1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Moukarin SE-nainen Krista Tervo ei pidä mestaruutta itsestäänselvyytenä: "Saamme ehkä Suomen historian kovimman naisten kisan aikaan"

Krista Tervon kesän kymmenen parhaan tuloksen keskiarvo ylittää 70 metrin rajan. Tästä huolimatta hänen itseluottamuksensa ei ole tapissa Kalevan kisoissa.

Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Moukarinsa uusiin SE-lukemiin heinäkuussa lennättänyt Krista Tervo heitti torstaina ensimmäisellään yli karsintararajan, vaikka moukari karkasi käsistä jo kolmannella pyörähdyksellä.

Moukari tipahti ainoastaan 61,34 metriin, mikä jää huomattavan paljon Tervon rutiinitasosta, sillä kotkalaisen kesän kymmenen parhaan tuloksen keskiarvokin ylittää 70 metrin rajan.

– Ei siinä hirveästi ollut mitään. Moukari karkasi jo kolmannessa pyörähdyksessä käsistä, ja loppu jäi tekemättä. Perusheitto oikeastaan. Rento ja laaja, Tervo tuumasi Yle Urheilulle.

Tervo voi kuitenkin lähteä itse kilpailuun suhteellisen luottavaisin mielin, sillä hän sai muutaman onnistuneen harjoitusheiton, eikä karsintaankaan tarvinnut käyttää yhtään ylimääräistä kiskaisua.

Tuntuma rinkiin onkin "ihan hyvä", vaikka alusta ei lukeudukaan Tervon suosikkeihin.

– Rinki ei ole ehkä minun lempparini. Se on vähän hitaan puoleinen. Siinä saa heitettyä kuitenkin ihan hyvää tulosta.

Tervo täräytti heinäkuun lopulla Somerolla uuden naisten Suomen ennätyksen, kun moukari tipahti 72,12 metriin. Tuolloin Tervo paransi kesäkuussa samassa ringissä heitettyä ennätystään 19 sentillä.

Someron SE:n jälkeen Tervo on ollut kilpailutauolla ja harjoitellut kohti Kalevan kisoja. Vaikka Tervo onkin elämänsä kunnossa, hän suhtautuu silti vireeseensä varautuneesti.

– Itseluottamukseni on ihan sopiva. Ei mikään superhuippu, Tervo toteaa, mutta täsmentää vastaustaan:

– On vaikeaa saada kaksi kovaa kilpailua putkeen. En ole kovin montaa kertaa siinä onnistunut, mutta totta kai sitä lähdetään hakemaan. Ehkä nyt on se hetki.

Krista Tervo uskoo, että SM-taistosta tulee Suomen historian kovin naisten moukarikilpailu. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Pitkiä kaaria

Mennyt kesä on kuitenkin ollut Tervolta aiempia vuosia tasaisempi. Tervo on myös saaanut kovia kirittäjiä, sillä Somerolla myös Silja Kosonen pamautti moukarin peräti 71,34 metriin, mikä on niin alle 19-vuotiaiden kuin alle 22-vuotiaiden uusi Suomen ennätys.

Tervo povaa finaalista kaikkien aikojen kovatasoisinta taistoa naisten Suomen mestaruudesta. Tervon ja Kososen lisäksi Kati Ojaloo on lennättänyt 68 metrin ja Suvi Koskinen ennätykseensä tuloksella 67,69.

– Odotan, että ihan yleisesti tulee paljon pitkiä kaaria. Saamme ehkä Suomen historian kovimman naisten kisan aikaan. Ainakin näin toivoisin.

Esimerkiksi vasta 17-vuotias Kosonen tarjonnee kovan vastuksen Tervolle.

– Saan heittää pitkälle, jos haluan Siljan peitota. Mikään ei ole itsestäänselvyys. Tulee varmasti kova kamppailu, Tervo tuumasi.

Lue myös:

Krista Tervo otti pari vuotta sitten riskin ja viskoo nyt huipputuloksia – ennätysvirettä hiottiin läpi talven ulkokentällä, josta löytyy Tervon salainen ase

Annimari Korte kävi magneettikuvissa ja löysi syyn tiistain ongelmille – SE-nainen uskoo 12,8-alkuisen riittävän SM-kultaan: "Se ei riitä itselleni"

Tuoko sunnuntai huipputuloksia? Seuraa kamppailua yleisurheilun Suomen mestaruuksista Ylen kanavilla

Yleisurheiluasiantuntija Jarkko Finni asetti suomalaisten kauden tulokset raameihin: "Jos EM-kisat olisi järjestetty, neljän vuoden mitaliton putki olisi mennyt poikki"