Suora

  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 1. osakilpailu, Hell RX

Puolustajien pistepörssin kärjessä piipahtanut Olli Määttä löytää poikkeuksellisesta NHL-tilanteesta myös positiivista: "Keho pääsee rauhoittumaan täällä aiemmin"

NHL:n kovassa pudotuspelimaailmassa vastustajat kierros kierrokselta vaihtuvat ja tuovat mukanaan erilaisen pelillisen haasteen. Tällaisen muutoksen keskellä on parhaillaan Olli Määtän edustama Chicago.

NHL
Olli Määttä
Chicago korjasi voiton Edmontonia vastaan käydystä sarjasta. Kuvassa Olli Määttä (vas.) väänsi maalin edessä Oilersin Jujhar Khairin kanssa keskiviikkona. Getty Images

Chicago pelasi pudotuspelien avauskierroksella Edmontonia vastaan ja hyvin pelasikin. Oilers itse asiassa tuntui sopivan Blackhawksille vastustajaksi erinomaisesti, sillä sen pelitapa on hyvin avoin – jopa huolimaton – eikä se materiaalinsa puolestakaan kuulu lähellekään NHL-eliittiä.

Kun vielä kokemusetu oli selkeästi Chicagon puolella, Määttä ja kumppanit korjasivat sarjasta voiton.

– Tiedettiin ennakkoon, että se sarja on voitettavissa. Ymmärrettiin, ettei Edmonton niin leveä joukkue ole. Me taas pystyimme pelaamaan neljällä ketjulla ja kolmella pakkiparilla, kaikki tuottivat pisteitäkin. Sitähän pudotuspeleissä tarvitaan, koska sen kautta peluuttaminen menee helposti vaikeaksi vastustajalle, Olli Määttä sanoo Yle Urheilulle.

– Tuo leveys meidän pitää nyt tähänkin sarjaan löytää, Määttä viittaa tiistaina käynnistyneeseen Vegas-sarjaan viitaten.

Jokaista pelaajaa Chicago todellakin tarvitsee, mikäli se meinaa yllättää läntisen konferenssin kenties suurimman mestarisuosikin. Golden Knights on konferenssinsa nopein joukkue, josta löytyy etenkin hyökkäyspäästä syvyyttä tavalla, josta monet voivat vain haaveilla.

Ja mikä Chicagon kannalta haastavinta, Vegas on erittäin sitoutunut joukkue. Siinä, missä Edmonton jakaa laadukkaita maalipaikkoja kuin joulupukki lahjojaan, Vegas tunnetaan todella tiiviinä joukkueena.

– Tämä on ihan erilainen joukkue. Vaikka Vegasilla ei ole Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin kaltaisia tähtiä, niin kokemusta ja leveyttä sieltä löytyy. Se tässä jännä juttu onkin, miten peli muuttuu, kun mennään sarjasta sarjaan. Haaste on siinä, pystytkö muuttumaan haasteen mukana.

Chicago taipui Vegasille sarjan avausosassa lukemin 1–4.

– Heti huomasi, että tässä sarjassa ei mennä päästä päähän maalipaikkoja vaihdellen, kuten Edmontonia vastaan. Kauheasti ei Vegas maalipaikkoja anna ja samaan pitää meidän pyrkiä. On helppo huomata, miksi tuo joukkue menestyy. Jos kuitenkin jaksamme kärsivällisesti puolustaa ja luoda sitä kautta hyökkäystä, pärjäämme kyllä.

Mikäli Chicago meinaa laittaa Vegasin ahtaalle, ainakin kiekollisen pelin tulee jatkossa parantua. Painopisteen täytyy jatkossa olla enemmän Golden Knightsin päädyssä, sillä kiekosta luopuminen Vegasia vastaan on sanalla sanoen itsetuhoista. Määtän mukaan tappiopelissä oli silti aihioita.

– Ei tämä huono peli ollut. Nukahdettiin pari kertaa ja siitä ne tekivät maalit. Ylivoimalla ei saatu maaleja, vaikka se muuten oli itse asiassa tosi hyvää. Siitä ei siis tarvitse huolehtia, maalit tulevat kyllä. Kiekossa ei tänään pystytty pysymään ja sitä kautta kaveri pääsi liian helposti omista ulos. On vaikea pelata, jos haet koko ajan kiekkoa omista.

Olli Määttä.
Määtän mukaan koronatauko teki joukkueen pelille hyvää. Tomi Hänninen

Tauolta pörssikärkeen

Pudotuspeleihin yltämistä voi silti pitää Chicagon tapauksessa jopa pienenä yllätyksenä. Erittäin vaikean syksyn läpi kahlannut joukkue pääsi laajennettuihin pudotuspeleihin viimeisenä joukkueena lännestä. Edmonton-voiton myötä se on kuitenkin kammennut konferenssissa kahdeksan parhaan joukkoon.

– Kyllähän tuo koronatauko teki meidän pelille hyvää. Sanotaanko näin, että ei me kauden alussa kauhean hyvä joukkue oltu. Homma kuitenkin kehittyi kauden edetessä ja nyt on tauon jälkeen pelattu kauden parhaat pelit. Pitää myös kehua jätkiä, homma on tehty sen eteen, että oltaisiin valmiina, Määttä toteaa.

Määtän oma peli on ollut pudotuspelien ensimmäisissä otteluissa tuttua perusluutimista. Paljon kokenut ja kahdesti Pittsburghissa Stanley Cupia nostellut jyväskyläläinen ei loista jalkanopeudella, mutta paikkaa puutteita liikkeessä sijoittumisella ja etenkin vahvalla kamppailupelaamisella.

Määtän pakkipari tällä haavaa on Slater Koekkoek.

Loppukesän erikoisuus sen sijaan nähtiin karsintakierroksella, kun neljä tehopistettä koronatauon jälkeen tililleen kirjannut Määttä johti puolustajien pistepörssiä. Määttä tarvitsi kahteen playoff-osumaan ainoastaan kolme ottelua. Runkosarjassa suomalaispakin maalisaldo oli 74 ottelun jälkeen neljä.

– Olihan se aikamoista, Määttä naurahtaa pakkipörssin johtoasemalle.

– Tuntuu toisaalta, että kuka tahansa pakistosta olisi voinut tehdä pisteitä siinä sarjassa. Hyökkääjät tekivät kovasti töitä, että saivat toimitettua kiekkoja meille viivaan. Sitten, kun sai viivaan kiekon, maalilla oli jo pari äijää tekemässä hyvää maskia.

Kupla rauhoittaa

Määttä vastaa Yle Urheilun puheluun Vegas-kamppailun jäähdyttelytoimien jälkeen paikallista aikaa yhdeltä yöllä. Kokeneen pelimiehen keho käy vielä yön tunteina kierroksilla, joten kuplaolosuhteissakin nukahtaminen ottaa aikansa. Tältä osin erityiset olosuhteet eivät ole tuoneet muutosta arkeen, vaikka Määttä paikallaanolosta pitääkin.

– On iso plussa, kun ei tarvitse matkustaa. Kyllä sen huomaa seuraavana aamuna, kun on päässyt aiemmin rauhoittumaan ja nukkumaan. Toisaalta ei näiden pelien jälkeen helposti unta saa, kello voi olla kolmekin, kun uni tulee. Pelijutut pyörii päässä ja muuta. Mutta ainakin keho pääsee rauhoittumaan täällä aiemmin, Määttä sanoo ja vetäytyy yöpuulle.

Lue myös:

Pizzaa erätauolla ja nesteytystä suoraan suoneen – entinen suomalainen NHL-maalivahti koki aikoinaan lähes samanlaisen rääkin kuin NHL-ennätyksen tehnyt Joonas Korpisalo

Järjenvastainen pudotuspeliavaus: Tampa Bay ja Columbus tahkosivat viisi jatkoerää – Joonas Korpisalolle käsittämättömät 85 torjuntaa, eikä sekään riittänyt

Kommentti: NHL:n varauslottosysteemi toimii – ykkösvaraus on johtanut voitonparaateihin vain harvoin

Jarmo Kekäläisen johtamalle Columbukselle ei annettu tänäkään vuonna mahdollisuuksia – suomalaispomo kertoo, miksi joukkue kaataa suurempiaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat