Teemu Wirkkala haluaa Tero Pitkämäen keihään lajivalmentajaksi – "Tero toisi uskottavuutta"

Pitkän linjan kilpakumppani patistaa Pitkämäkeä hakemaan lajivalmentajan paikkaa.

yleisurheilu
Teemu Wirkkala on Suomen kaikkien aikojen tilastossa yhdeksäntenä tuloksella 87,23.
Teemu Wirkkala on Suomen kaikkien aikojen tilastossa yhdeksäntenä tuloksella 87,23.Stu Forster / Getty Images

Kun miesten keihään SM-karsintaa heitettiin lauantaina Paavo Nurmen stadionilla, Tero Pitkämäki seurasi toimintaa vauhdinottoradan päässä olevassa kaarteessa. Pitkämäki, 37, oli otsikoissa perjantaina kerrottuaan Yle Urheilulle, että hän harkitsee hakevansa lähiviikkoina avoimeen hakuun tulevaa keihäänheiton lajivalmentajan pestiä.

Lauantaina heitetyn Kalevan kisojen karsinnan jälkeen Yle Urheilu tapasi Pitkämäen pitkäaikaisen kilpakumppanin Teemu Wirkkalan, joka ilmoitti suorasukaiseen sävyyn patistavansa Pitkämäkeä lähtemään hakukisaan mukaan.

– Toivon, että Tero lähtisi siihen. Tulisi puhtia ja auktoriteettia. Pesti vaatii jonkun, jolla on pitkä omakohtainen kokemus, joka tietää kaikki sudenkuopat ja miten tehdään pirun kova perusharjoittelu. Tero toisi uskottavuutta, Wirkkala sanoi.

Nykyinen lajivalmentaja, pestiä vuodesta 2016 hoitanut Petteri Piironen kertoi tiistaina, että hän tunnustelee lähiviikkoina kenttäväen ajatuksia siitä, onko hänellä luottamusta jatkaa tehtävässä. Piironen toimi Wirkkalan henkilökohtaisena valmentajana uran alkuvuodet ja vuosina 2012–2016.

Vaikka Wirkkala, 36, ansaitsee leipänsä nykyisin hierojana Kuortaneella ja keihäshommat ovat enää harrastelupohjalla, 800-grammainen väline lentää kädestä edelleen miehekkäisiin mittoihin. Lauantaina Wirkkala heitti 74,35, jolla hän eteni sunnuntaina käytävään Kalevan kisojen finaaliin.

Finaalipaikka tarkoitti myös, että Wirkkala selvitti SM-karsinnan kunniallisesti jo 13. kertaa peräkkäin. Ainoa putoaminen aikuisten SM-finaalista kävi ensi yrittämällä vuonna 2004. Kalevan kisojen mitaleita Wirkkalalla on neljä, kruununa vuoden 2009 mestaruus. Kansainvälisistä arvokisoista paras tulos, viides sija, tuli Pekingin olympialaisista 2008.

Odotuksia paremmasta oli kuitenkin niin keihäsväellä kuin urheilijalla itsellään.

– Oma ura meni miten meni. Loukkaantumisia oli liikaa, vuonna 2001 alle 18-vuotiaiden maailmanennätyksen heittänyt Wirkkala sanoo.

Teemu Wirkkalan keihäsuraan on mahtunut lukuisia vammoja.
Teemu Wirkkalan keihäsuraan on mahtunut lukuisia vammoja.All Over Press / Ville Honkonen

– Liikuuvuusharjoittelu jäi ME-heiton jälkeen. Elastisuus katosi vähitellen, kun alettiin treenata voimaa. Kroppa meni vuosi vuodelta suppeammaksi, ja vammat tulivat mukaan kuvioon. Lukiossa tehtiin hirvittävästi voimaharjoittelua, eikä lahjakkuustekijää otettu tarpeeksi huomioon. Se kosahti siihen. Selkään tuli murtumia, mitä näkee paljon lukiossa. Menee kyynärpäitä ja olkapäitä, keihäänheittäjälle tärkeimpiä paikkoja. Vain terve urheilija voi tehdä jatkuvasti huipputulosta, sanoo Wirkkala, jonka ennätys 87,23 on vuodelta 2009

Wirkkalaa vähemmillä vammoilla säästynyt Pitkämäki rikkoi puolestaan 87 metriä peräti kahdeksana kautena. Vuosien varrella tehtyjä virheitä Wirkkala kertoo ehtineensä miettiä riittävästi.

– Perusvirhe on, että tehdään tehoharjoittelua sekä voimaa ja sitten venytellään ihan sitä perinteistä venyttelyä, mitä ei saisi tehdä paljonkaan. Venytetään äärialueille, joissa ei ole vahvuutta.

Wirkkalalla ei ole ollut henkilökohtaista valmentajaa enää vuoden 2016 jälkeen. Hän ei tyrmää ajatusta, että seuraisi tulevaisuudessa Pitkämäen jalanjälkiä valmennuspuolelle.

– Itseäni uskallan hyppyyttää niin paljon kuin hyvänsä, mutta kyllä se hirvittää lähettää muita tekemään perässä. Haluan, että urheilijat tekisivät tervettä uraa, Wirkkala sanoo.

Lue lisää:

Tero Pitkämäki pelastamaan suossa rypevää suomalaista keihäänheittoa? Myöntää Yle Urheilulle harkitsevansa lähtöä kisaan lajivalmentajan pestistä – "Kyllä kiinnostaa"

Suomen keihäsmiehet kyntävät syvemmällä kuin koskaan, lajivalmentaja Petteri Piirosen sopimus päättyy vuodenvaihteessa – "Minkäänlaisia jatkoneuvotteluja ei ole käyty"

Kommentti: Paavo Nurmen kisat olivat vain esimakua – Suomi on uponnut keihässuohon, josta se ei hevillä nouse

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat