Hyppää sisältöön

Maria Huntington ei epäile kykyään nousta Suomen kaikkien aikojen parhaaksi seitsenottelijaksi: "Hyvä tulos ei tule melkein koskaan täysin yllätyksenä"

Maria Huntington tavoittelee kolmannen peräkkäisen Suomen mestaruuden lisäksi 29 vuotta vanhoja Suomen ennätyspisteitä.

Huntington luottaa kuntoonsa, kun hän lähtee lauantaina tavoittelemaan seitsenottelun Suomen ennätystä. Kuva: Tomi Hänninen

TAMPERE. Vieraat saavat innostuneen vastaanoton, kun alle vuoden vanha rottweilerpentu Dina ei malta pysyä aloillaan. Koira on tuttu näky seitsenottelija Maria Huntingtonin sosiaalisen median kanavissa, joiden päivittäminen on osa tämän ammattia huippu-urheilijana.

– Meidän somekoira, Huntington nauraa ja pahoittelee lemmikkinsä kiinnostusta kamerakalustoon.

Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi kovimmat seitsenottelun pisteet vuosi sitten otellut Huntington, 23, on usein puhunut julkisuudessa siitä, että hänelle on tärkeää erottaa ammattiurheilijan työ vapaa-ajasta.

Urheiluarjen lisäksi Instagram-kuvissa esiintyvät Huntingtonin puoliso, ystävät ja mökkimaisemat. Sanapari "vastapainoa urheilulle" on kuultu Huntingtonin suusta ennenkin.

– Tarvitsen tosi paljon sitä vastapainoa. Se on mökkeilyä, kavereiden näkemistä, puolison ja hänen poikansa kanssa olemista. Arvostan sitä aikaa tosi paljon, ja se korostuu joka vuosi vain enemmän. Urheilu on työni ja intohimoni, mutta elämäni ei todellakaan pyöri vain sen ympärillä, Huntington kertoo Yle Urheilulle kotonaan Tampereella.

Huntington kertoo, että tämä kesä on ollut aikaisempia kilpailukausia rennompi ja vapaampi. Olympialaisten siirtyminen ensi vuoteen ja EM-kisojen peruuntuminen oli keväällä kova pala purtavaksi. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että kevään pidempi peruskuntokausi on vaikuttanut Huntingtonin suorituskykyyn positiivisesti.

– Nyt uskon, että kisojen peruuntuminen on etu. Uskon, että pystyn olemaan ensi vuonna entistä kovemmassa kunnossa. Jos ensi vuodenkin kisat peruttaisiin, niin se olisi vähän isompi pala purtavaksi.

Kesällä 2018 läpimurtonsa Suomen ykkösottelijaksi tehnyt Huntington pääsi tuolloin rimaa hipoen uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin, Berliinin EM-areenalle. 6000 pisteen rajapyykki alkoi näyttää realistiselta, mutta se ei vielä tuona kesänä toteutunut.

Vuonna 2019 Huntingtonin seitsenottelun ennätys parani lähes 500 pistettä tulokseen 6339, ja ovet avautuivat myös MM-kisoihin. Kahdessa vuodessa Huntington oli ottanut peräti 843 pisteen jättiharppauksen.

Maria Huntington on parantanut keihäänheiton ennätystään kahdella metrillä tulokseen 46,31. Kuva: Mika Kylmäniemi / AOP

Kesän 2020 tulokset ovat osoittaneet, että kunto on nyt jopa parempi kuin vuosi sitten tähän aikaan.

Kehityksen taustalla on liuta terveitä harjoitustunteja. Vielä muutama vuosi sitten Huntington vietti melko tavallista nuoren naisen elämää. Vapaa-ajalla hän ei tehnyt asioita palautuminen edellä, vaikka urheilu oli jo silloin tavoitteellista.

– Ehkä kaikista isoin vaikuttava tekijä on se, että nyt kaikki urheilun ulkopuolinen elämä on balanssissa. Olen tosi onnellinen, ja minulla on kaikki palikat kohdallaan. Se muu elämä tukee urheilua ja vie tarpeeksi ajatuksia pois siitä. Me teemme paljon muutakin kuin vain urheiluun liittyvää, Huntington hymyilee.

Katseet SE-pisteisiin

Huntington on ollut kuluneen kesän puhutuimpia yleisurheilijoita, vaikka hän ei ole kilpaillut kertaakaan päälajissaan seitsenottelussa. Yleisurheilukansan puheissa esiintyy toistuvasti kirjainyhdistelmä SE.

Huntingtonin kauden ensimmäinen ja todennäköisesti myös viimeinen kokonainen seitsenottelu koittaa Turun Kalevan kisoissa elokuun puolessa välissä, lauantaina ja sunnuntaina.

Tampereen Pyrinnön ottelija jahtaa uransa kolmatta peräkkäistä Suomen mestaruutta. Tulos on usein toissijainen asia, kun yleisurheilijat kamppailevat SM-mitaleista. Huntingtonilla tavoitteet urakkaan ovat kuitenkin toisenlaiset. Suomen mestaruus ei ole ensisijainen tavoite, mutta väistämätön sivutuote, mikäli tavoite Suomen ennätyksestä täyttyy.

– En muista, koska olisin ollut näin innoissani, että pääsen seiskaottelemaan. Olen sellaisessa kunnossa, että Suomen ennätyksen rikkominen on mahdollista, hän sanoo.

Maria Huntington kertoi Paavo Nurmen kisojen jälkeen, että hän jännittää viikonlopun SM-kilpailuja. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Satu Ruotsalainen otteli nykyiset Suomen ennätyspisteet vuonna 1991 eli kuusi vuotta ennen Huntingtonin syntymää. Huntingtonin ennätyssarja viime kesältä uupuu siitä vain 65 pistettä.

Pistepotti 6404 on niin urheilijan itsensä kuin innokkaimpien penkkiurheilijoiden mielissä ennen lauantaina alkavaa ottelu-urakkaa.

– Se, että muutkin odottavat minulta sitä, ei mielestäni luo enempää paineita. Kamppailen kuitenkin enemmän oman pääni sisäisten asioiden keskellä, joten ei ole niinkään väliä, mitä siellä yleisössä odotetaan, Huntington kertoo.

Kisakuplassa vain muutama läheinen

Hehkutukselle on syynsä, sillä Huntington on kohentanut ennätystään pituushypyssä, keihäänheitossa ja kuulantyönnössä. Korkeushypyssä hän on sivunnut ennätystään 185. Vaikka Huntington on osallistunut monessa kilpailussa kahteen tai kolmeen lajiin, ei sitä voi verratakaan kokonaisen seitsenottelun tuomaan rasitukseen ja kaksi päivää kestävään stressiin.

– Suomen ennätys vaatii hyvän onnistumisen seitsemässä lajissa putkeen. Se ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Mutta jos jossain uskon pystyväni tekemään lajiennätyksen, niin se on ottelussa.

– Totta kai on aina haastavampaa toisena päivänä tehdä ennätyksiä, kun on vähän väsyneempi, mutta se lataus ja paine on täysin erilainen hyvällä tavalla.

Huntington ponnisti heinäkuussa Lahden GP-kisoissa pituushypyn ennätyksensä 651. Se on kotimaan kärkitulos, mutta Huntington keskittyy Kalevan kisoissa seitsenotteluun. Kuva: AOP

Huntington sulkeutuu ottelupäiviksi omaan kuplaansa luopumalla puhelimestaan ja keskittymällä yhteen lajiin kerrallaan. Hän pyrkii siirtämään edellisen lajin suorituksen mahdollisimman nopeasti pois mielestään, tuli siinä sitten huipputulos tai täysi rimanalitus.

– Kuplassani ovat vain valmentaja, kilpasiskot ja puoliso. Siihen ei oikein muita kuulu. En juurikaan halua miettiä esimerkiksi 800 metriä heti aitojen jälkeen, mikä on aikaisemmin ollut akilleen kantapääni. Aika samalla tavalla suhtaudun onnistumiseen ja epäonnistumiseen, pyrin täysin nollaamaan edellisen suorituksen.

Hyvä tulos on harvoin yllätys

Huntingtonin SE-tavoite ei ole tuulesta temmattu, vaan lajiennätysten lisäksi hän on tehtaillut ennätyksiä harjoituksissa. Valmentaja Matti Liimatainen luottaa testituloksista saatavaan dataan. Harjoituskaudella tehtyjen nopeus- ja loikkatestien tulokset kielivät siitä, että Huntingtonin fyysiset ominaisuudet ovat paremmassa kunnossa kuin koskaan.

Se näkyi myös elokuun alussa, kun Huntington paransi 100 metrin sileän ennätystään 0,78 sekunnilla aikaan 11,91. Vaikka kyse ei ole seitsenottelun lajista, aika kertoo, että Huntington on nyt elämänsä nopeimmassa kunnossa.

– Harjoituksissa näkee tosi selkeästi, missä kunnossa olen. Kun menen kisoihin, tiedän, mihin pystyn. Melkein koskaan hyvä tulos ei tule täysin yllätyksenä, vaan sitä on treenien perusteella osannut jo odottaa.

Maria Huntingtonin ja Matti Liimataisen valmennusyhteistyö on tuottanut hedelmää. Kuva: Pekka Sipola / AOP

Ennätykset seitsenottelun teknisesti vaikeimpiin lukeutuvissa lajeissa, korkeushypyssä ja keihäänheitossa, eivät ole pelkkien fyysisten ominaisuuksien kehittymisen seurausta. Myös tekniikka on napsahtanut kohdilleen.

Kun lajeja on yhtä monta kuin viikossa päiviä, on harjoittelu monipuolista. Yksittäisen lajin tekniikkaa ei ehdi harjoitella aina edes viikoittain. Esimerkiksi viimeisen keihäsharjoituksensa Huntington teki kaksi viikkoa ennen Kalevan kisoja.

– Yhdessä treenissä pitäisi saada laji kuntoon, Huntington nauraa ennen viimeistä keihäsharjoitustaan Lempäälän urheilukentällä.

Aitajuoksuvire mietityttää

Huntingtonille vahvimmat ja mieluisimmat lajit ovat 100 metrin aidat ja pituushyppy. Pituudessa hän on kauden kotimaisen kärkituloksen haltija ennätystuloksella 651, ja olisi mestarisuosikki, mikäli kilpailisi siinä Kalevan kisoissa.

100 metrin aitajuoksu sen sijaan ei ole vielä tällä kaudella kulkenut ennätyksen tuntumaan. Suomen ennätyksen tavoittelun kannalta olisi tärkeää, että Huntington pääsisi heti avauslajissa lähelle uransa parasta aikaa 13,09. Sillä ajalla seitsenottelun pisteitä irtoaisi 1111. Nyt kauden paras aika 13,36 on arvoltaan 40 pistettä vähemmän.

– On tullut vähän huonoja juoksuja ja vastatuulijuoksuja. Olemme koutsinkin kanssa mietiskelleet tätä, koska olen nopeammassa kunnossa kuin edellisinä vuosina. Olosuhteisiin ei voi vaikuttaa, mutta jos ne ovat hyvät, niin eiköhän siellä ennätyksen tuntumassa olla Kalevan kisoissa, Huntington sanoo luottavaisena.

Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Päätöslaji 800 metrin juoksu on seitsenottelijoille tahtojen taisto, jossa kehosta puristetaan viimeisetkin voiman rippeet. Viimeisimmän 800 metrin kilpailunsa Huntington on juossut vuosi sitten Kalevan kisoissa. Asiasta kysyminen saa Huntingtonin ensin irvistämään ja sitten nauramaan.

– 800 metriä on sellainen, jota en mielelläni juokse. Jos se on pakko juosta, niin se juostaan. Kyllä olen sitä varten treenannut aika paljon tänä vuonna, ja uskoisin, että siinäkin pystyn parantamaan. Mutta on ihan hyvä juttu, ettei sitä tarvitse juosta kuin kerran vuodessa, toteaa Huntington happomatkasta.

Onko Sillmanista ennakkosuosikin haastajaksi?

Huntington on yksinäinen ennakkosuosikki Turun otteluviikonloppuun. Kovimmat haastajat tulevat hänen omasta seurastaan, Tampereen Pyrinnöstä. Hyvää alkukesän kuntoa on esittänyt Miia Sillman, joka otteli vuosi sitten kaikkien aikojen viidenneksi yli 6 200 pisteen sarjallaan.

Matti Liimataisen valmentama 17-vuotias Saga Vanninen tekee lupaavaa nousua kohti aikuisten kansallista kärkeä.

Sen sijaan yhteensä kahdeksan Kalevan kisojen mitalia kahmineet Jutta ja Hertta Heikkinen jättäytyivät pois loppukesän huipennuksesta loukkaantumishuolien vuoksi. Jutta Heikkinen on nelinkertainen Suomen mestari vuosilta 2014–2017.

Maria Huntington ja Miia Sillman Paavo Nurmen kisoissa 2019. Kuva: Anssi Mäkinen / SUL

Vuosi sitten Kalevan kisojen kaikkien aikojen kovatasoisimmassa suomalaisottelussa Hertta Heikkinen jäi neljänneksi Huntingtonin, Sillmanin ja siskonsa Jutan takana. Hänen pistesaldollaan 5926 olisi voitettu SM-kultaa 15 vuonna peräkkäin vuosina 2004–2018.

Vaikka Joensuun Katajan siskokset jäävät pois Turusta, on Huntington tyytyväinen laajaan tasonnostoon kotimaisessa seitsenottelussa.

– Kilpailu on ehdottomasti hyvä juttu. Siitä ei ole muuta kuin hyötyä meille kaikille, olen tykännyt siitä paljon. Uskon, että Kalevan kisoissa saadaan hyvä ottelu aikaiseksi. Toivon, että meistä esimerkiksi kaksi olisi haastamassa Suomen ennätystä. Se vain parantaisi varmasti molempien suoritusta.

Lue myös:

Huntington huimassa ennätysvauhdissa satasella – valmentaja uhkasi hiihtäjä-Piipon palautusharjoituksella, jos Kalevan kisojen päätösmatkalla ei kulje

Maria Huntington haluaa testata keihäskuntonsa ennen Kalevan kisoja, mutta kotikisan taso pääsi yllättämään: "Ajattelin, että ei tänne varmaan kauhean kovia tule"

Maria Huntingtonin kesän voi asiantuntijan mukaan kruunata lähes 30 vuotta vanhan SE:n rikkominen, mutta kaudessa piilee yksi riski: "Nyt sellaiseen ei ole varaa"

Vastatuulikaan ei haitannut – Huntington peräti kolmesti pituusennätykseensä Lahdessa