Hyppää sisältöön

Kommentti: Murskatappio on Barcelonan sirkukselle vain yksi murheenkryyni lisää – päitä täytyy pudota, eikä päävalmentaja ole suurin ongelma

Kaoottisessa tilassa olevan Barcelonan on pakko uudistua kentällä ja sen ulkopuolella, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

8–2! Joshua Kimmich tuulettaa Bayernin viidettä maalia Barcelonaa vastaan. Kuva: Getty Images

Häpeällinen, nolo, karmaiseva. Espanjalaislehdet eivät säästelleet sanojaan lauantain lööpeissä.

Barcelona koki perjantai-iltana kaikkien aikojen nöyryytyksen Mestarien liigan puolivälierässä Bayern Müncheniä vastaan. Lukemat 8–2 kirjoitetaan jalkapallohistoriaan vähintään yhtä isoilla kirjaimilla kuin vuoden 2014 Saksan ja Brasilian välisen MM-välierän loppunumerot 7–1.

Suurelle yleisölle mykistävät lukemat näyttäytyvät yhden ottelun tuloksena, mutta numerot kaksi ja kahdeksan kertovat kahden huippuseuran pidemmän ajan valinnoista ja toimintatavoista.

Aloitetaan niistä hyvistä valinnoista. Bayern München on malliesimerkki siitä, kuinka jättimäistä jalkapallo-organisaatiota rakennetaan hallitusti ja harkiten tulosten maksimoimiseksi. Ensiluokkainen urheilujohtaminen yhdistettyinä ylivertaisiin resursseihin on tuonut seuralle kahdeksan perättäistä Saksan mestaruutta.

On hyvä muistaa, että vielä marraskuussa Bayern antoi kenkää päävalmentaja Niko Kovacille. Apuvalmentajaksi viime kesänä saapunut ja vuosia Saksan maajoukkueessa toiminut Hansi Flick on osoittanut olevansa oikea mies pestiin.

Bayern on hävinnyt edelisen kerran joulukuun seitsemäs päivä. Sen jälkeen voittoja on sarakkeessa 27 ja tasapelejä yksi.

Bayern oli kentällä Barcelonaa parempi kaikessa. Se prässäsi korkealta Barcelonan vapisevaa puolustusta pyörremyrskyn lailla, pakotti virheisiin, hyödynsi tilat ja viimeisteli surutta paikoistaan. Juuri paremmin ja täsmällisemmin hyökkäyskolmanneksella ei voi jalkapalloa pelata, kuin Bayern Lissabonissa teki.

Bayernin Thomas Müller ja valmentaja Hansi Flick Kuva: Getty Images

Sinipunainen sirkus

Barcelonan kausi on ollut yhtä sirkusta, joka sai perjantaina karmaisevan loppunäytöksen. Joukkue johti Espanjan liigaa tammikuussa, kun päävalmentaja Ernesto Valverde sai kenkää. Real Betisissä hyvää jälkeä tehnyt Setien sai käsiinsä ikääntyvän joukkueen ja joutui sekasortoisen suurseuran tuulisimmalle paikalle kesken kauden.

Tarunhohtoisen Barcelonan tarjous oli Setienille unelmien täyttymys. Unelmasta on tullut nopeasti painajainen.

Liigamestaruus meni Real Madridille, vaikka Barcelona palasi koronatauolta viiden pisteen johtoasemassa. Mediatietojen mukaan Setien ja Barcelonan seurapresidentti Josep Maria Bartomeu pitivät kriisipalaverin jo kuukausi sitten.

Setien on kiistatta epäonnistunut tehtävässään, mutta Barcelonan ongelmat kulminoituvat vuodesta 2014 asti vallassa olleeseen Bartomeuun. Seura on ajautunut taloudelliseen ahdinkoon ja kärsinyt runsaasti imagotappioista muun muassa koronakriisin hoidossa. Johtokunta on tyhjentynyt kovaa vauhtia.

Jotain Barcelonan tilanteesta kertoo se, että pelaajat ovat arvostelleet julkisesti seuran johtohahmoja. Lionel Messi arvosteli (siirryt toiseen palveluun) joukkuettaan ailahtelevaksi ja heikoksi heinäkuussa. Sanat tulkittiin laajalti avoimeksi kritiikiksi päävalmentaja Setieniä kohtaan.

Perjantain katastrofin jälkeen konkaritoppari Gerard Pique avasi sanaisen arkkunsa. Hän tarjoutui väistymään itse, mutta painotti, että koko seuran pitää muuttua.

Setien lähtö on vain ajan kysymys, mutta Barcelonan kannalta olennaisempi kysymys on presidentti Bartomeun asema. Ikääntyvä joukkue on rakennettava uudestaan, mutta harkitusti. Bartomeun harkintakykyä voi perustellusti epäillä.

Lionel Messin ilme kertoo kaiken. Kuva: Getty Images

Nöyryytyksen nöyryytys

Kahden jalkapallosuuruuden marssijärjestys ei ole hetkeen muuttumassa. Bayernin nippu näyttää tulevaisuutta ajatellen muiden eurojättien silmissä jopa pelottavan hyvälle. Yksi tulevaisuuden kulmakivistä on kanadalainen laitakiituri Alphonso Davies, joka piti Barcelonan puolustusta pilkkanaan.

Yli 30-vuotiaat Thomas Müller ja Robert Lewandowski eivät osoita hiipumisen merkkejä, mutta Bayern rakentaa jo nyt aikaa nykyisten tehomiesten jälkeen. Tuorein hauiksennäyttö on Leroy Sanen kaappaaminen Manchester Citystä.

Barcelona on pudonnut nyt kolme kertaa peräkkäin Mestarien liigasta nolosti. Kaksi vuotta sitten AS Roma nousi puolivälierissä kuilun partaalta jatkoon ja viime keväänä Liverpool kuroi kolmen maalin takamatkan kiinni. Ylivoimaisesti suurin pohjanoteeraus tapahtui kuitenkin vasta nyt.

Perjantaina avauksessa olleet Pique, Messi, Sergio Busquets ja Luis Suarez olivat avainpelaajia jo vuonna 2015, kun Barcelona edellisen kerran juhli Mestarien liigan voittoa. Vaikka seura on kuluttanut siirtomarkkinoilla satoja miljoonia euroja, esimerkiksi Xavin ja Andres Iniestan jättämiä aukkoja se ei ole pystynyt paikkaamaan.

Kalliita pelaajia on tullut ja mennyt. Nyt Barcelonan on pakko uudistua, sillä pohjakosketus koettiin Lissabonissa.

Ja vielä: ottelu oli jo ratkennut, kun Bayern vaihtoi Philippe Coutinhon kentälle 75. minuutilla. Brassi kiitti, viimeisteli itse kaksi ja syötti vielä yhden maalin. Coutinho pelaa Bayernissa lainalla Barcelonasta. Jälkimmäinen kun ei viime kesänä nähnyt käyttöä Coutinholle, josta maksoi tammikuussa 2018 yli 100 miljoonaa euroa.

Coutinho ei maalejaan tuulettanut kunnioituksesta vanhaa seuraansa kohtaan, vaan pysyi kivikasvoisena. Sisimmässään hän saattoi kuitenkin tuntea pientä vahingoniloa.

Lue myös:

Käsittämätön ja historiallinen nöyryytys veti Barcelona-puolustaja Piquen hiljaiseksi: "Tämä seura tarvitsee suuria muutoksia, ja voin lähteä ensimmäisenä"

Bayern München tarjosi Barcelonalle ikimuistoisen selkäsaunan Mestarien liigassa