Hyppää sisältöön

"Väärä!" – Yli 20 vuotta raitapaitaan pukeutunut Ossi Muurainen valvoo kotipesää tyynesti haukansilmällään, ja tekee tiistaina historiaa tuttu kaveri rinnallaan

Syötönvalvoja Ossi Muurainen tekee tiistaina pesäpallohistoriaa. Hän saa täyteen 508 ottelua miesten Superpesiksessä ja siirtyy kaikkien aikojen tilastossa kärkeen.

Tommi Nupponen ja Ossi Muurainen ovat tuomaroineet pelejä yhdessä satoja kertoja. Kuva: Lehtikuva / Minna Raitavuo

Ossi Muuraiselle rajapyykkien rikkominen tältä kaudelta on jo tuttua. Syötönvalvoja Muurainen ohitti heinäkuun alussa maagisen 500 miesten Superpesisottelun rajan. Tänään tiistaina reilu nelikymppinen jyväskyläläinen saa täyteen 508 ottelua miesten Superpesiksen tuomarina, kun Imatran Pallo-Veikot ja Kouvolan Pallonlyöjät kohtaavat.

Muuraisesta tulee näin kaikkien aikojen kokenein pesäpallotuomari Suomessa. Muurainen tekee historiaa ohittamalla Matti Lähteenmäen.

Ottelua edeltävänä päivänä Muurainen kuulostaa vielä puhelimessa leppoisalta. Aivan kuin ennätyksen rikkominen olisi Muuraiselle arkipäivää.

– Itse asiassa silloin kun 500 ottelua meni rikki, minulla oli vähän perhosia vatsassa. Peleistä jää aina tiettyjä asioita mieleen, kuten uran ensimmäinen ottelu. Nämä ovat sellaisia juttuja, jotka varmasti ovat muistissa vanhemmallakin iällä, Muurainen kertoo Yle Urheilulle.

Suomi-pesiksen erottamaton parivaljakko

Jännitys on tuskin yhdessä yössä Muuraisella juurikaan noussut, niin vankka kokemus hänellä on tuomaritöistä. Muurainen aloitti tuomariuransa parikymppisenä miesten Superpesiksessä Kiteellä toukokuussa 1999 paikallisen KiPan ja kouvolalaisen KPL:n välisessä ottelussa. Tuolloin Muuraisen parina oli Paavo Pitkänen, mutta vuosien varrella Muurainen on profiloitunut pelituomari Tommi Nupposen parina.

Muurainen ja Nupponen ovatkin viheltäneet yhdessä melkein 450 ottelua ja miesten loppuottelussa 19 kertaa peräkkäin kaudesta 2001 alkaen.

Kaksikon historia yltää kuitenkin yli 30 vuoden taakse, sillä ennen miesten Superpesistä he tuomitsivat naisten Superpesistä sekä miesten Ykköspesistä. Tämän lisäksi he ovat pelanneet jo nuorempana yhdessä pesäpalloa ja olivat armeijassakin samassa tuvassa.

– Meillä oli vierekkäiset punkat. Ossi taisi nukkua yläpuolella ja minä alapuolella, Nupponen muistelee Yle Urheilulle ja myönsi parivaljakon viettävän hyvin paljon aikaa yhdessä etenkin kauden aikana.

– Jossain vaiheessa vaimokin sanoi, että olen enemmän viettänyt hääpäiviä Ossin kanssa kuin hänen kanssaan.

Myös Nupposelle illan ottelu on merkkipaalu, sillä se on hänelle 465:s pelituomarina. Tällä hän ohittaa Jouni Ojalan kaikkien aikojen listan ykkösenä.

"Välillä tulee enemmän painetta"

Kun Muurainen ja Nupponen ovat pelikentällä, Muuraisen tehtävänä on seurata syöttöjä ja lyöntejä. Nupposen mukaan kotipesä on “Ossin valtakuntaa”, eikä hän puutu siihen, ellei tule suurta ongelmaa. Nupponen vastaa otteluissa pelin pyörimisestä sekä muusta kenttäalueesta.

– Tunnemme Tommin kanssa toisemme hyvin ja tiedämme toistemme ajatukset siitä, miten kentällä ja kentän ulkopuolella mennään, Muurainen kertoo.

Syötönvalvoja on kotipesässä melkoisen paineen alla, kun vieressä huudetaan väärää syöttöä ja painostusta tulee monilta. Muurainen myöntää, että aiemmin hän saattoi itse kuittailla tilanteissa enemmänkin, mutta on vanhemmiten rauhoittunut.

– Siinä kotipesässä on ihan mukava olla, kun on juttukavereita ympärillä. Välillä tulee enemmän painetta ja välillä vähän vähemmän, Muurainen toteaa rauhallisena.

Juuri rauhallista luonnetta syötönvalvojalta Muuraisen mukaan vaaditaankin, mutta samalla pitää olla sanavalmis. Tilanne pitää pystyä pitämään hallussa koko ajan. Entisinä pelaajina sekä Muurainen että Nupponen tietävät pelaajien ajatusmaailman ja ymmärtävät sitä.

– Pelaajat katsovat asioita omien lasien läpi ja me yritämme katsoa, miten ne tilanteet oikeasti menivät. Kyllähän siellä keskustelua syntyy. Miten keskustelua lähestytään, siinä on varmaan monta eri tyyliä. Useastikin tunteet kuohahtavat pelin tuoksinassa, mutta peli on peliä ja sen jälkeen se jää siihen.

Muurainen toimitsi 500. ottelunsa pesäpallon miesten Superpesiksen ottelussa Joensuun Maila - Imatran Pallo-Veikot Joensuussa 2. heinäkuuta 2020. Kuva: Lehtikuva / Minna Raitavuo

Muurainen tosin muistaa erään pudotuspeliottelun Kuopiossa vuosia sitten, jolloin kotijoukkueen mielestä tuomarikaksikon tuomiot tiukoissa tilanteissa eivät menneet oikein. Pelaajat, valmennusjohto ja yleisö kävivät kuumana, mutta se ei auttanut.

– Kuopiosta soitettiin sitten meidän sen hetkiselle tuomarijohtajalle. He olisivat halunneet meidät sinne uudestaan, jotta olisivat pystyneet laittamaan lehtimainoksiin maininnan, että Nupponen ja Muurainen ovat taas tulossa Kuopioon, Muurainen nauraa.

Tuomarijohtaja ei suostunut kuopiolaisten pyyntöön.

"Ei turhan vakavasti"

Peli on nopeutunut reilun 20 vuoden aikana ja pelaajat ovat fyysisesti yhä kovemmassa kunnossa. Pesäpallon perussäännöt ovat silti pysyneet aika lailla samoina, vain pieniä tarkennuksia on tehty vuosittain.

Muurainen on päässyt seuraamaan lajikehitystä läheltä. Muuraisen mukaan joka vuosi on yritetty tarkentaa sitä, että tuomareiden tekeminen saadaan yhdenmukaiseksi. Vaikka säännöissä on paljon tulkittavia asioita, tuomarit täytyy saada viheltämään samalla tavalla pelistä toiseen.

Pelit ja panokset kovenevat aina syksyisin, mutta Nupposen mielestä kaksikko on selvinnyt tähän mennessä kuivin jaloin. Nupposen mukaan Muurainen on viimeisen päälle ammattilainen, silloin kun pelissä tarvitaan tiukkaa otetta, mutta muuten kaksikolta löytyy rentouttakin.

– Ei turhan vakavasti, mutta kuitenkin hoidetaan hommat jämptisti. Ossilla on aina sellainen pilke silmäkulmassa kentällä. Meidän vahvuutemme on siinä, että meillä on tiettyä rentoutta ja menemme aina ilon kautta, Nupponen alleviivaa.

Muuraisen mukaan huonot ottelut ja päätökset pitää pystyä nollaamaan jo pelin aikana. Märehtimään on turha jäädä.

– Jos siinä jää miettimään tilannetta, niin menee viisi seuraavaa tilannetta ohi ja paketti hajoaa. Teemme Tommin kanssa analysoinnit aina jälkeenpäin, emme pelin aikana. Tilanne kerrallaan mennään eteenpäin ja vanhat jutut unohdetaan.

Kaksikko tien päällä

Kun tuomarinelikko hyppää Jyväskylässä autoon ja ajaa pelipaikkakunnalle, se tuntuu Muuraisen mukaan pelimatkalta.

– Aputuomarit ovat näiden 20 vuoden aikana vaihtuneet, mutta siinä on koko ajan ollut hyviä tyyppejä mukana. Emme varmaan näin pitkään olisi olleet, jos emme olisi nautittu ja tykätty tästä hommasta, Muurainen sanoi ja kiitteli työnantajaansa sekä perhettä joustosta.

– Ihan joka sunnuntai en ole ollut kesällä perheen kanssa.

Todennäköisesti Muurainen ja Nupponen nähdään vielä pelikentillä ainakin jonkin aikaa, sillä kaksikko teki pari vuotta sitten suunnitelman. Molempien pitää saada 500 ottelun raja puhkaistua.

– Niin kauan puhalletaan, tai niin kauan kun se on mukavaa. Se 500 ottelua on sellainen välitavoite, ja sen jälkeen ruvetaan katsomaan, Nupponen tuumii.

Yli kahden vuosikymmenen aikana otteluita on tullut ja mennyt, mutta Muurainen uskoo, että illan ottelu jää hänelle hyvin mieleen.

– Luultavasti pelejä on enemmän takana kuin edessä, Muurainen naurahtaa.

Lue myös:

Pelottavasti pallon päähänsä saanut KPL:n pelinjohtaja pääsi sairaalasta yöksi kotiin: “Ei sitä ajattele, että se on vaarallista, kun osumia ei ole tullut”

Kirittäret nousee naisten Superpesiksen kärkeen – jyväskyläläisten hyvä ulkopeli liikaa Manse PP:lle