Suora

  • Rallin MM, Turkki, Power Stage live
  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • "Olen 32 mutta tunnen itseni 75-vuotiaaksi": Vapaaottelija Glenn Sparv tappelee kunnes menee rikki
  • Urheiluruutu

Shokkipäätös vaikeuttaa kestävyysjuoksijoiden valmistautumista – kohutuilla joustolenkkareilla ei saa enää juosta ratamatkoilla tai maastossa

Asiaa ihmetellään niin urheilijoiden kuin tuomaristonkin keskuudessa.

yleisurheilu
Getty Images
Joustolenkkarit ovat olleet yleisurheilun välinekehityksen huipentuma. Robert Szaniszlo/NurPhoto via Getty Images

Suomen yleisurheiluliitto SUL tiedotti yllättäen viime torstaina, että jatkossa kisoissa ei saa käyttää kenkiä, joiden paksuus on yli 25 millimetriä. Sääntö koskee radalla käytäviä kilpailuja 800 metrillä tai sitä pidemmillä matkoilla ja maastojuoksukilpailuissa (siirryt toiseen palveluun). Käytännössä sääntö tarkoittaa nyt sitä, ettei kohutuilla joustolenkkareilla tai "peruslenkkareilla" saa enää juosta kyseisillä matkoilla.

Jo aiemmin Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics on ilmaissut huolensa liittyen joustolenkkareiden vahvuuteen, ja joidenkin kenkämerkkien malleja on jo aiemmin asetettu kieltoon.

Urheilijoiden kannalta erikoisen tilanteesta tekee asetuksen nopea voimaantulo Suomessa. SULin mukaan asetus astuu voimaan jo Paavo Nurmen kisoihin sekä Kalevan kisoihin.

Aiempien sääntöjen mukaan kengänpohja sai olla maksimissaan 40 millimetriä paksu, ja kyseisellä kenkämallilla useampi kestävyysurheilija on läpi kesän harjoitellut ja valmistautunut juoksemaan arvokisoissa. Paksummilla kenkäpohjamalleilla juosseilla urheilijoilla on ollut aikaa etsiä itselleen uudet kisakengät käytännössä alle viikossa.

Onko Suomessa urhelijoille annettu tarpeeksi aikaa valmistautua sääntömuutokseen?

– Se on hirveän hyvä kysymys, myöntää kansainvälisenä tuomarina toimiva Pasi Oksanen.

Pasi Oksanen
Pasi Oksanen on toiminut jo yli kymmenen vuoden ajan kansainvälisissä tuomaritehtävissä. Martti Kainulainen / Lehtikuva

– Minun mielestäni tällaisia päätöksiä ei pitäisi tehdä kesken kauden. Tutkimme, että olisko meillä ollut mahdollista jotenkin kansallisesti saada tehtyä jotakin viivästystä, mutta kyllä sääntö oli niin suoraviivainen, että tätä joudutaan noudattamaan jo tällä viikolla kisoissa.

Oksasen mukaan huolena myös on, ettei uusi sääntömuutos tavoita kaikkia urheilijoita ennen kuluvan viikon kisatapahtumia. Kisaajia on pyritty informoimaan esimerkiksi erilaisia somekanavia pitkin. Viimeistään tieto on pyritty saamaan urheilijalle ilmoittautumisen yhteydessä.

– Minimissään urheilijalla on ilmoittautumisen jälkeen 1,5 h aikaa reagoida, mutta usein varmistukset tehdään jo edellisenä päivänä. Pyrimme siihen, että urheilija tietäisi tämän asian jo etukäteen ennen kuin tulee kisapaikalle.

Oksanen arvioi, että Tokion olympialaisten siirtyminen vaikuttaa todennäköisesti siihen, miksi sääntömuuutos on päätetty tehdä nyt, ja miksi ajankohta on katsottu suotuisaksi. Jo aiemmin WA:lla on ollut kiire ottaa kantaa siihen, miten ratamatkoilla suhtaudutaan paksupohjaisilla kengillä juoksemiseen. Piikkarit tai muut vastaavat ratajalkineet eivät ylitä pohjaltaan sallittua 25 millin rajaa.

Jo aiemmin julkisuudessa ja lajin sisällä on puhuttu paljon joustolenkkareista saatavasta hyödystä. Urheilijoiden kertoman mukaan kengät säästävät jalkoja pitkillä matkoilla. Oksanen myöntää, että hyötynäkökulmaan on haluttu puuttua, mutta taustalla on toinenkin merkittävä tekijä.

– Taustalla on kaksi näkökulmaa: toinen on hyöty ja toinen kenkien (paksupohjaisten) saatavuus. Nämä kyseiset kengät ovat vielä aika uusia, eikä niitä ole kaikkien saatavilla. Myös siihen on täytynyt ottaa kantaa, että kaikki pystyisivät kilpailemaan samanlaisilla välineillä.

– Tämä aikaisempi kehitysversio on ollut vain tietyillä huipuilla mukana. Se ei ole vielä ihan yleisesti joka kaupasta saatavilla oleva kenkä. Nämä isommat jalkinevalmistajat ovat olleet mukana määrittämässä tätä sääntöä.

Säännön noudattamista valvotaan tarpeen mukaan

Etenkin isoissa arvokisoissa on normaalia valvoa urheilijoiden välineitä ja muuta irtaimistoa tarkasti. Ennen suoritusta urheilijat tulevat kokoontumispaikalle. Protokollan tarkoituksena on varmistaa, että kilpailijat tulevat radalle oikeaan aikaan, ja samalla tarkastetaan, mitä urheilijalla on esimerkiksi laukussaan.

– Tässä samalla katsotaan sitten näitä jalkineita. Tarkastetaan esimerkiksi piikkareista piikkien määrät ja pituudet. Jos aihetta on, niin voidaan kytätä myös näitä tossujen paksuuksia, Oksanen kertoo.

Uuden säännön mukaan 40 millin paksuisia kenkiä saa kuitenkin vielä käyttää tiejuoksussa, eli esimerkiksi maratonilla. Oksanen ei osaa tarkkaan sanoa virallista syytä sille, miksi tiejuoksussa kyseisiä kenkiä saa käyttää, mutta omat teoriat hänellä on aiheesta antaa.

– Maantiejuoksut ovat usein isoja massajuoksuja. Siellä sitten tällaisen asian valvominenkin on jo hyvin paljon vaikeampaa. On lähes mahdotonta valvoa etukäteen ennen kilpailua, että millä tossuilla kukin juoksee.

Tällä hetkellä ei näytä todennäköiseltä, että urheilijat voisivat saada erityislupaa käyttää ratamatkoilla joustolenkkareita.

– Periaatteessa tällaisen luvan hakeminen on mahdollista, mutta sääntö ei sellaisenaan anna oikein mahdollisuutta antaa erikoislupaa ratalajeissa, Oksanen muotoilee.

"Uutta kenkää ei ehdi ajaa sisään ollenkaan"

Kestävyysurheilun monkertainen arvokisamitalisti ja Suomen mestari Annemari Kiekara, 43, on liputtanut joustolenkkareiden puolesta harjoittelussa ja kisaamisessa jo pidemmän aikaa. Kiekaran mukaan moni urheilija käyttää kyseistä kenkämallia, koska niissä on enemmän vaimennusta. Esimerkiksi Norjan hiihtotähti Therese Johaug on juossut lähes kaikki kisansa ihmetossuilla.

Kiekara sanoo ymmärtävänsä kansainvälisen linjauksen, mutta sen voimaantulo Suomessa tällä aikataululla yllätti kestävyysurheiluhuipun täysin. Kiekara osallistuu perjantaina alkaviin Kalevan kisoihin, ja juoksee 5000 ja 10 000 metrin matkat. Kiire löytää uudet kisakengät on kova.

– Itselläni on aikamoinen homma löytää uudet kengät. Uutta kenkää ei ehdi ajaa sisään ollenkaan, hyvä kun ehtii edes kokeilemaan, Kiekara päivittelee.

Annemari Kiekara
Kiekara on suosinut jo pidemmän aikaa paksumpipohjaisia lenkkareita. Rinna Härkönen / Yle

Kiekaralle piikkareiden käyttö ei tule kysymykseen takareisivammojen vuoksi. Piikkareiden käyttö myös rasittaa jalkoja lisää etenkin silloin, jos on tottunut käyttämään nimenomaan vaimennettuja kenkiä.

– En ole varmasti asian kanssa yksin. On miehissäkin varmasti juoksijoita, joilla on vammoja ja kilometrejä takana. Ei ole mielestäni järkipäätös, että halutaan tehdä pohjasta mahdollisimman ohut.

Ironista kyllä, jos uudella säännöllä haluttiin parantaa kenkien saatavuutta, on Kiekaralla tällä hetkellä ongelmia saada kisakenkiä vanhojen tilalle.

– Suomessa on lähinnä maahantuojia, joilla ei ole juurikaan varastoja ja kenkiä joutuu tilaamaan paljon ulkomailta. Lisää hankaluutta entisestään, jos ei ole pareissa juuri sopivia kokoja.

Kiekara ihmettelee, miksi uusi sääntö piti asettaa juuri ennen SM-kisoja? Kalevan kisoissa kun ei ole mahdollista tehdä rankingia ensi vuoden arvokisoihin.

– En usko, että näillä matkoilla olisi uhmattu Suomen ennätyksiäkään, niin miksi tämä piti kiireellä laittaa voimaan? Urheilijoilla ei ole edes mahdollisuutta totutella ja kokeilla uusia kenkiä.

Kiekara kertoo, että urheilijat ovat rientäneet toistensa avuksi tukalan tilanteen keskellä, ja kenkävinkkejä on jaettu ahkerasti.

– Olen kysynyt vinkkejä urheilijoilta, joilla on ollut samaa vammaa ja jotka olisivat halunneet juosta näillä lenkkareilla. Sieltä on sitten saanut ihan hyviä vinkkejä, että mikä olisi mahdollinen kenkä.

– Uskon silti, että kengästä huolimatta kovakuntoisin voittaa joka tapauksessa, Kiekara päättää.

Lue myös:

Maratonjuoksun mullistaneet joustolenkkarit ovat rantautumassa ensi vuonna laajemmin harrastelijoiden käyttöön Suomessa – asiantuntijat torppaavat niiden hyödyn normikuntoilijalle

Tehdäänkö vallankumouksellisilla juoksukengillä kohta maailmanennätyksiä myös ratamatkoilla? Asiantuntijan mukaan läpimurto on lähellä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat