista urheilijaa, jotka ovat iskuetäisyyden päässä EM-mitalista onnistuessaan. Jos EM-kisat olisi järjestetty, neljän vuoden mitaliton putki olisi mennyt poikki, Finni lataa.

Finnin mukaan Paavo Nurmen kisat toimivat hyvänä esilämmittelynä ennen Kalevan kisoja. Paavo Nurmen kisoista suomalaiset saavat hyvää kiriapua kansainvälisiltä urheilijoilta, mutta samalla on myös mahdollisuus napata kovia päänahkoja.

– Jos yhden toiveen saan heittää vielä Kalevan kisoihin niin yksi Suomen ennätys ja viikko on täydellinen, Finni päättää.

Voit katsoa Jarkko Finnin vierailun Urheiluruudussa klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Lue myös:

Krista Tervo otti pari vuotta sitten riskin ja viskoo nyt huipputuloksia – ennätysvirettä hiottiin läpi talven ulkokentällä, josta löytyy Tervon salainen ase

Kymmenottelija Elmo Savola oli alkukesästä huippukunnossa, mutta lähentäjävaiva estää osallistumisen Kalevan kisoihin: "Totta kai raivostuttaa"

Yleisurheilijat kohti kesän superviikkoa – asiantuntija povaa: "Kristiina Mäkelä on SE-kunnossa"

Aaron Kangas lennätti ennätyslukemat moukarissa, Annimari Korte juoksi myötätuulessa kovan ajan – näin urheiltiin Espoossa