Norjan yksinäinen tennistähti kulkee Ruusuvuoren edellä ja tavoittelee Grand Slam -voittoa sekä ykkössijaa – "Jos se ei ole tavoitteena, en ymmärrä miksi tehdä kovaa työtä joka päivä"

21-vuotias norjalainen Casper Ruud on jo lähellä 30 parhaan joukkoa maailmanlistalla.

Casper Ruud kävi elokuussa harjoittelemassa Meilahden kentillä Helsingissä. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Kun 1990-luvulla seurasi tennistä televisiosta, suomalaispelaajia ei juuri lähetyksissä näkynyt. Ruotsalaisia oli silloin vielä paljon. Ja välillä kuvissa näkyi yksinäinen, eksoottinen norjalainen, Christian Ruud. Ruud oli ATP-kiertueen perustason pelaaja, joka oli parhaimmillaan maailmanlistalla kunnioitettavalla sijalla 39 ja eteni Australian avointen 4. kierrokselle vuonna 1997.

Kun siirrytään pikakelauksella 2020-luvulle, Norjan lippua pitää esillä Christian Ruudin poika Casper Ruud. 21-vuotias Casper on jo ylittänyt isänsä saavutukset. Hän voitti tämän vuoden helmikuussa ensimmäisen ATP-turnauksensa Buenos Airesissa. Isä voitti 12 Challenger Tourin kisaa, mutta ei yhtään ATP-kiertueella. Casperin paras ranking on jo 34. Nyt hän on sijalla 36.

Huipputasolla myös Casper on yksinäinen norjalainen. 200 parhaan joukossa ei ole muita vuonomaan edustajia miesten eikä naisten puolella.

Casper Ruud on maailmanlistalla jo lähes 30 parhaan joukossa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Elokuussa Ruud harjoitteli ja valmistautui US Openia varten Helsingissä Meilahden kentillä yhdessä Emil Ruusuvuoren kanssa. Ruud ja Ruusuvuori ovat syntyneet eri vuosina, mutta heillä on ikäeroa vain reilut kolme kuukautta.

– Tunnen Emilin hyvin. Olemme harjoitelleet yhdessä joissain turnauksissa ja hän kävi Nadalin akatemiassa, jossa minulla on tavallaan tukikohta. Hän on mukava kaveri ja kehittynyt paljon. Olen ollut Norjassa 4–5 kuukautta, joten oli mukava saada vähän vaihtelua. Suomi on myös turvallinen maa viruksen suhteen, Ruud kertoi Meilahdessa.

Tämä kuulostaa siltä, että kaksikosta voisi tulla hyvät harjoitusvastustajat toisilleen pidemmälläkin tähtäimellä.

– Toivottavasti meillä on molemmilla hyvät urat ja näemme toisiamme monen vuoden ajan. Varmasti harjoittelemme yhdessä jatkossakin.

Monipuolinen lajivalikoima

Casper Ruudin taustan omaavasta henkilöstä voisi ajatella, että tennispelaajan ura olisi väistämätön asia. Ruudin mukaan näin ei kuitenkaan ollut.

– Nuorena pelasin myös jalkapalloa, jääkiekkoa ja golfia. Tennis oli kuitenkin aina se laji, josta pidin eniten. 11–12 -vuotiaana päätin jättää muut lajit ja keskittyä tennikseen. Ehkä se johtui siitä, että isäni oli ollut pelaaja, mutta se oli kuitenkin minun valintani.

Ruudista tuli melkoinen nuorisotähti. Hän oli juniorien maailmanlistan ykkönen. 17-vuotiaana vuonna 2016 norjalainen pelasi uransa ensimmäisen ATP-haastajaturnauksen ja voitti sen heti. 18-vuotiaana hän oli ATP-turnauksen välierässä Riossa.

Casper Ruudin vahvuus ovat yläkierteiset peruslyönnit. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Ruud nousi sadan parhaan joukkoon ensimmäisen kerran maaliskuussa 2019 ja on pysynyt siellä siitä lähtien. Suunta on ollut vahvasti ylöspäin. Viime vuodesta lähtien Ruud on pelannut pääasiassa ATP-kiertueella. Ensimmäinen ATP-turnausvoitto tuli siis tämän vuoden helmikuussa Buenos Airesissa. Etelä-Amerikan massakiertue ennen koronataukoa sujui Ruudilta mainiosti, sillä hän oli myös Santiagossa finaalissa.

Vaikka Ruud on vain aavistuksen Ruusuvuorta vanhempi, hän on kulkenut urallaan sen verran suomalaisen edellä, että häneltä voi kysyä neuvoja, kun Ruusuvuori on siirtymässä ATP-kiertueelle.

– Kärsivällisyys. Se on tärkeää. Olin pitkään lähellä nousta sadan parhaan joukkoon ja sitten aloin keskittyä siihen liikaakin ja putosin alaspäin. Välillä tulee huonoja otteluita, mutta jos pystyy voittamaan silloinkin, tulee uusi mahdollisuus pelata paremmin. Marginaalit ovat pienet, joten täytyy olla kärsivällinen ja keskittynyt. Jokainen piste ja jokainen ottelu on tärkeä.

Isä Christian valmentaa Ruudia. Helsingissä mukana oli kuitenkin apuvalmentaja Joachim Bjerke, joka on ollut pitkään tiimissä mukana. Isä oli samaan aikaan Casperin pikkusiskon kanssa Norjan mestaruuskisoissa. Ruud harjoittelee siis myös Rafael Nadalin akatemiassa.

Koronatauko antoi mahdollisuuden nauttia muistakin asioista

Korona-aika on ollut tennispelaajille erikoista aikaa. Normaalisti he kiertävät koko ajan maailmaa turnauksissa. Nyt kisoja ei ole ollut. Pelaajat ovat pysyneet kotona ja harjoitelleet. Ruud näkee asiassa myös hyviä puolia.

– On ollut mukavaa nauttia muistakin asioista kuin vain tenniksestä. Olen ollut kotona perheeni ja kavereideni kanssa, mutta toisaalta odotan jo pääseväni taas kisoihin.

New Yorkissa pelattavaan Masters-turnaukseen ja US Openiin Ruud lähti luottavaisin mielin koronatilanteen suhteen. Elokuun alkupuolella Helsingissä Ruud uskoi, että järjestelyt New Yorkissa on hoidettu niin hyvin, että sinne on turvallista mennä, kunhan kaikki muistavat noudattaa ohjeistuksia Pelaajien kommentit New Yorkin kuplasta Masters-turnauksen ajalta ovatkin olleet hyvin positiivisia.

Masters-turnauksessa arpaonni ei suosinut Ruudia. Hän kohtasi avauskierroksella Argentiinan kovan Diego Schwartzmanin ja hävisi 6–7, 3–6. US Openissa norjalaisella on mahdollisuus vaikka yrittää parantaa uransa parasta Grand Slam -saavutusta, joka on yltäminen kolmannelle kierrokselle viime vuoden Ranskan avoimissa. Silloin hän hävisi Roger Federerille. Jos Ruusuvuori ja Ruud voittavat avausottelunsa US Openissa, he kohtaavat toisensa toisella kierroksella.

Viihtyy massakentillä

Kun Ruudilta kysyy hänen vahvuuksistaan ja heikkouksistaan, hän kääntää puheen alustoihin. Kuten tuloksista näkee, hän on parhaimmillaan massakentillä.

– Pidän eniten massakentistä. Ne sopivat pelityylilleni parhaiten, mutta se ei tarkoita sitä, ettenkö pitäisi kovista kentistä. Lyönneissäni on paljon yläkierrettä, joka toimii parhaiten massalla, mutta myös kovilla kentillä voi pelata niin. Esimerkiksi parhaat massapelaajat Nadal ja Dominic Thiem ovat hyviä myös kovilla kentillä.

– Ruohokentistä en pidä kovin paljon. Olen pelannut Wimbledonissa juniorina ja miehissä, mutta en ole pärjännyt hyvin. Yritän parantaa myös siellä.

Ruudin unelmat ja tavoitteet ovat korkealla. Itse asiassa hän ihmettelee, jos ne jollain ammattilaispelaajalla eivät ole.

– Minun ja monen muun nuoren pelaajan tavoitteena on Grand Slam -voitto ja niin hyväksi pelaajaksi tuleminen kuin mahdollista, mikä tarkoittaa viime kädessä maailmanlistan ykköspaikkaa. Jos se ei ole tavoitteena, en ymmärrä miksi tehdä kovaa työtä joka päivä. Se on minulla vielä kaukana, mutta se on mahdollista. Mutta voin sanoa, että helppoa se ei ole.

Tenniksen US Open alkaa maanantaina.

Lue myös: