1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. yleisurheilu

Kommentti: Paavo Nurmen kisat olivat vain esimakua – Suomi on uponnut keihässuohon, josta se ei hevillä nouse

Tulevina vuosina keihäskisoille on tarjolla vain sivurooleja, kirjoittaa Atte Husu Turun Paavo Nurmen stadionilta.

Lassi Etelätalo heitti Turussa parhaallaan tuloksen 79,77. Kuva: Tomi Hänninen

Aurinko helli Turkua tiistai-iltana, lämpötila oli päälle 20 astetta ja Paavo Nurmen stadionin etusuoralla kisanneet pituushyppääjät saivat nauttia koko kisan ajan kevyestä, ajoittain reippaastakin myötätuulesta. Täydelliset olot hyödynsi Suomen yleisurheilun tämän hetken ykkösurheilija, seitsenottelija Maria Huntington, joka hyppäsi 650 ja jäi ennätyksestään vain sentin.

Vastaavaa myötätuuliherkkua oli tarjolla myös keihäsmiehille, ja kuten niin useasti PNG:n historiassa, keppikarjut eivät pettäneet. Koronavirustilanteen vuoksi puolilleen myyty stadion todisti yhden miehen show'ta, kun Johannes Vetter paiskasi avauskierroksella ihanneoloissa stadionennätykseksi 91,49. Offenburgilainen esiintyi heittopaikalla neljästi ja olisi voittanut kisan huonimmallakin heitollaan, joka kantoi 86,42.

Tässä kohtaa lukijaa voi kehottaa vetämään henkeä ja painamaan viimeksi mainitun numerosarjan mieleen – ennusmerkit nimittäin viittaavat, että suomalaisittain vastaavia laakeja ei ole tarjolla lähivuosina.

Turun tiistai-illassa puhalsivatkin keihäsperinteiden kannalta uudet tuulet. Vuosina 2013–2019, jolloin tapahtuma on täyttänyt kansainväliset huippustandardit, kisailta on rakennettu aina miesten keihään ympärille. Eikä suotta.

Suomalainen korjasi voiton vuosina 2013–2015, joista viimeisessä Tero Pitkämäki huudatti yleisöä heittämällä viimeisellään 89,09. Vuodet 2016 ja 2017 olivat Thomas Röhlerin juhlaa – voittotulokset 91,23 ja 88,26 – ja kahtena edellisvuonna 88-metrisillä juhli Magnus Kirt.

Vaikka Vetterin ansiosta vuoden 2020 PNG muistetaan kansainvälisesti jälleen kerran keihäänheitosta, tällä kertaa saksalaistähti sai kollegoineen tyytyä lämmittelijän rooliin.

Historiallinen 80 metrin alitus

Ohjelmasta vastanneet järjestäjät voivat taputtaa itseään selkään. Vaikka Vetterin heitot olivat ykköspuheenaihe, kisaa sinivalkoisin lasien läpi seuranneille olisi saattanut jäädä suuhun katkera sivumaku, mikäli keihäs olisi tarjoiltu jälkiruokana.

Huippuoloista huolimatta kahdesta kisassa olleesta suomalaisesta Lassi Etelätalo heitti parhaallaan 79,77 ja Topias Laine 72,88. Niillä kaksikko miehitti tulosluettelossa jumbosijoja ainoina alle 80 metrin miehinä. Tasosta jotain kertoo, että Etelätalo heitti kuitenkin kauden parhaansa.

Vetter kiskaisi Turussa uuden stadionennätyksen. Kuva: Tomi Hänninen

Kaksi kesää takaperin Pitkämäki ehti heittää 82,41, ennen kuin tukijalan polvi petti uran kannalta peruuttamattomin seurauksin. Ennen tiistaita paras suomalainen oli heittänyt PNG:ssä joka vuosi pidemmälle kuin 82,64, joka oli Pitkämäen tasoiselle heittäjälle pilipalitavaraa, mutta suomalaisille työn ja tuskan takana Paavo Nurmen kisoissa tulevina vuosina.

Lajipiireissä tuskin kellään jäisi välistä sydämentykytyksiä, mikäli Antti Ruuskanen ilmoittaisi syksyllä seuraavansa Pitkämäen jalanjälkiä eläkkeelle. Yksikään keihäänheittäjä ole pystynyt voittamaan historiassa olympiamitalia, kun ikää on ollut mittarissa 35 tai enemmän.

Ruuskanen täyttää ensi helmikuussa 37. Jokainen voi puntaroida, kuinka mielekästä on runtata harjoituskausi läpi pimeänä talvena koronatilanteessa, joka voi vallan hyvin pilata olympiahaaveet myös ensi kesänä. Yhtälöstä voi vetää johtopäätöksen jos toisenkin.

Nuorista manettelinperijöistä Oliver Helanderilla on potentiaalia heittää pitkälle, mutta 23-vuotias on ollut viime vuodet otsikoissa enemmän vammoistaan kuin yksittäisistä, kansainväliset mitat täyttävistä laakeistaan.

PNG:ssä esiintyneen Topias Laineen kohdalla 72 metrin tulokselle ei kannata antaa minkään sortin painoarvoa, sillä kyseessä oli 19-vuotiaan tulikaste aikuisten kansainvälisissä ympyröissä. Ennätyksensä 78,16 heinäkuussa heittänyt Laine viskoo tulevina vuosina pitkälle, jos välttää Helanderin vammakierteen.

Alle 80-metriset vasta esimakua?

Faktaa on ainakin se, että kun miesten keihään Kalevan kisojen karsinta heitetään lauantaina samaisella Paavo Nurmen stadionilla, viivalla olevista 20 heittäjästä vain yksi on ylittänyt 80 metriä kuluvana kesänä. Utopiaa ei ole siis ajatus, että Suomen mestaruus irtoaa sunnuntaina alle 80 metrin voittotuloksella. Nykyisellä keihäsmallilla näin on käynyt vain Tapio Korjukselle, joka Kuopiossa 16. elokuuta 1987 pokkasi kultaa 78,34 kantaneella heitolla.

Kyykkäyksestä tuskin jäi pysyvää muistijälkeä intohimoisimmankaan keihäsentusiastin mieleen, sillä tasan kaksi viikkoa myöhemmin Seppo Räty tarjoili balsamia haavoille voittamalla MM-kultaa Stadio Olimpicolla.

Lue myös:

Kiriherkkä Raitanen löysi helppouden Timanttiliigan kenraaliharjoituksessaan – kokeilee Monacossa uhkarohkeaa taktiikkaa hyytymisenkin uhalla

Suomalaisaiturit jäivät palkintosijojen ulkopuolelle Turussa – Nadine Visser tykitti maailman kärkiaikaan

Yle Urheilu seurasi suorana: Paavo Nurmen kisoissa tukku huipputuloksia, mutta Suomen ennätykset jäivät haaveeksi