Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Onnistuuko Kristiina Mäkelä rikkomaan Koivula-Krugerin vanhan Suomen ennätyksen Turussa? "Olen yleensä hyvä isoilla stadioneilla ja tiukoissa paikoissa"

Yleisurheilun Paavo Nurmi -kisojen yksi suomalaistähdistä on kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä. 

Paavo Nurmi Games
Kristiina Mäkelä 03102019
Kristiina Mäkelä on Suomen 3-loikkatilastoissa kaikkien aikojen tilastokakkonen. AOP

Etukäteen suomalaisittain iso huomio kohdistuu klo 19.40 alkaen kolmiloikkapaikalle ja Kristiina Mäkelään, joka on kisannut alkukesästä säästeliäästi.

Viime viikon Espoon GP-kilpailuiden tulokset lupaavat hyvää Mäkelälle, joka loikki tasaisen, yli 14 metrin sarjan. Mäkelä kertoi, että viime viikolla piti ajatella omaa palautumisaikaa tälle yleisurheilun superviikolle, joka Paavo Nurmi -kisojen jälkeen huipentuu viikonvaihteen Kalevan kisoihin.

– Suunnitelma tiistaille ei ole vielä ihan viimeiseen vihkoon kirjoitettu. Ehkä otan enemmän kuin sen kolme hyppyä Espoossa. Pitää ottaa huomioon, miten kisa etenee ja miltä kroppa tuntuu. Siihen vaikuttaa oma ja valmentajan mielipide.

Mäkelälle tärkeintä on hyvä ja sujuva juoksu lankulle. Se ei ole ollut ongelma kesän kolmessa aiemmassa kilpailussa, joissa voittotulokset ovat olleet 14,15 (Koski TL), 14,30/14,33 tuulitulos (Orimattila) ja 14,17 (Espoo).

Mäkelä oli rento ja hyväntuulinen maanantaina.
Mäkelä oli rento ja hyväntuulinen maanantaina. Yle

– Sitten on iso asia se, että pystyisi kovasta vauhdista ponnistamaan kunnolla. Espoossa kun oli alla nopea mondo, niin ne ponnistukset eivät tulleet kunnolla. Siihen matalaliitoon nähden tulos 14,17 ilman ponnistusta on todella hyvä, huomauttaa Mäkelä.

Huippuolosuhteissa SE-tulos mahdollinen

Mikäli Mäkelän juoksu kulkee alkukauden malliin ja hän saa ponnistuksen kohdilleen, niin tulos on takuuvarmasti suomalaisittain kovaa luokkaa. Heli Koivula-Krugerin SE 14,39 on vuodelta 2003. Mäkelän oma ennätys on kahden vuoden takaa 14,31.

– Haluan hypätä pitkälle. Pitää olla aina tyytyväinen, kun menee yli 14 metriä, mutta nyt on paljon pidemmät loikat mielessä, linjaa Mäkelä vaikka ei mainitse suoraan sanaa Suomen ennätys.

Mäkelä muistelee, että yleensä aina Turussa kilpailtaessa on ollut kylmä, mutta tällä kertaa tilanne näyttää paremmalta. Naisten kolmiloikassa on kuusi ulkomaalaista, joista Mäkelän ennätys on neljänneksi paras.

– Järjestelyt ovat aina täällä huippuluokkaa, kenttä hyvä, ja yleisökin aina mahtava. Siitä ei mikään jää kiinni. Urheilija tuntee olevansa täällä keskiössä, kehuu Mäkelä järjestäjiä vanhasta muistista.

Järjestäjät ottavat stadionille 5000–6000 katsojaa. Kotimaassa ei ole lähes puoleen vuoteen ollut moista yleisömäärää.

STT Lehtikuva 4.8.2020 Kristiina Mäkelä
Mäkelä on kisannut alkukesän säästeliäästi.Roni Rekomaa / STT Lehtikuva

– Minä olen yleensä hyvä isoilla stadioneilla ja tiukoissa paikoissa. Toivottavasti saadaan jännä kisa aikaiseksi ja yleisö hyvin mukaan. Sillä on iso positiivinen vaikutus, innostuu Suomen 3-loikkatilaston kaikkien aikojen tilastokakkonen ja maailmanlistan tämän kesän nelonen (siirryt toiseen palveluun).

Urheilija ei ole ollut tähän asti huolissaan toisesta, mahdollisesta korona-aallosta Suomessa. Se ei ole vaikuttanut hänen valmistautumiseensa.

– Edelleen omasta, pienestä alueesta pitää huolehtia, eli niin käsien pesusta kuin muiden huomioimisesta. Vältetään tiheää ihmismassaa ja yritetään kaikki pitää se toinen aalto pois täältä tai ainakin laannutettua se mahdollisimman nopeasti, linjaa Mäkelä.

Paavo Nurmi -kisojen aikataulu täältä (siirryt toiseen palveluun)

TV2 näyttää yleisurheiluillan klo 18 alkaen

Lue myös

Korona aiheutti turkulaisjärjestäjille mittavat erityisjärjestelyt ja kymmenientuhansien eurojen lisäkulut – näin "Operaatio PNG" toteutetaan

Topi Raitanen hyvin todennäköisesti pois Kalevan kisoista – syynä Timanttiliigan osakilpailu ja koronarajoitukset

Yleisurheiluasiantuntija Jarkko Finni asetti suomalaisten kauden tulokset raameihin: "Jos EM-kisat olisi järjestetty, neljän vuoden mitaliton putki olisi mennyt poikki"

Yleisurheilun superviikko käynnistyy Paavo Nurmen kisoilla – seuraa suorana paukkuvatko Suomen ennätykset kansainvälisessä kirityksessä

Camilla Richardssonia ei nähdä Kalevan kisoissa, vaan kausi on nyt paketissa – "Tässä ei ole kyse mistään vakavammasta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat