1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Kalevan kisat

Ensimmäisen Suomen mestaruutensa napannut Kosonen yllättyi, kun SE-nainen ei pystynyt haastamaan – Tervo pudotettiin videotarkistuksen jälkeen mitaleilta: "Menee uran TOP3-pettymyksiin"

Vasta 17-vuotias Silja Kosonen juhli ensimmäistä aikuisten SM-mitaliaan Turun Kalevan kisoissa. 68,40-metrisellä heitolla irtosi heti mestaruus.

Silja Kososelle oli tärkeää onnistua Kalevan kisoissa, sillä paikalla kannustamassa oli paljon ystäviä ja sukulaisia. Kuva: Vesa Moilanen / STT Lehtikuva

TURKU. Koko kesän ajan moukarihäkissä on nähty hurjia otatuksia, kun Suomen ennätys -nainen Krista Tervo ja nuorten ennätysnainen Silja Kosonen ovat mitelleet paremmuudestaan. Kosonen on joutunut antautumaan alkukauden kisoissa joka kerta, vaikka on parantanut ennätystään viime kaudesta liki kahdeksan metriä lukemiin 71,34 metriä.

Turun lämpimänä perjantai-iltana osat kuitenkin vaihtuivat, kun Kosonen nappasi Suomen mestaruuden kolmannella kierroksella heittämällään 68,40-metrisellä.

Kilpailun jälkeen Kosonen vaikutti hivenen hämmentyneeltä, kun mestaruus irtosi näinkin helposti.

– Tämä yllätti vähän, vaikka tiesin olevani hyvässä kunnossa. Oletin, että olisin joutunut kisaamaan vähän kovempaa. Krista vähän yllätti, Kosonen sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Tyystin mitalien ulkopuolelle jäänyt Tervo kätki haastattelussa pettymyksensä leveän hymyn ja naurun taakse.

– Olen todella pettynyt. Lähinnä naureskelen, kuinka huonosti meni. Tämä menee uran TOP3-pettymyksiin.

Tervon kisa oli vaikea. Ensimmäisellään 22-vuotias lennätti lekan reiluun 61 metriin. Tätä seurasi kolme yliastuttua heittoa. Viidennellä kierroksella Tervo kirjautti tuloksen 64,52.

Viimeisellä yrityksellään Tervo kirjautti pöytäkirjaan yli 65-metrisen, jolla hän olisi noussut mitaleille. Heitto kuitenkin tuomittiin jälkikäteen yliastutuksi videotarkistuksen jälkeen.

– Sanoin siihen että ok, en alkanut siinä enää sitten mitään yrittämään, vaikka se oli ainut heitto, jossa sain jotain tapahtumaan.

Kuva: Tomi Hänninen

Suomen mestari Kosonen myönsi, että kisan aikana oli välillä vaikeaa pitää ajatuksiaan koossa, sillä kisaan tuli monta keskeytystä, kun useampi moukari jäi kiinni verkkoihin. Yksi moukari jäi kiinni aivan häki yläosaan, ja paikalle piti odotella nosturia.

– Kisan hidastuminen laittoi miettimään, mutta pidin ajatukset kasassa ja ajattelin vain kisaa ja positiivisia asioita. Tähtäsin pitkiin heittoihin, Kosonen sanoi.

Myös Tervon heittovuorot jännittivät 17-vuotiasta.

– Minua jännitti aika paljon, kun Krista meni rinkiin. Tiedän, että hän on hyvä heittäjä ja hän saa yleensä vähintään yhden hyvän heiton.

Tervolla kauden heikoin kisa

Ennen Kalevan kisojan Tervo on lennättänyt moukarin tällä kaudella joka kisassa ainakin kertaalleen 68 metriin.

Vaisun kisan jälkeen Tervo vakuutti, että on fyysisesti kunnossa. Heikkojen tulosten selitys oli yksinkertaisesti huono päivä.

– Tänään oli erittäin huono päivä. Jotenkin alkoi tuntua kisan aikana, että tekniikkani on aika hukassa. Se on ihan perusjuttu moukarissa. On ihan pienestä kiinni, että koko heitto murenee kasaan.

Myös Turun rinki kiusasi Tervoa.

– Tuo on minulle vaikea rinki, se on vähän nihkeä. Se varmaan ylikorosti sitä, etten saanut mitään aikaiseksi. Omasta itsestäni se on kuitenkin kiinni, ei ringistä.

Tervo ei vielä tiedä, miten kausi jatkuu, vai jatkuuko se ylipäätään. Hampaankoloon jäi sen verran, että SE-nainen haluaisi vielä tällä kaudella kisata.

– En mielelläni halua lopettaa tähän kisaan Tervo nauroi.

Lue myös:

17-vuotias Silja Kosonen juhlii SM-kultaa – Suomen ennätyksen heittänyt Krista Tervo jätettiin tylysti mitaleilta

Annimari Korte aitoi Suomen mestariksi huippuajalla!

Senni Salminen ponkaisi Suomen mestariksi – ennätys parani lähes puolella metrillä

Frantz Kruger, 45, teki historiaa – kiekonheittäjästä tuli kaikkien aikojen vanhin Kalevan kisojen voittaja: "Anteeksi Pertti"

Tero Pitkämäki pelastamaan suossa rypevää suomalaista keihäänheittoa? Myöntää Yle Urheilulle harkitsevansa lähtöä kisaan lajivalmentajan pestistä – "Kyllä kiinnostaa"

Kalevan kisoissa heti jättiyllätys – pettymys huokui karsintaan jämähtäneestä hallitsevasta Suomen mestarista: "Turha kysymys"