1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: NHL-kuplan ainoa ongelma ovat tuomarit – pudotuspeleissä nähty karmeaa viheltämistä

NHL-tuomareiden pelisilmä jäi koronatauolle, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Boston Bruinsin ja Carolina Hurricanesin ottelussa tuomarien toimet nousivat esille. Kuva: Getty Images

Ei sen ihan näin pitänyt mennä.

Kun NHL-kautta jatkettiin yli neljän kuukauden koronatauon jälkeen, harva tiesi, mitä odottaa. Pitkään tauolla olleiden joukkueiden iskukyky oli ennen ensimmäisiä harjoitusotteluita täydellinen mysteeri.

Kun kautta jatkettiin käytännössä suoraan pudotuspeleillä, aikaa koneiden virittämiseen ei juuri ollut – vaikka sitä nimenomaan osa niin sanotun lohkovaiheen joukkueista teki. Boston ilmoittautui "Korona Cupiin" tosissaan vasta keskiviikon pudotuspeliavauksessa Carolinaa vastaan.

Isossa kuvassa joukkueet ovat kuitenkin onnistuneet loistavasti.

Pelaajat ovat antaneet elokuun aikana upean näytteen ammattimaisuudestaan. Hyvässä kunnossa harjoitusleireille ilmestyneet pelaajat ovat kaikesta päätellen tehneet tauolla muutakin kuin katsoneet Netflixiä tai pelanneet konsoleita.

Myös pelitavallisesti ottelut ovat olleet suurimmaksi osaksi laadukkaita. Tästä joukkueet ansaitsevat hatunnoston. Pitkän tauon jälkeen keskittyminen on pysynyt olennaisessa ja paketti kasassa. Eikä näin nopeaa sopeutumisprosessia voi näissä olosuhteissa missään tapauksessa ottaa itsestäänselvyytenä.

Myös NHL on onnistunut erinomaisesti. Kuplaolosuhteet ovat tietenkin haastavat, mutta suunnitelma on toiminut toistaiseksi hienosti. Peli näyttää hyvältä ja koronatestitulokset ovat negatiivisia. Myös tv-ruutujen äärellä tunnutaan olevan innoissaan.

Näissä olosuhteissa NHL teki sen, mitä tehtävissä oli.

Toistaiseksi NHL:n kuplamaailmasta löytyykin vain yksi selkeä alisuorittaja: tuomarit.

Kuva: Getty Images

Olen aina pyrkinyt ymmärtämään tuomarien vaikeaa asemaa palloilussa. Pallopelit nopeutuvat jatkuvasti, mikä asettaa tuomarit valtavaan paineeseen – etenkin, kun näiden kaikkea tekemistä tarkkaillaan tavallisesti jopa kohtuuttomalla seulalla.

Nyt muutokset linjassa tai ennemminkin linjan puute iski silmille heti ensimmäisissä otteluissa.

Tavallisestihan on niin, että pudotuspeleissä viheltävät parhaat ja yleensä myös parhaalla tasollaan. Tuntuu, että tuomareiden pelisilmä on usein pudotuspeleissä erityisen terävänä. Törkeydet pois, mutta pelaajien annetaan pelata.

Nyt on ollut aivan toisin.

Kuten eräs NHL-pelaaja allekirjoittaneelle tällä viikolla totesi: ”Tuntuu kuin tuomarit viheltäisivät lokakuun harjoituspelejä”. Siltä se todellakin näyttää.

Jäähyjä puhallettiin ensimmäisissä otteluissa hirvittävät määrät – tai oikeastaan niitä on puhallettu läpi loppukesän. Eilinen Washingtonin ja New York Islandersin ottelu oli tästä yksi esimerkki. Pelistä katosi kaikki rytmi, koska jäähyjä vihellettiin koko ajan.

Myös tilastot antavat näille näkemyksille tuen.

Viime vuoden pudotuspeleissä viiden joukkueen jäähykeskiarvo ottelua kohden ylsi kymmeneen minuuttiin. Nyt näitä joukkueita on 13! Ehkä kuitenkin playoff-maailmassa ne pienemmät tönimiset ja tuuppimiset voisi jättää viheltämättä.

Toisaalta on myös ollut niin, että yhtäkkiä kesken ottelun pilli isketään taskuun. Tätä on nähty etenkin jatkoajoilla. Varsinaisella peliajalla vihelletään jos jonkinlaiset pienet rikkeet, mutta jatkoajalla mennään yhtäkkiä "vankilasäännöillä".

Bostonin ja Carolinan jatkoaika keskiviikkona oli tuomareilta järkyttävä epäonnistuminen.

Kaiken päälle tuomareilta on nähty vielä välinpitämätöntä ylimielisyyttä, mikä tunnetusti ajaa pelaajat ja valmentajat hulluuden partaalle. Paras esimerkki tästä nähtiin yllä mainitussa Bostonin ja Carolinan ottelussa keskiviikkona.

Tuomari Chris Lee ja Bostonin kapteeni Zdeno Chara neuvonpidossa. Kuva: Getty Images

Bostonin toiseen maaliin johtaneessa tilanteessa tuomarit Chris Lee ja Francis Charron kieltäytyivät kertomasta Carolina-luotsi Rod Brind’Amourille, mistä syystä nämä Bostonin kiistanalaisen maalin hyväksyivät.

Kun mahdollisia haastokohtia oli kaksi, eivätkä tuomarit suostuneet kommunikoimaan, Brind’Amour joutui heittämään kolikkoa, kummasta virheestä haastaa. Lopputulema: Brind’Amour haastoi väärästä, Boston sai maalin ja kaupan päälle ylivoimapelin.

Brind’Amour haukkui – täysin aiheesta – ottelun jälkeen NHL:n tuomaritoiminnan täydeksi vitsiksi (siirryt toiseen palveluun).

On vaikea ymmärtää, miten tuomarit nukkuvat yönsä tällaisten episodien jälkeen. Ei vain voi olla niin, että NHL:n pudotuspeleissä tuomarit nostavat itsensä pelin yläpuolelle. Toiminta on irvokasta ja häpellistä.

Ja kuten tavallista, NHL käsitteli tilanteen langettamalla Brind’Amourille 25 000 taalan sakot. Hienosti meni.

On sääli, ettei tuomareilta ole löytynyt NHL-kauden huipennuksessa pelisilmää. Erityisen vaikeaa tätä on ymmärtää, koska pelinlukutaito tavallisesti kuuluu pudotuspeleissä tuomarien ehdottomiin vahvuuksiin.

Nyt NHL:n ja sen erotuomarijohdon on aika ottaa aikalisä. Näin ei voi jatkua.

Lue myös:

Colorado iski kolmesti pikatahtiin päätöserässä – Mikko Rantaselle pudotuspelien ensimmäinen osuma: "Tiesimme maalien tulevan kyllä"

Winnipeg lainaa Ville Heinolan Lukolle seuraavan NHL-kauden alkuun saakka

NHL-ennätyksen tehnyt Korpisalo muistaa uskomattoman maratonottelun pitkään: "Viisi kiloa lähti ainakin"

Bostonin ykköskenttä terävänä – Carolina kaatui toisessa jatkoerässä, Ahon pisteputkelle jatkoa