Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Syke tapissa, kisastartit tulevat uniin – montéssa eli raviratsastuksessa reisilihakset ja tasapaino joutuvat koetukselle: "Vauhti ja kilpailutilanne viehättävät eniten"

Monté eli raviratsastus rantautui Suomeen neljä vuosikymmentä sitten. Harrastajamäärien toivotaan kasvavan tulevaisuudessa.

raviurheilu
Jenni Koskela ja Sunbeam
Hyppää mukaan montén SM-finaalivauhtiin kuvaa klikkaamalla! (Kuvaajat: Jorma Vihtonen ja Jussi Jäkälä)

– Pulssi on 136, että mitäpä luulet, jännittääkö?

Sykemittariaan vilkaisevan Jenni Koskelan kommentti hetki ennen tämän vuoden montén SM-finaalia konkretisoi ratsastajan fiiliksen. Pitkästä kokemuksesta ja seitsemästä suomenmestaruudesta huolimatta kisajännitys on ja pysyy.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Koskela nousee hevosenhoitaja Henna Lehtomäen avustamana Sunbeam-ruunan selkään ja lähtee pilttuusta kohti starttia.

Koskela sanoo kisajännityksen nostaman sykkeen tasaantuvan, kun hän istuu satulaan. Se on kuitenkin vain tyyntä myrskyn edellä, sillä koko kisasuorituksen aikana satulassa ei istuta, vaan seisotaan jalustimilla kyykkyasennossa.

– Onhan se rankkaa, kun reisilihasten avulla pidämme itsemme jockey-asennossa. Välillä kisoissa näkyy väsähtämisiä. Tähän saa tosissaan treenata, sillä ratsastajalta vaaditaan hyvää kuntoa ja tasapainoa, koska ilman niitä voi pilata hevosen juoksun. Olen parhaimmillaan vetänyt sykemittariini startin aikana lukemaksi 204, kun oli kauhea helle, Jenni Koskela sanoo.

Koskela ja Sunbeam lähtevät St. Michel –ajojen monté-lähtöön ennakkosuosikkeina ja taktiikka on selvä.

– Odotellaan selkää toisen eteen ja toivottavasti lopussa kaikista ohi.

Voit katsoa Mikkelissä heinäkuussa käydyn SM-finaalin tapahtumat loppuratkaisuineen jutun pääkuvana olevalta videolta.

Harrastajamäärien kasvun kautta lisää kisoja

Esimerkiksi Ranskassa hyvinkin suosittu monté eli raviratsastus saapui Suomeen jo neljä vuosikymmentä sitten, mutta suurelle yleisölle laji ei silti ole kovin tuttu. Mikkelin SM-lähdön kaikki kymmenen ratsastajaa oli naisia.

– Montéssa kaikki tapahtuu kuin normaaleissa raveissa, mutta kärryt puuttuvat ja ohjastaja on hevosen selässä. Hevoselle monté-lähdöt ovat monesti vähän sellaisia mielenvirikelähtöjä, sanoo monté-kouluttaja Nelly Korpikoski.

– Kaikki monté-hevoset ovat ravureita, mutta niillä on tavallaan kaksi leipää, toinen ravipuolella ja toinen montéssa. Jotkut hevoset saattavat ravata paremmin ilman kärryjä.

Nelly Korpikoski
Nelly Korpikoski kannustaa myös poikia montén pariin.Jorma Vihtonen

Korpikoski kertoo, että montén harrastajamäärät ovat Suomessa sen verran pieniä, ettei lajissa kilpailla jokaisissa raveissa. Yksi keino harrastajamäärien kasvattamiseen olisi miesten innostaminen lajin pariin.

– Takavuosina mukana oli myös miesohjastajia. Tytöille tämä on hieno reitti esimerkiksi ratsastuspuolelta ravimaailmaan.

– Vahva ratsastustausta on iso etu, mutta laji on myös fyysisesti rankka. Hevosten ohjastaminen vaatii tässä myös käsivoimia. Ratsastajan väsyminen näkyy heti hevosenkin suorituksessa.

Lämmittely tapahtuu kärryillä ajaen

Varikkoalueen kahvilassa istuva ravilegenda Pekka Korpi tunnustaa, että ei ole koskaan ratsastanut montéa.

– En ole montéa kokeillut, mutta nuorempana harrastin ratsastusta ja hyppäsin esteitä. Enää en kuitenkaan ole ollut hevosen selässä, Korpi kertoo.

– Poikiahan lajissa ei oikein näy, mutta on hienoa että tytöillä riittää kovaa innostusta.

Korven mukaan montéssa ei kilpailla yleensä nuorilla hevosilla.

– Ehkä pääasiassa sellaisilla, jotka ovat olleet mukana kärrylähdöissä, mutta eivät ole ihan pärjänneet ja sitten siirtyneet toiseen lajiin. On siellä mukana sellaisiakin, jotka montén lisäksi käyvät myös kärrylähdöissä.

Maallikon huomio kiinnittyy siihen, että reilu tunti ennen kisastarttia moni monté-hevonen lämmitetään kärryiltä ajaen ja niillä istuu ratsastajan sijaan valmentaja.

– Meillä hevonen lämmitetään aina kärryillä ennen monté-lähtöä. Se on aika tavallista varsinkin tällaisissa isommissa lähdöissä. Hevoset voivat monesti olla aika kuumia lämmittää selästä. Kun ajetaan kärryillä, niin lämmittelyn voi tehdä rauhassa ja järkevästi. Se on hevosesta kiinni, mikä sopii parhaiten, kilpailua odottava ohjastaja Eini Nevalainen selittää.

– Ilman kärryjä lämmitellessä hevonen saattaisi helposti väsyttää itseään liikaa, eikä itse starttiin jäisi enää parasta puhtia. Olisihan se toki ratsastajan näkökulmastakin hyvä saada pieni alkulämpö, mutta tähän on totuttu ja sillä mennään. Monesti, jos tiedän etukäteen, että kärryillä lämmitetään, niin käyn itse vähän aamulenkillä.

Nelly Korpikoski ja Brown Recluse
Nelly Korpikosken mukaan montéssa on hienointa olla hevosen kanssa tiiviissä yhteistyössä. Kuvassa hän ratsastaa Brown Reclusella.Heidi Katajainen

"Lähes samanlaiset ominaisuudet kuin normaalistikin ravureilla"

Mikä sitten tekee hevosesta hyvän monté-hevosen?

– Monté-hevosen on hyvä olla isokokoinen, koska sillä on ratsastaja kyydissään. Ravivarma ja selväravinen myös. Lähes samanlaiset ominaisuudet kuin normaalistikin ravureilla, Nelly Korpikoski sanoo.

Montén säännöt ovat samat kuin raveissa. Vain rattaat puuttuvat ja ohjastaja istuu hevosen selässä. Satula on tavallista pienempi ja kevyempi. Myös jalustimet ovat normaalia huomattavasti lyhyemmät, koska suorituksen aikana satulassa ei istuta. Ohjat on varustettu käsilenkeillä. Lenkkejä on viisi, joista pidetään kiinni tilanteen mukaan. Kilpailuvauhtia ratsastettaessa ohjasote on lähellä hevosen suuta.

– Laukka on lajissamme se suurin kirous. Yli sadan metrin laukka johtaa hylkäykseen ja maalisuoralla ei saa laukata, Korpikoski taustoittaa.

Monté ammattilaisuus on toistaiseksi kaukainen haave

Mikkelin SM-finaalissa ennakkosuosikki Jenni Koskelan kisa sujuu etukäteissuunnitelman mukaan. Koskela ja Sunbeam pysyttelevät kärkipään tuntumassa viimeiseen kaarteeseen asti ja karkaavat sen jälkeen loppusuoralla selvään voittoon.

Koskelalle tuorein suomenmestaruus on jo uran kahdeksas. Aiemmista kaksi on tullut suomenhevosilla.

– Joka kerralla voittaminen tuntuu yhtä hienolta. Kai minä olen kova treenaamaan ja olen oppinut tuntemaan näitä hevosia. Hyvä tasapaino auttaa paljon, Koskela kertoo.

– Juoksen aika paljon ja käyn kuntosalilla sekä golfaan ja maastopyöräilen. Oikeastaan ratsastan vain starteissa. Topin (valmentaja/omistaja Tapio Mäki-Tulokas) hevoset lämmitetään kärryillä, joten minun ei tarvitse tehdä sitäkään, onnellinen Koskela raottaa menestysreseptiään kisan jälkeen.

Jenni Koskela
Jenni Koskelan pulssi huitelee jo ennen varsinaista kilpailua korkeissa lukemissa.Jorma Vihtonen

Luxorious Lordilla ratsastavan Eini Nevalaisen kilpailu alkaa myös suunnitellusti, mutta puhti loppuu loppusuoralle tultaessa ja sijoitus on yhdeksäs.

– Meillä ei ollut hirveästi vaihtoehtoja, vaan piti lähteä aika reippaasti. Jäimme siihen kuolemanpaikalle ja se ei ole välttämättä se kaikkein paras paikka. Mentiin tosi kovaa ja ehkä se vähän koitui kohtaloksi, Nevalainen kuvailee pilttuussa kisan päätyttyä.

Voittajahevonen kuittasi SM-tittelistä 7 500 euroa, josta ratsastaja saa oman siivunsa. Jenni Koskela sanoo oman ”diilinsä” olevan ihan hyvä, mutta ei paljasta sitä sen enempää.

Alunperin montéssa ajettiin pääasiassa omilla hevosilla, mutta lainaohjastajakulttuuri on tullut mukaan vahvasti, kun laji on kasvanut ja ohjastajat kehittyneet. Monté-ammattilaiseksi Suomessa ei voi ryhtyä.

– Ei tällä Suomessa tällä hetkellä elää voi. Startteja on ihan mukavasti, mutta joka raveissa pitäisi olla pari kolme monté-lähtöä, jotta se toimisi. Harrastustahan tämä on. Ja siinä vauhti ja kilpailutilanne viehättävät minua eniten, Koskela sanoo.

Menemisen vapautta ja tiivistä yhteistyötä hevosen kanssa

Mikkelissä radalla olivat lämminveriset, ja suomenhevosten osalta montén SM-mitalit ratkaistiin Kuninkuusraveissa Seinäjoella elokuun alussa. Siellä Virin Vihtoria tällä kertaa ohjastanut Koskela sijoittui neljänneksi.

Tilastoihin saatiin kokonaan uudet mestarit, kun voiton vei Niemen Eemil -hevosta ohjastanut Noora Hirvimäki. Niemen Eemilillä on takanaan vasta kolme monté-starttia, joista jokaisen se on myös voittanut.

Hirvimäen niin ikään kolmesta monté-voitosta ensimmäinen puolestaan irtosi vasta viime kesänä. Lisäväriä suoritukseen toi se, että sekä hevonen että ratsastaja ovat Kolarista, eikä Hirvimäki ole vielä koskaan edes kilpaillut esimerkiksi Vermossa.

– Onhan se Vermo sellainen tulevaisuuden haave minulle, Hirvimäki naurahtaa iloisesti.

– Hankin raviajokortin 2013 ja nelisen vuotta sitten siirryin kärryiltä vähän kuin puolivahingossa montéen, johon jäinkin heti aika lailla koukkuun. Tämä Lapissa harrastaminen on tosin välimatkojen suhteen vähän oma lukunsa, kun aina on pitkä matka kauas.

Montéssa Hirvimäki sanoo itseään kiehtovan tietynlainen menemisen vapaus. Ohjastajalla näkyvyys on hyvä ja hän pystyy tuntemaan hevosen allaan.

Noora Hirvimäki ja Niemen Eemil
Noora Hirvimäki ja Niemen Eemil pääsivät juhlimaan montén SM-kultaa.Kirsi Kantokoski

– Saadessani lähtölistan ennen kilpailuja monté-startti alkaa pyöriä unissani. Unissa pääsen yleensä hyvissä asemissa loppusuoralle asti, mutta herään aina ennen loppuratkaisua, Hirvimäki kertoo.

Nelly Korpikoski suitsuttaa mestaruuden voittanutta Hirvimäkeä sinnikkyydestä. Uusien kasvojen saaminen lajin pariin lämmittää myös konkarin mieltä.

Itse kilpailusta Seinäjoella jäi kuitenkin kolmanneksi ohjastaneelle Korpikoskelle jossiteltavaa.

– Itselleni tuli hieman karvas kolmossija sillä tunsin, että eväät olisivat riittäneet jopa voittoon asti. Se eteni kolmatta rataa vähän turhan pitkään ja matkaa kertyi liikaa, mikä verotti voimia, kolmeen montén suomenmestaruuteen itse aiemmin yltänyt Korpikoski kuvailee.

Lämmin- ja kylmäverisillä hevosilla montén suurimmat erot tulevat Korpikosken mukaan esiin vauhdissa.

– Lämminverisillä kilometriaika on tyypillisesti 10-15 sekuntia nopeampi. Myös hevosten juoksurytmissä on selvä ero. Lämminveriset menevät kevyemmällä ja liitävämmällä askeleella. Suomenhevosilla ja muilla kylmäverisillä tyyli on hieman kulmikkaampi ja raskaampi, Korpikoski valottaa.

– Hienointa tässä lajissa on kuitenkin olla hevosen kanssa tiiviissä yhteistyössä, hän kiteyttää.

Lue myös:

Ravikuninkuus Rovaniemelle – Kolarilaiskaksikko nappasi montén suomenmestaruuden

Kolarin kaksikolle Suomen mestaruus kuninkuusravien avauslähdössä

Montén mestari nautti juhlista kotiyleisön edessä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat