1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Urheiluliitolle ehkä sanktioita Raitasen poisjäännistä – Valmennusjohtajalta silti ymmärrystä: "Ei tämä maalta merelle heitä"

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola suhtautuu kaksijakoisesti Topi Raitasen poisjääntiin Kalevan kisoista. Raitanen kertoi asiasta tänään Yle Urheilulle.  

Topi Raitanen kilpailee tiistaina Turussa Paavo Nurmen kisoissa. Sen jälkeen hän matkustaa Monacoon. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen huippuestejuoksijan näkisi mielellään sunnuntaina taistelemassa SM-mitalista Kalevan kisoissa Turussa, mutta toisaalta huippuaikaa tavoittelevalle Topi Raitaselle löytyy paremmin kiriapua kovatasoisessa Timanttiliigan osakilpailussa Monacossa perjantaina. Kutsu Timanttiliigaan on Raitaselle ensimmäinen.

– On selvää, että se on nyt ykkösenä. Topi olisi todella mielellään myös sunnuntaina juossut. Sitä yritimme viikonloppuna selvittää, mutta kyllä se nyt näyttää mahdottomalta Monacon tilanteen takia, Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola taustoittaa.

Monaco kuuluu niihin maihin, joita Suomen hallituksen nykyiset matkustusrajoitukset ja -suositukset koskevat. Monacosta palaavilla on edessä kahden viikon omaehtoinen karanteeni, vaikka heti lentokentällä otettu koronavirustesti näyttäisikin negatiivista tulosta.

– Tätä selvitimme, mutta se ei poistaisi velvoitetta omaehtoisesta karanteenista. Tämä on nyt hyväksyttävä, Niemi-Nikkola sanoo.

Ratkaisevaa oli myös se, että matkustusrajoituksia- ja suosituksia todennäköisesti tiukennetaan lähiaikoina koronatilanteen kehittymisen takia.

Raitanen voisi halutessaan jättää Timanttiliigan kilpailun väliin, mutta Niemi-Nikkola ymmärtää halun juosta Monacossa.

– Mielelläni en laittaisi näitä vaakakuppeihin, mutta niin harva yleisurheilija kutsun Timanttiliigaan saa. Topilla on metsästyksessä nyt huippuaika ja kiriapua on tarjolla eri tavalla kansainvälisessä kisassa kuin kotimaassa. Silloin sen myös hyväksyy.

Raitanen on ilmoittanut tavoittelevansa tällä viikolla uutta henkilökohtaista ennätystä 3 000 metrin esteissä. Nykyinen ennätys 8.21.47 on vuoden takaa.

Poisjäänti voi tuoda sanktioita liitolle

Kalevan kisat on sopimuskilpailu SUL:n tukiurheilijoille, mikä velvoittaa sopimusurheilijat kilpailemaan kisoissa. Valmennusjohtaja, tässä tapauksessa Niemi-Nikkola, voi kuitenkin erityisen painavista syistä myöntää vapautuksen kisoista.

Niemi-Nikkolan mukaan SUL:n ja Raitasen välillä asia on käsitelty, mutta keskustelut jatkuvat Kalevan kisojen järjestäjän kanssa. Niemi-Nikkola kertoo olleen yhteydessä kisajärjestäjään ja että Turusta on tullut ymmärrystä tilanteelle.

Mahdollisista sanktioista ei ole vielä sovittu.

– Tällaiset käydään tilanne- ja urheilijakohtaisesti läpi. Ei tämä kuitenkaan maalta merelle heitä, mutta ne pitää sopia, Niemi-Nikkola toteaa.

Kisajärjestäjää edustava PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen uskoo, että ratkaisut löytyvät hyvässä hengessä yhdessä sopien. Korona-aika vaatii jokaiselta osapuolelta joustoa.

– Yksi hampaiden kiristelyä vähentävä tekijä on se, että Suomen yleisurheilu on erittäin hyvässä mallissa, emmekä ole yhden urheilijan tai lajin varassa. Olen todella varma siitä, että edes Topin poisjäänti Kalevan kisoista ei tee sinne niin suurta aukkoa, että meille tulisi paha mieli kokonaisuudesta, Salonen kertoo.

Raitanen ehtii ennen perjantaista Timanttiliigan osakilpailua kilpailla Turussa Paavo Nurmen kisoissa. 3 000 metrin estejuoksu on luvassa huomenna tiistaina. Yle välittää Paavo Nurmen ja Kalevan kisat kanavillaan.

Päivitys kello 16.49: Lisätty Jari Salosen kommentit.

Lue myös:

Topi Raitanen hyvin todennäköisesti pois Kalevan kisoista – syynä Timanttiliigan osakilpailu ja koronarajoitukset

Topi Raitanen ei saa estemestaria vastustajaksi Timanttiliigaan – koronatartunta pitää Kipruton poissa Monacossa

Hyvävireiselle Topi Raitaselle hieno merkkipaalu – pääsee ensimmäistä kertaa kilpailemaan Timanttiliigassa ensi viikolla