1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Paavo Nurmen kisoissa juhlivat ulkomaalaiset – asiantuntija odotti Suomen pika-aitureilta parempaa: "Menikö vähän yliyrittämisen puolelle?"

Yksi tiistai-illan Paavo Nurmen kisojen parhaista suomalaisonnistujista oli Topi Raitanen, joka saa tällä viikolla hyvää harjoituksista arvokisoille tyypillisestä kilpailurytmistä.

Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Paavo Nurmen kisat tarjosi juuri sitä, mitä sen ennakoitiinkin tarjoavan: kansainvälisiä huippusuorituksia Euroopan parhailta yleisurheilijoilta.

Sen sijaan suomalaisten tähtihetket jäivät vähäisemmiksi, vaikka kulunut kesä on ollut kotimaan yleisurheilukentillä erinomainen. Kotimaisia kärkituloksia syntyi vain kaksi: Topi Raitanen 3000 metrin estejuoksussa (8.22,45) ja Tuomas Lehtonen 400 metrin aitajuoksussa (51,05)

Turussa nähtiin kaksi kovaa heittolajien kenttäennätystä, kun Saksan Johannes Vetter rykäisi keihäskisan voittajaksi tuloksella 91,49 ja Ruotsin Daniel Ståhl voitti kiekon tuloksella 69,23. Molemmat ovat lajeissaan maailman absoluuttista parhaimmistoa.

Hurjan kovaa tulosta tehtiin myös miesten ja naisten pika-aidoissa. Ison-Britannian Andy Pozzi paranteli 110 metrin aitojen kärkituloksen aikaan 13,17, ja heti perään Hollannin Nadine Visser selvitti 100 metrin aidat huippuajassa 12,68.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni arvioi, että ulkomaalaisvastustajien kunto tuli suomalaisille jopa pienenä yllätyksenä. Esimerkiksi Visser oli aiemmin tällä kaudella juossut parhaimmillaan ajan 12,90. Moni muu eurooppalaistähti oli ennen Turun kisaa hädin tuskin päässyt avaamaan kilpailukautensa koronaviruspandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi.

– Olosuhde oli hyvä, ja se nähtiin ulkomaalaisvieraiden voimin. Aidoissa pystyttiin juoksemaan kovaa. Sekä miehissä että naisissa voittotulokset olivat tosi kovia, Finni sanoo.

Lotta Harala juoksi Paavo Nurmen kisoissa ennätyksensä 13,10. Kuvassa oikealla ajalla 12,79 toiseksi sijoittunut Italian Luminosa Bogliolo. Kuva: Mauri Ratilainen / EPA

Kilpailu toisensa jälkeen alle 13 sekunnin aikoja takoneet suomalaiset pika-aiturit Annimari Kortteen johdolla eivät pystyneet haastamaan kärkikolmikkoa. Korte oli neljäs ajalla 12,89, Nooralotta Neziri viides (13,00), Lotta Harala kuudes (13,10) ja Reetta Hurske seitsemäs (13,11). Haralan aika oli hänen uusi ennätyksensä, mutta muut suomalaiset jäivät ennätyksistään.

– Tiedän, että naiset ovat tähän ja Kalevan kisoihin tähdänneet. Kesän parasta kuntoa ei ihan nähty. Ei ollut ainakaan vielä näkyvissä sellaista kuntopiikkiä, Finni toteaa.

Finni arvelee, että odotukset kovasta tulostasosta saattoivat aiheuttaa liiallista jännitystä ja kenties kadottivat rentouden suomalaisten juoksusta.

– Kun tuli kovia kansainvälisiä tähtiä, jotka olivat yllättävän hyvässä kunnossa, menikö vähän yliyrittämisen puolelle. Perjantaina on sitten ihan keskinäinen otatus Kalevan kisoissa.

Raitaselle harjoitusta arvokisoihin

Topi Raitasen rennon näköinen juoksu 3000 metrin estejuoksun voittoon säväytti Turun illassa, sillä suomalainen jäi vain sekunnin viime vuonna juoksemastaan ennätyksestä.

Aika 8,22,45 riitti voittoon kiihtyvävauhtisessa juoksussa, joka sopii 24-vuotiaalle Raitaselle erinomaisesti.

Helppous paistoi Raitasen rullaavasta askeleesta viimeisten metrien tuuletuksiin saakka. Finni uskoo, että kovempi alkuvauhti ja viimeisten kierrosten kamppailu vastustajien kanssa voisivat siivittää Raitasen kauden tavoiteaikaan 8.15.

Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Raitanen pääsee kokeilemaan kovavauhtista menoa jo perjantaina, kun hän kilpailee yleisurheilun Timanttiliigan osakilpailussa Monacossa. Siellä suomalainen pääsee kahdeksan minuutin estemiesten kylmään kyytiin, jossa hän aikoo sinnitellä parhaansa mukaan.

– Vaikutti siltä, että todella paljon jäi voimia varastoon. Se auttaa palautumisessa jonkun verran, kuten myös se, ettei hänen tarvitse matkustaa ihan heti kisan jälkeen. Palautuminen on kriittistä, kun kestävyyslajeista puhutaan, Finni toteaa.

Kaksi päivää starttien välillä on tyypillistä arvokisoissa, joissa alkuerien jälkeen finaalivire täytyy löytää nopeasti. Sen Raitanen sai kokea kaksi vuotta sitten Berliinin EM-kisoissa, joissa alkueräjuoksu jäi finaalia paremmaksi.

Ero tämän viikon ja arvokisaviikon välillä on toki se, ettei arvokisoissa alkueriä kilpailla Turussa ja finaalia Monacossa.

Kahden viime vuoden aikaan juoksijana kehittynyt ja kypsynyt Raitanen tähtää valmentajansa Janne Ukonmaanahon opein tuleviin arvokisoihin, joten parin välipäivän pitäminen starttien välillä on hyvää harjoitusta.

– Arvokisoja, esimerkiksi kahden vuoden päästä kilpailtavia EM-kisoja, ajatellen tämä on arvokas kokemus. Tiistaina juostiin kohtuullisen kovaa, tuolla ajalla mennään esimerkiksi EM-kisoissa aina finaaliin. Nyt se finaalijuoksu on perjantaina, ja se on kovassa seurassa. Uskon, että Topi tuossa kunnossa pystyy kovaan aikaan, Finni päättää.

Lue myös:

Kiriherkkä Raitanen löysi helppouden Timanttiliigan kenraaliharjoituksessaan – kokeilee Monacossa uhkarohkeaa taktiikkaa hyytymisenkin uhalla

Suomalaisaiturit jäivät palkintosijojen ulkopuolelle Turussa – Nadine Visser tykitti maailman kärkiaikaan

Daniel Ståhl otti Turun kenttäennätyksen nimiinsä, vaikka yli 70-metrinen kaari hylättiin – mummi kannusti katsomossa

Kommentti: Paavo Nurmen kisat olivat vain esimakua – Suomi on uponnut keihässuohon, josta se ei hevillä nouse

Hurja alku Turun yleisurheiluillalle! Johannes Vetter kiskaisi keihään reilusti yli 90 metriin