Suora

  • Rallin MM, Turkki, Power Stage live
  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • "Olen 32 mutta tunnen itseni 75-vuotiaaksi": Vapaaottelija Glenn Sparv tappelee kunnes menee rikki
  • Urheiluruutu

Korona aiheutti turkulaisjärjestäjille mittavat erityisjärjestelyt ja kymmenientuhansien eurojen lisäkulut – näin "Operaatio PNG" toteutetaan

Paavo Nurmen kisojen puheenjohtaja Jari Salonen avaa, kuinka tiistaina kisattava tapahtuma toteutetaan nykyisten matkustusrajoitusten keskellä.

yleisurheilu
Ranskan pikajuoksutähti Christophe Lemaitre avasi ulkoratakautensa Zürichissä 9. heinäkuuta. Paavo Nurmen kisat on vasta kesän kolmas startti Lemaitrelle, joka on voittanut urallaan henkilökohtaisen arvokisamitalin niin olympia-, MM- kuin EM-kisoissa.
Ranskan pikajuoksutähti Christophe Lemaitre avasi ulkoratakautensa Zürichissä 9. heinäkuuta. Paavo Nurmen kisat on vasta kesän kolmas startti Lemaitrelle, joka on voittanut urallaan henkilökohtaisen arvokisamitalin niin olympia-, MM- kuin EM-kisoissa.PATRICK B. KRAEMER / All Over Press

Kotimaisen yleisurheilun kansainvälinen lippulaivatapahtuma Paavo Nurmi Games käydään tiistaina Turussa hyvin erilaisissa oloissa kuin on totuttu. Näkyvimpänä muutoksena järjestäjät ovat päättäneet, että koronapandemian vuoksi normaalisti täyden tuvan, yli 10 000 katsojaa, vetävään tapahtumaan myydään lippuja vain puolet maksimikapasiteetista.

Katsomoalueita on rajattu tarkasti, mutta suurin operaatio tapahtuu kulisseissa. Miten kansainväliset tähdet tuodaan Turkuun aikana, jolloin valtioneuvosto rajoittaa ihmisten liikkumista eri maista kunkin maan koronavirustilanteen perusteella? Miten urheilijoita kuljetetaan lentokentältä hotellille, sieltä kisapaikalle ja takaisin niin, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosittelemat turvavälit voidaan taata? Ja mitä tämä kaikki maksaa?

Paavo Nurmen kisojen toimitusjohtaja Jari Salonen avasi Yle Urheilulle, miten "Operaatio PNG" toteutetaan poikkeusoloissa.

Koska kyseessä on Kansainvälisen yleisurheiluliiton World Athleticsin kultakategorian osakilpailu, ulkomaiset kilpailijat ovat suuressa roolissa. Viime vuonna PNG:ssä kilpaili 120 ulkomaista yleisurheilijaa, ja vaikka matkustusrajoitukset aiheuttavat nyt haasteita, tiistaina kentällä on tarkoitus nähdä 72 kansainvälistä kilpailijaa.

– Toivotaan, että kaikki pääsevät. Kaikilla on ainakin lentoliput. Viitisentoista urheilijaa taisi tulla eilen, ja jos en ole väärin ymmärtänyt, tunnin kahden sisällä tulevat isoimmat kuormat Turkuun. En ole ainakaan vielä kuullut, että kukaan olisi jäänyt matkalle, Salonen kertoi maanantaina kello 14.

Kun tarkastellaan kansainvälistä urheilijakaartia, Turkuun saapuu kilpailijoita 24 maasta. Maista yhdeksän kuuluu Suomen valtioneuvoston asettamien matkustusrajoitusten piiriin, suurimpana Britannia 15 urheilijallaan. Toiseksi eniten urheilijoita, yhdeksän kappaletta tulee Ranskasta, joka niin ikään kuuluu rajoitusmaihin.

Tuoreimpana valtioneuvosto on rajoittanut liikkumista muun muassa Hollannista ja Belgiasta, joissa koronatartunnat ovat olleet kasvussa. Rajoitus tuli voimaan maanantaina. Tiistaina PNG:ssä kisaa kuitenkin viisi hollantilais- ja kolme belgialaisurheilijaa.

EM-hallimestari Nadine Visser (vas.) on yksi suomalaisittain kiinnostavan pika-aitojen ennakkosuosikeista.
EM-hallimestari Nadine Visser (vas.) on yksi suomalaisittain kiinnostavan pika-aitojen ennakkosuosikeista.Ullstein Bild / All Over Press

Kaikkiaan Turussa nähdään 42 urheilijaa, jotka tulevat matkustusrajoitusten piirissä olevista maista. Salosen mukaan jokaisen näistä maista tulevan urheilijan on pitänyt antaa negatiivinen tulos koronatestissä ennen kuin on voinut matkustaa Suomeen. Testitulos saa olla maksimissaan 72 tuntia vanha.

– Meillä on käytössä kansainvälisen yleisurheiluliiton toimittama protokolla. On oltava lääkärin allekirjoittama asiakirja lääkärintarkastuksesta ja toinen asiakirja, jossa urheilija antaa luvan lähettää terveystietonsa meille. Sitten on vielä kolmas dokumentti, joka on valtuutetusta testauslaitoksesta, joka puolestaan lähettää erikseen salattuna viestinä tämän testatun urheilijan henkilötiedot, kun heillä on tieto, että urheilija on antanut luvan lähettää dokumentin meille. Se on melkoinen proseduuri.

– Terveystarkastuspuoli on meidän omaa protokollaa, lisärajoite olemassa oleviin matkustusrajoitteisiin. Haluamme varmistaa, ettemme tuo yhtään sairasta Suomeen. Meillä on urheilijoiden kanssa työsopimus, että olemme työnantajana kutsuneet heidät Suomeen, Salonen sanoo.

Suomessa osa ulkomaisista urheilijoista joutuu uudelleen koronatestiin. Testi on pakollinen kouralliselle urheilijoita, jotka jatkavat Turusta Monacoon, jossa järjestetään perjantaina Timanttiliigan osakilpailu.

– Huomenna kisapäivänä noin parikymmentä meidän urheilijavierasta ja pari muutakin henkilöä, jotka lähtevät Monacoon töihin, testataan täällä, jotta he saavat työluvan perjantaiksi, Salonen sanoo.

Toimitusjohtaja arvioi, että kaikista tapahtumaan liittyvistä koronatesteistä koituvat kustannukset ovat PNG:lle lähes 10 000 euroa. Vaikka eri maista tulevat urheilijat ovat todistaneet terveydentilansa samalla tavalla sähköisillä asiakirjoilla, testin järjestäjissä on ollut eroja.

– Eri maissa on eri käytäntöjä, miten ammattiurheilijoista pidetään huolta. Normaalitilanteessahan huippu-urheilijalla on oma asianhoitaja, ja hän kuuluu johonkin manageritalliin. Mitä parempi ja ammattimaisempi talli on, sitä pidemmälle se hoitaa urheilijan tarpeet.

– Britit olivat kuitenkin hyvä esimerkki myös toisenlaisesta toiminnasta tässä tilanteessa. Olin vaikuttunut, että heillä liitto otti ison roolin. Liiton henkilöstö ja lääkärit huolehtivat testausprosessista ja valmisteluista, mikä on osaltaan avittanut, miksi olemme saaneet Turkuun niin paljon brittejä. Kaikki dokumentit tulivat virallisia kanavia pitkin sähköisesti allekirjoitettuna ihan viimeisen päälle. Euroopassa tällainen liiton henkilöiden kanssa asioiminen on poikkeuksellista, Salonen sanoo.

Ei asiaa kaupungille

Turkuun päästyään ulkomaiset urheilijat on velvoitettu pysymään urheilijahotellissa. Ruokailu, liikkuminen ja harjoitteilu on luvallista vain hotellin alueella.

– Ei meillä ole poliiseja pihalla vahtimassa, mutta meillä on hyvin jyrkkä yleisohje, että urheilijat ovat täällä hotellissa sovelletussa karanteenissa. Hotellissa ja sen alueella saa liikkua, mutta kaupungille ei ole asiaa. Liikkuminen stadionille tapahtuu myös meidän järjestämillä kyydeillä: kisapäivälle on hommattu busseja, jotka ajavat non-stoppina hotellin ja kisapaikan väliä. Tällä taataan, että kuljetuksissa urheilijat voivat noudattaa turvavälejä, koska henkilöautoihin ei voi ottaa kuin yhden tai kaksi urheilijaa kerrallaan, Salonen kertoo.

– Tärkeintä on, että pidämme urheilijat eristyksissä turhista kontakteista: on hotelli, työpaikka täällä stadikalla ja takaisin. Työpaikalla on aidattu lämmittelyalue, aidattu areena ja mixed zonen kautta pois alueelta. Urheilijat pidetään erillään yleisöstä, jotta myös he kokevat olonsa turvalliseksi.

Britti Chijindu Ujah (kesk.) juoksee PNG:ssä miesten 100 metriä.
Britti Chijindu Ujah (kesk.) juoksee PNG:ssä miesten 100 metriä.imago sportfotodienst / All Over Press

2000-luvun alusta PNG:n johtotehtävissä työskennellyt Salonen arvioi, että erityisjärjestelyistä koituvat lisäkulut voivat nousta jopa 40 000 euroon. Kun huomioidaan tavallisesta puoleen jäävät lipputulot, kustannus on merkittävä. Kilpailun vuosibudjetti pyörii normaalisti 600 000–700 000 euron välimaastossa.

Salosen mukaan merkittävän kustannushelpotuksen tuovat torstaista sunnuntaihin käytävät Kalevan kisat, jotka pystytään vetämään läpi samalla, jo pystytetyllä sapluunalla.

– Säästöä tulee 100 000–200 000 euroa, kun rakennetaan ja puretaan ikään kuin yhdet kisat. Säästöön liittyy myös tietoisia ratkaisuja, kun on päätetty jättää joitakin elementtejä pois sen takia, että tulonmenetykset ovat satojatuhansia, Salonen sanoo ja kuvailee kotimaisen yleisurheilun superviikon rakentamista oppimisprosessiksi.

– Yksittäistä urheilijaa koskettava lisätyömäärä on ollut tosi kova, mutta tämä on ollut sarjassamme yksi oppimisprosessi. Tulipahan nähtyä tämäkin.

Lue myös:

Oikeassa kädessä sähköase ja vasemmassa ysimillinen – Vesa Artman on yleisurheilussa paljon nähnyt suomalainen, joka toivoo aina, ettei vaimo näe häntä tv:ssä

Urheiluliitolle ehkä sanktioita Raitasen poisjäännistä – Valmennusjohtajalta silti ymmärrystä: "Ei tämä maalta merelle heitä"

Camilla Richardssonia ei nähdä Kalevan kisoissa, vaan kausi on nyt paketissa – "Tässä ei ole kyse mistään vakavammasta"

Kello 19.17 juttuun tarkennettu, että matkustusrajoitusten piiriin kuuluvien maiden urheilijoilta vaaditaan negatiivinen koronatulos Suomeen tultaessa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat