1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Vammakierteen selättänyt Olli Juolevi joutui raatamaan vuosia NHL-debyyttinsä eteen: "Arvostan asioita, jotka otin aiemmin itsestäänselvyytenä"

Olli Juolevi oli Vancouverin loppukesän harjoitusleirin suurin yllättäjä ja taisteli tiensä joukkueeseen, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Olli Juolevi otti koronatauosta kaiken irti ja harjoitteli ja kuntoutti itseään laadukkaasti. Kuva: Getty Images

Kun Olli Juolevin nimi kuulutettiin Buffalon Sabresin kotiareenalla NHL:n varaustilaisuuden viidentenä pelaajana kesällä 2016, harva jääkiekon ystävä uskoi lahjakkaan helsinkiläispuolustajan debytoivan liigassa vasta neljä vuotta myöhemmin.

Juolevi, 22, on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt käydä läpi melkoisen vammamankelin. Jo ennen kultajuhliin päättyneitä nuorten MM-kotikisoja (2016) Juolevi joutui luopumaan alle 18-vuotiaiden MM-kisoista loukkaantumisen vuoksi. NHL-maailmassa jarrupolkimina ovat olleet vaikeat selkä- ja polvioperaatiot, jotka pilasivat Juolevilta käytännössä yhden kokonaisen vuoden.

Kun Juolevi sitten pitkän kuntoutusjakson jälkeen palasi menneenä syksynä askiin AHL:n puolella, marraskuussa paukkui taas: alavartalovamma piti erinomaisesti kauden aloittaneen Jokerit-kasvatin sivussa peleistä kuukauden päivät.

Juolevin NHL-unelmat ovat olleet niin kauan sivuraiteilla, ettei seura ole edes muistanut lisätä suomalaisen nimeä kotisivujensa pelaajalistaan. Viikonloppuna unelma vihdoin kuitenkin toteutui.

Juolevi oli Canucksin loppukesän harjoitusleirin suurin yllättäjä ja taisteli kuin taistelikin tiensä Edmontonin koronakuplaan. Lauantain katkaisupelissä Minnesotaa vastaan Juolevi pelasi pienessä ja suojatussa roolissa NHL-uransa ensimmäisen virallisen ottelun – vieläpä pudotuspeleissä!

– Totta kai tässä on mieli korkealla ja olo kuin olisi lentoon lähdössä. Minulle ei mikään ole tullut helposti, mikä laittaa arvostamaan näitä asioita paljon enemmän. Sitä on alkanut arvostaa asioita, jotka aiemmin otti itsestäänselvyytenä, Juolevi sanoo Yle Urheilulle.

Koronatauosta kaikki irti

Harva tervehti koronapandemiaa ilolla, mutta Olli Juolevin kaudelle 2019–20 korona teki palveluksen. Myös Juolevi ymmärsi tämän ja pyrki ottamaan tauosta harjoittelun ja kuntoutumisen näkökulmasta irti kaiken mahdollisen. Raimo Summasen ja Janne Hännisen kesäharjoitteluryhmään kuuluva Juolevi pääsi koronatauolla treenaamaan laadukkaasti.

Tauko antoi Juoleville mahdollisuuden taistella NHL-debyyttinsä puolesta vielä tämän kauden puitteissa.

– Huomasin tauon aikana, että pystyin tekemään asioita vihdoinkin ilman kipuja. Se tuossa painotuksena onkin ollut, että historia tiedostetaan ja mitään ei haluta rikkoa. Onneksi olen jaksanut painaa hommia ja tuntuu, että käytin tuon tauon hyväkseni aika hienolla tavalla.

Kun Vancouverin harjoitusleiri sitten heinäkuussa käynnistyi, positiiviset raportit Juolevin kypsästä pelaamisesta alkoivat nopealla tahdilla kantautua myös Brittiläisen Kolumbian ulkopuolelle. Myös päävalmentaja Travis Green kehui julkisestikin useaan otteeseen Juolevia leirin aikana.

Kuohunta Olli Juolevin ympärillä Vancouverissa on jo laantumassa. Sekä media että kannattajat ovat pohtineet saadaanko suomalaisesta koskaan kaikkea potentiaalia irti. Kuva: Getty Images

Lopulta Juolevi valittiin jopa hieman yllättäen Canucksin pudotuspelikokoonpanoon. Sulavasta luistelusta, pehmeistä käsistä ja terävästä pelipäästään tunnettu puolustaja on Vancouverin puolustajarotaatiossa tällä haavaa seitsemäntenä – käytännössä siis ensimmäinen ylimääräinen pakki.

– Ei se itselle sillä tavalla yllätyksenä tullut kuitenkaan. Koko kauden ajan AHL:ssä tuntui, että tämä hommahan toimii. Minuun luotettiin siellä koko ajan enemmän puolustussuuntaan ja alivoimapelaaminenkin kehittyi. Koin, että pystyin aika kokonaisvaltaista peliä pelaamaan, se antoi paljon itseluottamusta, Juolevi kertoo.

– Kun sitten tultiin Vancouverin leirille, niin koin, ettei mulla ollut mitään hävittävää. Mukaan vain hyvällä fiiliksellä.

NHL-peli tukee vahvuuksia

Samaan aikaan kuohunta Juolevin ympärillä Vancouverissa on laantumassa. Sekä media että kannattajat ovat käyneet Juolevin loukkaantumiskierteen aikaan melkoisilla kierroksilla pohtiessaan, yltääkö kanadalaisseuran huippuvaraus koskaan potentiaaliinsa.

– Kyllä niitä juttuja kuulee ja sen tiedostaa, miten kaikki haluavat minun onnistuvan ja pelaavan täällä hyvin. Mutta siinä on paljon asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa. Ja kuitenkin itse odottaa aina itseltään eniten. Mutta sen se vaatii, että pysyy terveenä. Jos itse kuntoutat 90 prosenttia ajasta ja muut vetävät samaan aikaan täysillä, niin vaikeaksi menee.

Juolevin oma usko ei kuitenkaan ole horjunut missään vaiheessa.

– Aina, kun olen päässyt pelaamaan, peli on kulkenut. Se on luonut hyvää fiilistä ja uskoa.

Nyt, kun Juolevi on saanut ensikosketuksen tositoimissa, alkaa seuraavan tason tavoittelu. Kaudella 2020–21 Juolevilta pitää odottaa suurempaa murtautumista NHL-ryhmään. AHL:ssä yli puolen pisteen ottelukeskiarvolla pelannut Juolevi pystyy tuomaan liikkeen, pelinluvun ja simppelin avauspelaamisen kautta jo nyt Canucksin pelaamiseen peliä jouduttavia elementtejä.

Kunhan oman alueen pelaaminen vielä kehittyy ja kokemuspankkiin karttuu pääomaa, paketti alkaa olla kasassa. Pelaaja itse uskoo NHL:n jopa tukevan vahvuuksiaan AHL:ää paremmin.

– AHL:ssä paine puolustajalle on usein jopa kovempi. Täällä pelataan fiksummin ja puolustetaan enemmän mailalla. Tuntuu, että NHL tukee omia vahvuuksia hyvin, koska peli on organisoidumpaa. Uskon, että monen eurooppalaisen kohdalla on niin, sillä olemme tottuneet pelaamaan organisoidummin, Juolevi näkee.

Nuorekas ja raikas Canucks

Joukkueena nuorekas Canucks on pudotuspelikevään todellinen musta hevonen. Sillä on Elias Pettersonin, Quinn Hughesin ja maalivahti Jakob Markströmin kautta riveissään jo nyt todellisia supertähtikategorian yksilöitä, joiden rinnalla on iso kasa muita huomisen laatupelaajia.

Toisaalta samaan aikaan Tyler Toffolin, Tanner Pearsonin ja Jay Beaglen kaltaiset Stanley Cup -veteraanit tuovat sopivaa tasapainoa ryhmään. Tuskin syksy 2020 on vielä Vancouverin, mutta tätä joukkuetta kannattaa seurata.

– Meillä on tosi mielenkiintoinen joukkue. Tässä on näitä vanhempia seuraikoneita, kuten (Alex) Edler ja (Chris) Tanev. Heistä todella näkee, miten paljon he haluavat menestyä. Toffoli ja Pearson olivat Losin mukana voittamassa ja sitten on paljon erityylisiä nuoria pelaajia. Tulee tosi mielenkiintoinen syksy, Juolevi intoilee.

– On ollut siistiä päästä näkemään myös muita pelejä nyt paikan päällä. Siitä on ymmärtänyt myös sen, miten pienet erot tässä liigassa on. Jos joku joukkue saa kasaan kuuman päivän tai viikon, se voi jo sillä harjata yhden sarjan. Kaikki on mahdollista.

Loppukaneetiksi voitaneen todeta, että Vancouver ja Olli Juolevi etenevät juuri nyt hyvin käsi kädessä samaan suuntaan: kumpikaan ei ole lähellä lakipistettään vielä, mutta suunta on ehdottoman oikea – ja Juoleville, jos jollekin tämän nousukiidon suo.

NHL:n pudotuspelit alkavat tiistaina. Vancouver haastaa ensimmäisellä kierroksella hallitsevan mestarin St. Louis Bluesin.

Lue myös:

Mikko Koivulla edessä valtava päätös: onko NHL-ura ohi vai jatkuuko matka takaisin lähtopisteeseen? – "Aion puhua Sakun kanssa"

Columbuksen Joonas Korpisalolla huima ilta: jälleen nollapeli ja Toronton kausi tylysti pakettiin – "Ei ole väliä tuleeko nollapeli vai ei"