1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Tero Pitkämäki pelastamaan suossa rypevää suomalaista keihäänheittoa? Myöntää Yle Urheilulle harkitsevansa lähtöä kisaan lajivalmentajan pestistä – "Kyllä kiinnostaa"

Vuoden 2007 maailmanmestari kertoi Yle Urheilulle, että liekki kotimaista keihäänheittoa kohtaan palaa yhä.

Tero Pitkämäki tarvitsi vuoden irtioton huippu-urheilusta, ennen kuin innostus valmennukseen heräsi. Kuva: Tomi Hänninen

Tero Pitkämäki nousi otsikoihin 28. heinäkuuta, kun Ilta-Sanomat kertoi seitsenkertaisen arvokisamitalistin aloittavan valmentajanopinnot (siirryt toiseen palveluun) Kuortaneella Olli-Pekka Karjalaisen masinoimassa koulutusohjelmassa.

Vuoden kestävän ohjelman on suorittanut liuta suomalaisia entisiä huippu-urheilijoita, ja lokakuussa alkavalle uudelle kurssille Pitkämäen ohella osallistuu muun muassa painin maailmanmestari Petra Olli. IS:n uutisessa Pitkämäen aikeita valotti hänen pitkäaikainen managerinsa Tero Heiska.

Perjantaina ääneen pääsi Pitkämäki, jonka Yle Urheilu tapasi perjantaina Turun Paavo Nurmen stadionilla. Pitkämäki, 37, oli seuraamassa Kalevan kisojen aamukarsintoja perheensä kanssa.

– Viime aikoina kiinnostus valmennukseen on herännyt. Kun jälkeenpäin miettii, olin jo urallani aika hanakasti antamassa neuvoja ja näkemyksiä lajitovereilleni. Tarvitsin vain jonkinlaisen irtaantumisen urheilusta. Noin vuosi riitti. En ole mitenkään kyllästynyt keihäänheittoon. Sama liekki on tallella, Pitkämäki kertoo Yle Urheilulle.

Suomalainen keihäänheitto on kyntänyt kuluvana kesänä syvällä, sillä Kalevan kisoihin saavuttaessa vain yksi keihäsmies on ylittänyt 80 metriä. Naisissa ainoana 60 metriä puhkaissut Heidi Nokelainen juuttui puolestaan perjantaina SM-karsintaan, kun keppi lensi vain niukasti päälle 50 metrin.

Vaisut tulokset ovat panneet myös Petteri Piirosen pohtimaan asemaansa lajivalmentajana. Piirosen vuodenvaihteessa päättyvä pesti on avoimessa haussa. Piironen, 43, kertoi tiistaina Yle Urheilulle, että hän kartoittaa seuraavien viikkojen aikana, onko hänellä luottamusta jatkaa lajivalmentajana. Jatko on kuitenkin hänen ykkösvaihtoehtonsa.

Lajivalmentajuuden ohella avoimessa haussa on NOV-valmentajan pesti, jota viime vuodet on hoitanut Olavi Parjanen.

Kysymykseen, kiinnostaako Pitkämäkeä haastaa Piironen, seinäjokinen vastaa myöntävästi.

– Kyllä ammattivalmennus kiinnostaa.

– Molemmat pestit kiinnostavat. Haluan auttaa keihäänheittoa ja jakaa sen, minkä tiedän ja osaan, Pitkämäki sanoo.

Avainsanana tiimityöskentely

Pitkämäki korostaa, että hän haluaa edesauttaa ammattimaisten valmennustiimien rakentamista kotimaisille keihäslupauksille. Lajin meritoituneimpiin heittäjiin kuuluva Pitkämäki painottaa yhteistyösuhteiden luomisen merkitystä.

Omalla urallaan Pitkämäki haki valmentajansa Hannu Kankaan kanssa uusia näkemyksiä muun muassa lajilegenda Jan Zeleznyltä. Lisäksi Pitkämäki antaa menestyksessään ison käden rakkaalle kilpakumppanilleen, viittä arvokisavoittoa juhlineelle Norjan Andreas Thorkildsenille.

– Se tuntui silloin normaalilta, mutta jälkikäteen ajateltuna oli aika hieno juttu. Andreas mainitsi asiasta justiinsa, kun hän kävi Kuortaneella. Oli hyvä ja tiivis yhteistyö, joka antoi paljon kummallekin.

– Suomessa muutamilla keihäsmiehillä on olemassa tällaisia kuvioita, mutta aivan liian vähällä. Ehkä tiimityöskentely voisi olla tulevaisuuden sana. Ettei olisi vain yhtä valmentajaa, joka vastaa kaikesta. Suomessa ei muutenkaan pysty olla ammattimaisesti yhden tai kahden urheilijan valmentaja, vaan sivussa on lähes aina oltava mukana jotain muuta työtä.

Vaikka lähtö valmentajakoulutukseen on ollut julkista tietoa jo pari viikkoa, Pitkämäen mukaan yhteydenottoja urheilijoilta ei ole vielä tullut.

– Varmaan kesän jälkeen saattaa tulla kyselyjä. Urheilijat eivät yleensä kesken kesää vaihda valmentajaa tai kysele valmennusapuja.

Tero Pitkämäki uskoo, että Lassi Etelätalo (kuvassa) innostuu keihäsfinaalissa. Kuva: Tomi Hänninen

Pitkämäki kertoo seuraavansa Kalevan kisoja paikan päällä myös sunnuntaina, jolloin jaossa ovat muun muassa miesten keihäsmitalit. Nykyisellä keihäsmallilla voittotulos on jäänyt alle 80 metrin vain kerran, Kuopiossa 1987, mutta kauden kotimaisten tilastojen perusteella toista kertaa ei voisi pitää jättimäisenä yllätyksenä.

– Kyllä voittotuloksen täytyy alkaa kasilla. Olisi se karmeaa, jos ei ala. (Lassi) Etelätalo on hiipinyt kasikympin kylkeen, joten luulisi hänen syttyvän. Veikkaan, että voitto irtoaa 82:lla. Jos kukaan muu ei heitä sitä, niin (Antti) Ruuskanen kyllä heittää väkisin. Jos hänelle annetaan mahdollisuus, hän käyttää sen kyllä.

Kävi sunnuntaina miten tahansa, Pitkämäki painottaa maltin merkitystä keihäänheiton jälleenrakennuksessa.

– Jos kokonaisuutta ajatellaan, se vie aikaa. Suurin ongelma on, että nuoret lupauksemme ovat hajalla joka toinen kuukausi. Jos he saisivat pari kolme tervettä harjoitusvuotta, se kehittäisi jo väkisinkin.

– En ole hirveän tarkasti perehtynyt jokaisen harjoittelumetodeihin, mutta niissä on oltava jotain väärää, kun paikat eivät kestä, Pitkämäki sanoo.

Lue myös:

Suomen keihäsmiehet kyntävät syvemmällä kuin koskaan, lajivalmentaja Petteri Piirosen sopimus päättyy vuodenvaihteessa – "Minkäänlaisia jatkoneuvotteluja ei ole käyty"

Kommentti: Paavo Nurmen kisat olivat vain esimakua – Suomi on uponnut keihässuohon, josta se ei hevillä nouse

Kalevan kisoissa heti jättiyllätys – pettymys huokui karsintaan jämähtäneestä hallitsevasta Suomen mestarista: "Turha kysymys"