Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jarmo Kekäläisen johtamalle Columbukselle ei annettu tänäkään vuonna mahdollisuuksia – suomalaispomo kertoo, miksi joukkue kaataa suurempiaan

Kekäläisen mielestä Columbuksen puolustus on NHL:n eliittiä ja maalivahtikaksikko kenties liigan paras tällä hetkellä.

NHL
Jarmo Kekäläinen 13072019
Columbuksen GM Jarmo Kekäläinen on varma, ettei yksikään Blue Jacketsin pelaajista ole tullut koronakuplaan vain viettämään aikaa vaan voittamaan.Timo Hartikainen / AOP

Columbus on noussut NHL:n lopputurnauksen tähän asti suurimmaksi väriläiskäksi. Tinkimättömällä asenteella ottelusta toiseen puolustanut Blue Jackets tylsytti karsintakierroksen tapahtumarikkaassa ottelusarjassa Toronton. Kovapalkkaisten Auston Matthewsin, Mitch Marnerin ja John Tavaresin johtama tähtikaarti lähti lomalle, ja Columbus meni ansaitusti pudotuspeleihin.

Ottelusarja kaikkine käänteineen ei jättänyt Columbuksen GM:ää Jarmo Kekäläistä kylmäksi. Suomalaispomo koki kovia tunneryöppyjä ensimmäisen peliviikon aikana.

– Tämä on elämän parasta aikaa, kun saa seurata tällaisia otteluja ja elää mukana. Tunneskaala on itselläni todella laaja, kun peleissä mennään ylös ja välillä alas. Tunteella mennään mukana, mutta silti on pidettävä itsensä kasassa mahdollisimman hyvin, Jarmo Kekäläinen tiivistää tämänhetkisiä tuntojaan Yle Urheilulle Torontosta.

Columbukselle ei ennustettu kovinkaan suuria menestysmahdollisuuksia Torontoa vastaan. Maple Leafsin hyökkäyksen kärki on NHL:n ehdotonta eliittiä.

– Kaikki asiantuntijat odottivat alusta lähtien, että Toronto pyyhkii meillä lattiaa ja menee helpohkosti ottelusarjasta jatkoon, Kekäläinen muistuttaa aiheellisesti.

– Täällä on isot panokset ja tosi kyseessä, jotta päästäisiin pudotuspelivaiheeseen. Torontolla oli varmasti isot paineet, sillä pelataanhan seuran omassa kotikaupungissa, hän jatkaa.

NHL:n pudotuspelien syke ja intensiteetti ovat olleet erinomaista tasoa jo lopputurnauksen karsintakierroksella, vaikka joukkueilla oli alla kuukausien mittainen tauko pelaamisesta.

– Lohkovaiheen sijoituspeleissä ei ollut lainkaan samanlainen intensiteetti, koska TOP 8 -joukkueet tiesivät, että varsinaiset pudotuspelit käynnistyvät myöhemmin. On selvää, että kahdeksan parasta tulevat jatkossa aivan eri intensiteetillä mukaan, Kekäläinen linjaa.

John Tortorella 30072020
John Tortorella (kesk.) on piiskannut Columbuksen jälleen oivaan vireeseen NHL:n pudotuspelien ensimmäisen kierroksen alkaessa.Getty Images

Puolustus, puolustus ja vielä kerran puolustus

Columbus kuuluu niihin joukkueisiin, jonka riveistä tähtiloistoa on aivan turha etsiä. Konkarivalmentajien kaartiin kuuluvan John Tortorellan piiskaamaa ja psyykkaamaa joukkuetta voidaan hyvällä syyllä luonnehtia enemmänkin nuorekkaiden työmiesten joukkueeksi. Puolustuspelin nimeen vannovassa Columbuksessa korostuu jatkuva viisikkotiiviyden vaatimus, johon yhdistyy tinkimättömän kova asenne vaihdosta toiseen.

– Puolustuspelaamisen pitää olla meidän aseemme nyt ja jatkossakin, jos haluamme saavuttaa täällä menestystä. Tässä turnauksessa ei pelkillä tähtipelaajilla tai huippuyksilöillä voita yhtään mitään vaan joukkuepeli ratkaisee. Paras joukkue voittaa ja siksi jääkiekko on mielestäni maailman paras joukkuepeli, Kekäläinen painottaa.

Isojen ja kalliiden tähtiegojen puuttuminen Columbuksen kopista on yksi joukkueen vahvuuksista. Viime vuoden jälkeen venäläistähdet Artemi Panarin ja Sergei Bobrovski vaihtoivat maisemaa.

NHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi tänä vuonna ehdolla oleva Panarin lähti New Yorkiin. Liigan parhaan maalivahdin tittelin kahdesti voittanut Bobrovski vaihtoi Columbuksen puolestaan Floridan lämpöön. Sekä Rangers että Panthers jäivät pudotuspelien ulkopuolelle, mutta Columbus porskuttaa.

– Meillä on todella tiivis ryhmä, jossa jokainen pelaaja uskoo kanssapelaajiin. Kaikki kunnioittavat toisiaan, ovat roolit joukkueen sisällä mitkä tahansa, Kekäläinen kehuu joukkueensa sisäistä harmoniaa.

– Me olemme täällä silti yhtä perhettä, vaikka pelaajat antavat toisilleen joskus tulisestikin palautetta. Nyt näkee, kuinka pelaajat uhrautuvat toistensa puolesta.

Pudotuspelien kuumin maalivahtikaksikko?

Columbuksen erinomainen pudotuspeliavaus kruunautui erinomaiseen maalivahtipelaamiseen, jota on ehditty syystäkin hehkuttaa. Joonas Korpisalon kaksi upeaa nollapeliä ja virkaveli Elvis Merzlikinsin hyvät otteet ovat joka ilta tae Columbuksen voittavalle pelaamiselle. Korpisalon torjuntaprosentti on tällä hetkellä hurja 95,6. Jarmo Kekäläinen haluaa puhua kuumavireisistä maalivahdeistaan nimenomaan tiiviinä kaksikkona.

Onko Columbuksella kenties pudotuspelien paras maalivahtiduo?

– Ollaan lähellä totuutta, jos näin väitetään. Harvalta joukkueelta löytyy kahta näin laadukasta maalivahtia, sillä molemmat pystyvät kantamaan ykkösmaalivahdin viittaa, Kekäläinen lataa.

– Sanoin jo ennen ottelusarjaa, että juuri maalivadit ovat yksi vahvuuksistamme. Pystymme heittämään kehiin kaksi huippuvahtia milloin tahansa.

Duo Korpisalo-Merzlikins on toisiaan päivästä toiseen sparraava kaksikko samalla tavoin kuin vaikkapa Pekka Rinne ja Juuse Saros. Heidän yhteistyönsä on kestänyt pitkään Nashvillessä.

– He kilpailevat toinen toisiaan vastaan treeneissä ja näin tapahtui myös tässä viiden pelin Toronto-sarjassa. Kolmannessa ottelussahan tapahtui vaihto. Merzlikins pisti luukut kiinni, kun pääsi pelaamaan ja jatkoi sitten seuraavassa Korpisalon odottaessa vuoroaan, Kekäläinen sanoo.

– Heidän mukanaolonsa on meille todella iso vahvuus. Toki maalivahtimme saavat valtavasti tukea puolustukseltamme, joka on mielestäni liigan parasta, hän lataa suoraan.

Elvis Merzlikins ja Joonas Korpisalo
Joonas Korpisalo (oik.) ja Elvis Merzlikins kirittävät toisiaan Columbuksessa hyvässä hengessä.Getty Images

Kevään 2019 pudotuspelit on enää kaukainen muisto

NHL:n kahden kuukauden mittainen, poikkeusoloissa pelattava lopputurnaus on kihelmöivä jääkiekkotapahtuma. Kaikki joukkueet saapuivat turnaukseen samasta lähtötilanteesta: pelaajilla kuukausien omaehtoinen harjoittelu ja perään lyhyt harjoitusleiri. Nyt, jos koskaan ollaan tilanteessa, että monella joukkueella on ainutlaatuinen mahdollisuus voittaa Stanley Cup.

– Lähestymme pudotuspelejä aina tuolla ajatuksella. Tänne ei kannata edes tulla, jos ei lähde aidosti voittamaan Stanley Cupia, Kekäläinen sanoo.

– Nyt, kun joukkueemme on näinkin ainutlaatuisessa turnauksessa ja asumme kaikki "kuplassa", olen sataprosenttisen varma, ettei yksikään pelaaja ole tullut tänne viettämään aikaa vaan voittamaan.

Columbuksella on NHL:n ensimmäisellä pudotuspelikierroksella edessään huima haaste: miten kaataa Tampan huippujoukkue kevään 2019 tapaan? Tuolloin Blue Jackets järkytti runkosarjan ylivoimaista ykköstä etenemällä jatkoon suoraan neljässä ottelussa.

– Tampaa vastaan meillä on varmasti samat reseptit kuin Toronto-sarjassa. Meidän on ehdottomasti pysyttävä pois jäähyaitiosta, sillä Tampalla on pelottavan kova ylivoima ja paljon hyökkäyspään osaamista, Kekäläinen muistuttaa.

– On unohdettava kaikki viimevuotiset pudotuspelikokemukset, sillä nyt on aivan eri tilanne ja aivan eri pudotuspelit. Tampalla on hieman erilainen joukkuekin tällä kaudella, sillä he ovat lisänneet ryhmään kovuutta viime kevään takia. Ainut keino, jolla voimme saavuttaa menestytä on, että pelaamme omalla tutulla konseptillamme erittäin tiivistä viisikko- ja joukkuepeliä, suomalais-GM linjaa.

Blue Jackets ja Lightning kohtaavat pudotuspelien avausottelussa jo tiistai-iltana Suomen aikaa kello 22.

Lue myös:

Joonas Korpisalon Columbus korkkaa illalla ensimmäisen pudotuspelikierroksen – nämä suomalaiset jahtaavat Stanley Cupia

Vammakierteen selättänyt Olli Juolevi joutui raatamaan vuosia NHL-debyyttinsä eteen: "Arvostan asioita, jotka otin aiemmin itsestäänselvyytenä"

Mikko Koivulla edessä valtava päätös: onko NHL-ura ohi vai jatkuuko matka takaisin lähtopisteeseen? – "Aion puhua Sakun kanssa"

Columbuksen Joonas Korpisalolla huima ilta: jälleen nollapeli ja Toronton kausi tylysti pakettiin – "Ei ole väliä tuleeko nollapeli vai ei"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat