Suora

  • Urheiluruutu
  • EIF sydämessä - Peter Haglund ystävyydestä, kritiikistä ja hukatusta perhe-elämästä
  • Urheiluruutu

Suomen keihäsmiehet kyntävät syvemmällä kuin koskaan, lajivalmentaja Petteri Piirosen sopimus päättyy vuodenvaihteessa – "Minkäänlaisia jatkoneuvotteluja ei ole käyty"

Nykymuotoisten Paavo Nurmen kisojen keihäskisa oli historiallinen kahdesta syystä: Johannes Vetter heitti kenttäennätyksen, paras suomalainen jäi puolestaan ensi kertaa alle 80 metrin.

yleisurheilu
Petteri Piironen valittii vuoden valmentajaksi Urheilugaalassa tammikuussa 2016. Viime vuodet eivät ole olleet yhtä juhlavia.
Petteri Piironen valittii vuoden valmentajaksi Urheilugaalassa tammikuussa 2016. Viime vuodet eivät ole olleet yhtä juhlavia. Petteri Paalasmaa / All Over Press

– Vetter on hirveässä kunnossa, Ambilla oli löylykäsi ja muut ulkomaalaiset heittivät sitä, mitä nyt ovat heittäneet. Lassilta odotin kasikymppistä.

Petteri Piironen ei veistellyt pitkää tarinaa vastatessaan kysymykseen, minkälaisen jälkimaun Paavo Nurmen kisojen keihäsmittelö jätti lajivalmentajan suuhun. Päähuomio oli luonnollisesti Johannes Vetterissä, joka kiskaisi heti kilpailun ensimmäisellä kierroksella uudeksi kenttäennätykseksi 91,49. Tiistai-ilta oli historiallinen myös suomalaisten keihäsmiesten osalta, tosin vähemmän mairittelevista syistä.

Kotimaista keihäsosaamista edustivat vain viime vuonna MM-neloseksi sijoittunut Lassi Etelätalo ja 19-vuotias keihäslupaus Topias Laine. Etelätalo heitti kauden parhaansa, 79,44, kun kirkkaissa parrasvaloissa debytoinut Laine jäi puolestaan 72 metriin.

Ennen tiistaita paras suomalainen keihäsmies oli aina heittänyt vähintään 82 metriä nykymuotoisissa, kansainväliset standardit täyttävissä Paavo Nurmen kisoissa, jotka on järjestetty vuodesta 2013. Tiistaina näin ei enää ollut.

Poissaolollaan loistivat muun muassa Antti Ruuskanen sekä Piirosen henkilökohtainen valmennettava Toni Kuusela. Jo pitkään on ollut tiedossa, ettei olkapäätään kuntouttava Oliver Helander heitä tällä kaudella.

– Kärki on äärimmäisen kapea. Jos kisoista puuttuu näitä kavereita, tulos on aika ruman näköistä. Mutta ei tässä vielä kannata heittää kirvestä kaivoon. Kun Toni ja Oliver saadaan täyteen iskuun, ja toivottavasti Antti tulee hyvässä iskussa Kalevan kisoihin, niin toivottavasti homma on toimii paremmin, Piironen sanoo.

Kärjen kapeudesta kertoo, että kesän tilastossa kahdeksanneksi parhaan kotimaisen keihäsmiehen tulos on 75,55. Esimerkiksi vuonna 2001 kotimaisissa ympyröissä tilastokahdeksikoksi pääsi tuloksella 81,63, joka on 27 senttiä enemmän kuin Kuuselan kuluvan kesän kärkitulos.

Tilastojen valossa realismia on, että Suomen mestaruus irtoaa sunnuntaina Kalevan kisoissa alle 80 metrin tuloksella. Näin on historian saatossa nykyisellä keihäsmallilla tapahtunut vain kerran, vuonna 1987.

– Eiköhän kavereilta löytyy sen verran ammattiylpeyttä, että kaivavat taistelutahdon ja kasilla alkavan voittotuloksen. En panisi pahakseni, jos kaksi tai kolmekin kaveria yltäisi kasikymppiin, Piironen sanoo.

Lassi Etelätalo oli tiistaina paras suomalainen keihäsmies 79-metrisellä heitollaan.
Lassi Etelätalo oli tiistaina paras suomalainen keihäsmies 79-metrisellä heitollaan.Juha Tamminen / All Over Press

Kauden kotimainen tulostaso on toistaiseksi huonoin nykyisellä keihäsmallilla. Faktaa on myös, ettei kärkiheittäjä Kuusela saavu Kalevan kisoihin täydessä tikissä. Kuusela jätti Paavo Nurmen kisat väliin säästääkseen kesän mittaan vihoitellutta heittokäden kyynärpäätään.

– Toni yrittää heittää viikonloppuna. Etukäteen ei pysty yhtään ennustamaan, millainen tulos voi olla. Toivottavasti käsi kestää ja saisi jotain aikaiseksi.

– Kyynärpäässä on irtomoskaa, joka ärsyttää ulnarishermoa (kyynärhermoa) ja tuottaa käteen voimattomuutta. Se heikentää näppituntumaa keihääseen ja aiheuttaa ärsytystä sekä tulehdusta. Se vaatii pienen tähystysleikkauksen kauden päätyttyä, todennäköiseti heti Kalevan kisojen jälkeen. Mikäli muuta ei löydy kädestä, käden pitäisi olla harjoituskunnossa neljässä viikossa, Piironen sanoo.

Viime vuosien heikko tulostaso on pannut Piirosen, 43, pohtimaan asemaansa keihäänheiton lajivalmentajana. Sopimus SUL:n kanssa päättyy vuodenvaihteessa.

– Minkäännäköisiä jatkoneuvotteluja ei ole käyty. Pesti menee elokuun aikana yleiseen hakuun. Silloin pitää hakea paikkaa, jos meinaa tätä hommaa jatkaa.

Aiotko hakea jatkoa?

– No seurataan, mitä syksy tuo tullessaan. Aistitaan, mitä urheilijat ovat mieltä ja onko luottamusta jatkaa.

– En ole vielä miettinyt asiaa hirveästi. Ajatukset ovat olleet kilpailukaudessa. Ykkösvaihtoehto on kuitenkin jatkaa, Piironen sanoo.

Lue lisää:

Kommentti: Paavo Nurmen kisat olivat vain esimakua – Suomi on uponnut keihässuohon, josta se ei hevillä nouse

Suomalaiset kuulamörssärit ihastuttivat maailmalla 20 vuotta sitten, mutta katosivat nopeasti parrasvaloista – tajusitko, millaisesta ilmiöstä oli kyse?

Oikeassa kädessä sähköase ja vasemmassa ysimillinen – Vesa Artman on yleisurheilussa paljon nähnyt suomalainen, joka toivoo aina, ettei vaimo näe häntä tv:ssä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat