1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kommentti: NHL:ssä uskomaton sinivalkoinen pudotuspelikesä – suomalaiset dominoivat jokaisella pelipaikalla

Sebastian Aho on ollut pudotuspelien paras hyökkääjä, Miro Heiskanen paras puolustaja ja Joonas Korpisalo paras maalivahti, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Kuva: Getty Images

Suomalaisten dominointi NHL:n pudotuspeleissä hakee parin ensimmäisen viikon osalta vertaistaan, joten isketään pöytään heti kaikki valtit: Sebastian Aho on ollut pudotuspelien paras hyökkääjä, Miro Heiskanen paras puolustaja ja Joonas Korpisalo paras maalivahti.

Enkä esittänyt tätä näkemystä siniristilipuin koristellut aurinkolasit silmillä. Valinnat ovat viime kädessä jopa hämmentävän helppoja. Aho johtaa pistepörssiä, Heiskanen puolustajien pistepörssiä ja Korpisalon tilastot ovat hirvittävät.

Eikä kyse tietenkään ole ainoastaan tilastoista.

Sebastian Ahon tapauksessa jää alituiseen pohtimaan sitä, millaista peliä tämä Carolinan vasta 23-vuotias huippupelaaja esittää, kun ura muutaman vuoden päästä saavuttaa lakipisteen. Tänäkin kesänä Ahon pelistä on saanut hakea virheitä todella laadukkaalla suurennuslasilla – niitä ei yksinkertaisesti tule.

Ahon merkitys joukkueelleen tuntuu jatkuvasti vain kasvavan, ja kun puhutaan käynnissä olevista pudotuspeleistä, parhaan hyökkääjän kisasta ei synny edes suurta debattia. Columbuksen Pierre-Luc Dubois lienee Ahon suurin haastaja, mutta en äänestäisi häntä missään tapauksessa ohi Ahon.

Sitten on tämä Dallasin Heiskanen.

Helsinkiläispuolustaja on kirjannut kesällä eniten jääaikaa, eniten maaleja, eniten syöttöjä sekä eniten pisteitä joukkueessaan. Eivätkä nämä vahingossa ole syntyneet. Heiskasen luistelu yhdistettynä hänen kykyihinsä ymmärtää peliä ja tehdä lähes poikkeuksetta oikeita ratkaisuja luo pohjan suomalaisittain historialliselle pakin dominoinnille NHL:ssä.

Miro Heiskanen (vas.) on ollut pudotuspeleissä Dallasin parhaimmistoa. Starsin ja Calgaryn Flamesin ottelusarjan toisessa kamppailussa Heiskanen ja Anton Khudobin estivät Flamesin Michael Stonen maalintekoyrityksen. Kuva: Getty Images

Heiskasen kohdalla mietin usein samaa kuin Ahon kanssa: mihin tämä mies vielä yltää, jos hän on 21-vuotiaana NHL:n pudotuspelien dominoivin puolustaja?

On käsittämätöntä, ettei Miro Heiskanen vieläkään saa Pohjois-Amerikan päässä nähtyä suurempaa huomiota osakseen. NHL-perhe on niin huumaantunut Cale Makarin ja Quinn Hughesin huimista tulokassuorituksista, että 21-vuotiaatkin tuntuvat eilisen tähdiltä.

Heiskanen, jonka odote on yli Erik Karlssonin, lentelee edelleen tietyllä tapaa tutkan alla. Ja nyt puhumme nimenomaan yleisestä keskustelusta ja mediahuomiosta. Vastustajat eivät suomalaista ole aliarvioineet enää pitkiin aikoihin.

Kolmas suomalaissensaatio on Columbus-vahti Joonas Korpisalo.

Korpisalo on viimeistään tänä kesänä näyttänyt olevansa valmis suuriin valoihin NHL:ssä. Viisi vuotta supertähti Sergei Bobrovskin varjoissa taistellut Korpisalo on useaan otteeseen todennut kilpailun ja muutamien pettymysten karaisseen luonnetta oikealla tavalla.

Käynnissä olevat pudotuspelit ovat antaneet näille puheille katetta.

Korpisalon kokonaispaketti alkaa olla kovaa luokkaa. Teknisesti helsinkiläinen on eliittiveskari, ja nyt kun itseluottamus on kunnossa, veräjänvartijan kaikki tekeminen huokuu zeniläistä rauhallisuutta. Aiempien vuosien vaikeilta jaksoilta tuttu yliyrittäminen ja turha höntyily loistaa nyt poissaolollaan.

Columbuksen suomalaisvahti Joonas Korpisalo on venynyt NHL:n pudotuspeleissä huippusuorituksiin. Kuva: Getty Images

Korpisalo oli jo Toronto-sarjassa joukkueensa ehdotonta parhaimmistoa ja loi pohjan tärkeälle voitolle. Tampaa vastaan Korpisalo torjui ensin jatkoaikatappiossa 85 kertaa ja aikaisin tänään perjantaina 36 torjunnan suoritus johdatti Blue Jacketsin tärkeään kakkosottelun voittoon.

Philadelphian Carter Hart on niin ikään pelannut pudotuspeleissä huimalla tasolla, mutta kokonaisuutena – suuremman ottelumääränkin kautta – Korpisalo on käynnissä olevien pudotuspelien paras maalivahti, jopa selkeällä marginaalilla.

Tämä on huimaa kertomaa, kun otetaan huomioon, että kauden alla Columbuksen kokematonta maalivahtiosastoa pidettiin täytenä arvoituksena.

Muutenkin suomalaiset ovat tehneet näyttävän paluun NHL-kaukaloihin koronatauon jälkeen. Etenkin Mikko Rantanen ja Joonas Donskoi pelaavat Coloradossa upeaa syyskautta. Teuvo Teräväinen on ollut oma tehokas itsensä Carolinassa ja Artturi Lehkonen on pelannut hienoa pudotuspelirupeamaa Montrealissa.

Suomalaisloisto NHL:n pudotuspeleissä vain alleviivaa sitä ammattimaisuuden tasoa, jolla kotimaiset pelaajat tänä päivänä toimivat. Soittimista on niin sanotusti pidetty koronatauon aikana huolta. Kun pelit sitten käynnistyivät, instrumenteista lähti välittömästi oikeat nuotit.

Ja mikä parasta: kaikki edellä mainitut pelaajat ovat vasta tulossa parhaaseen ikäänsä jääkiekkoilijoina.

Lue myös:

Porilaisten marssi tyrmäsi Philadelphian – Jesperi Kotkaniemi osui kahdesti ja Joel Armia kerran Montrealin komeassa voitossa

Teräväinen rankaisi Raskia ylivoimalla, Carolina tasoitti sarjan – suomalaisvahdilta suorat sanat NHL:n pudotuspeleistä: "Tuntuvat enemmänkin harjoitusotteluilta"

Columbus tasoitti NHL-sarjan suosikki Tampa Bayta vastaan – Korpisalo jälleen kuin muuri: "Tiedämme, että hän on yksi sarjan parhaista"

Kommentti: NHL-kuplan ainoa ongelma ovat tuomarit – pudotuspeleissä nähty karmeaa viheltämistä