Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: NHL:n varauslottosysteemi toimii – ykkösvaraus on johtanut voitonparaateihin vain harvoin

NHL:n varaustilaisuuden ympärillä pyörii nuoriin pelaajiin kohdistuva yliampuva tähtikultti, mutta varauslottosysteemi itsessään toimii, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Aleksander Ovetshkin 07062018
Aleksander Ovetshkin on yksi harvoista 2000-luvun ykkösvarauksista, jotka ovat päässeet nostamaan Stanley Cupia. Venäläishyökkääjä pääsi nauttimaan juhlahumusta vuonna 2018.Getty Images

NHL ansaitsee kehut aikaisin tiistaina järjestetystä varauslottotilaisuudesta. Tulevan syksyn varaustilaisuuden ensimmäinen vuoro arvottiin Kaapo Kakon edustamalle New York Rangersille – ja hyvä näin, vaikkei varsinaisella lopputulemalla sinänsä väliä olekaan.

Tärkeintä on, ettei liiga tue tarkoituksellista häviämistä, mikä on missä tahansa tilanteessa vastoin kaikkea, mitä urheilu edustaa.

Varausjärjestelmähän on suunniteltu tasoittamaan liigassa puntteja. Mitä alempana joukkue sarjataulukosta löytyy, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on kaapata itselleen ensimmäinen vuoro ja sitä kautta uuden ikäluokan kenties paras yksilö. Tämä on kuitenkin johtanut aina tasaisin väliajoin toimintaan, joka saa verenpaineet nousemaan.

On esimerkiksi kiistatonta, että Toronto Maple Leafs valahti pohjalle kaudella 2015–16 tarkoituksella. Seurajohto kauppasi pois kaiken mahdollisen, jotta kertoimet Auston Matthewsin suhteen maksimoitaisiin. Peli onnistui ja seura sai laihojen vuosien jälkeen itselleen kokonaan uuden suunnan.

En kuitenkaan syytä pelaajia, sillä en usko kenenkään haluavan hävitä kaukalossa tahallaan. Siinä ei yksinkertaisesti ole järkeäkään, sillä nykynuoret tulevat NHL:ään erittäin kypsinä. Mitä nopeammin uusi varaus nousee NHL:ään, sitä nopeammin joku nykyrosterista menettää työpaikan.

Miksi siis hävitä?

Ylipäätään keskustelu varaustilaisuusloton ympärillä häiritsee. Kannattajat ovat monin paikoin jopa vihaisia omille joukkueilleen, jos nämä voittavat kevättalvella ja parantavat asetelmiaan sarjataulukossa. Tällainen toiminta on sanalla sanoen absurdia. On vaikea käsittää, miksi joku haluaa oman joukkueensa opettelevan häviämään.

Vaikka joukkue ei olisikaan vielä valmis kamppailemaan kärkisijoista, joka ikistä peliä pitäisi lähteä voittamaan. Aina.

Tätä taustaa vasten maanantai oli NHL:n ystäville oiva muistutus. Pohjalle valahtaminen ei tarkoita automaattista ykkösvarausta. Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta. Seitsemän edellisvuoden aikana vain kahdesti viimeiseksi jäänyt joukkue on korjannut itselleen ykkösvuoron: Buffalo 2018 ja Toronto 2016.

Systeemi siis toimii. Se kyllä tasoittaa puntteja, mutta ei takaa mitään.

Historia osoittaa: ykkösvarausten mestaruudet ovat harvinaisia

Toinen huomioni liittyy reaktioihin.

Kun puhumme NHL:n varauslottotilaisuudesta, ajoittain tuntuu, että nuoruuden palvominen korostuu hieman liikaa. Etenkin nyt, kun varaustilaisuuksista on tullut kokonaan oma iso sirkuksensa kauden oheen. Nuoria pelaajia seurataan mediassa jo kaukaa ja nimet ovat suuren yleisön tiedossa kauan ennen varsinaista varaamista.

Ajoittain kuitenkin tuntuu, että odotukset ladataan heti loton jälkeen järjettömiin sfääreihin.

Tiistainakin Rangersia oltiin heti tuoreeltaan nostamassa ties mihin lottovoiton myötä. Toki Alexis Lafreniere’ta pidetään poikkeuslahjakkuutena, mutta silti mieli tekisi painaa jutuille jarrua. NHL on armoton maailma, missä keväällä usein juhlivat kokeneet pelaajat kokemattomien sijaan.

Tukea tälle näkemykselle saa lähihistoriasta.

Viimeisimmistä Stanley Cup-voittajista St. Louis, Washington ja Pittsburgh olivat todellisia veteraanijoukkueita. Ja jos listaa jatketaan, samaa voidaan sanoa Chicagosta ja Los Angelesista. Tässä ovat siis Stanley Cup-voittajat vuosilta 2012–2019. Löytääkseen nuoria voittajia pitää mennä vuoteen 2010 (Chicago) ja 2009 (Pittsburgh).

Ja nyt puhumme Sidney Crosbyn, Jevgeni Malkinin ja Jonathan Toewsin kaltaisista historiallisista pelaajista, jotka siihen pystyivät. Eivätkä hekään siihen itsestään pystyneet. Vaikka Pittsburghin ja Chicagon nuoret tähdet voittivat heti alkutaipaleella, ei heidän kannua itsekseen tarvinnut voittaa. Molempiin ryhmiin oli kasattu oiva määrä Stanley Cup -kokemusta.

Ykkösvaraus itsessään on korreloinut voittamisen kanssa viime vuosina tai vuosikymmeninä huonosti. Ensimmäisenä varatuista pelaajista Stanley Cupia ovat 2000-luvulla nostelleet ainoastaan Crosby, Aleksander Ovetshkin, Patrick Kane sekä Marc-Andre Fleury – 2010-luvulla ei kukaan.

Vuosien 1980–2000 ykkösvarauksista sormuksen saivat Mario Lemieux, Mike Modano sekä Vincent Lecavalier.

Joukkuepelaamisesta puhuminen on jäänyt tähtikultin varjoon

On kaksi eri asiaa pelata NHL:ssä hyvin ja toisaalta voittaa NHL:ssä joukkueena. Toronto on pullollaan supertähtikategorian yksilötaitoa, mutta henkisesti täysin raakileella joukkueella ei ole tuon taivaallista ymmärrystä siitä, miten NHL:n pudotuspeleissä voitetaan.

Ehkä mediassakin pitäisi puhua yhä enemmän joukkuepelin merkityksestä. Vahva tähtikultti tekee monelle nuorelle niin sanotusti temput. Henkilökohtaisesti en jaksa innostua keskustelusta, joka pyörii sen ympärillä, kuinka monta maalia Auston Matthews tänään teki – tai kuinka monta maalia vielä vaaditaan Leafsin seuraennätykseen.

Kun kaikki on sanottu ja tehty, maalit eivät juuri Matthewsia itsekään lohduta, jos matkalta ei tartu mukaan sormusta. Jääkiekko on joukkuepeli – sitä se oli ennen ja sitä se on nyt, vaikka kuinka palvomme yksilöitä ja tähtikulttia. Nuorten on usein vaikea ymmärtää, mitä voittaminen oikeasti vaatii.

Tämäkään totuus ei ole vuosikymmenten saatossa muuttunut mihinkään. Lisätietoja saa vaikka Aleksander Ovetshkinilta.

Suosittelen siis laittamaan jäitä hattuun, kun puhutaan New York Rangersin tulevaisuuden näkymistä. Toki joukkue vahvistuu, jos Alexis Lafreniere on sitä, mitä hänestä odotamme, mutta siitäkin on vielä todella pitkä matka voitonparaateihin. Eikä se edes ole armottomassa palkkakattomaailmassa yksinään pelaajien käsissä.

Lue myös:

Kaapo Kakon New York Rangers sai ykkösvarauksen: "Ensimmäisenä valitseminen on erityistä, erityisesti tänä vuonna"

Jarmo Kekäläisen johtamalle Columbukselle ei annettu tänäkään vuonna mahdollisuuksia – suomalaispomo kertoo, miksi joukkue kaataa suurempiaan

Vammakierteen selättänyt Olli Juolevi joutui raatamaan vuosia NHL-debyyttinsä eteen: "Arvostan asioita, jotka otin aiemmin itsestäänselvyytenä"

Joonas Korpisalon Columbus korkkaa illalla ensimmäisen pudotuspelikierroksen – nämä suomalaiset jahtaavat Stanley Cupia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat