Hyppää sisältöön

Yle Urheilu seurasi ensimmäisenä ottelupäivänä Huntingtonin SE-jahtia valmentaja Liimataisen kanssa – kuulakatastrofin jälkeen odotukset iltaan olivat hurjat: "Jos se ei kulje, valmentaja menee vaihtoon"

Matti Liimatainen uskoo yhä Maria Huntingtonin rikkovan liki 29 vuotta vanhan seitsenottelun Suomen ennätyksen.

Matti Liimatainen kuvaa suojattiensa suorituksia korkeuskilpailussa. Kuva: Tomi Hänninen

TURKU. Lauantaiaamupäivänä Kalevan kisojen näyttämöllä Paavo Nurmen stadionilla suorastaan kuplii. Katsomossa odotetaan vimmatusti seitsenottelun alkua, jossa Tampereen Pyrinnön Maria Huntington lähtee rikkomaan Satu Ruotsalaisen liki 29 vuotta vanhaa Suomen ennätystä 6 404.

Huntington on aiempina vuosina ollut todella vahva ottelun ensimmäisessä lajissa, 100 metrin aidoissa, mutta tänä kesänä kovakuntoinen tamperelainen ei ole päässyt ennen Kalevan kisoja odotustensa mukaisiin tuloksiin. Ennen mestaruuskamppailua Huntingtonin kauden paras tulos pika-aidoissa on 13,36, joka jää hänen ennätyksestään liki kolme kymmenystä.

– Marian nopeus on parempi kuin viime vuonna, mutta se ei ole niin yksinkertaista, että jos nopeus paranee, aitatulos paranee. Rytmi muuttuu siinä välissä. Ponnistusetäisyys aidalle muuttuu ja siinä pitäisi ottaa nopeammin askelia, Huntingtonin valmentaja Matti Liimatainen selvittää tämän kauden yllättäviä vaikeuksia aidoissa.

Olen viittä vaille satavuotias, ei minua enää mikään hermostuta. Jos Suomen ennätys ei mene, pistetään urheilija vaihtoon, kun siellä on nuorempia tulossa.

Matti Liimatainen

Vaikka Turussa ollaan suuren urheilujuhlan, SE:n rikkomisen kynnyksellä, Liimatainen kiistää jännittävänsä. Hermoilu loppui sen jälkeen, kun oma tytär Suvi lopetti urheilun neljä vuotta sitten.

– Olen viittä vaille satavuotias, ei minua enää mikään hermostuta. Jos Suomen ennätys ei mene, pistetään urheilija vaihtoon, kun siellä on nuorempia tulossa, Liimatainen vitsailee ja viittaa ottelussa neljään muuhun suojattiinsa, joista 17-vuotias Saga Vanninen on jo niittänyt menestystä nuorten sarjoissa.

Harjoittelukentällä Huntington on ennen kisastarttia näyttänyt terävältä ja päällä on ollut sopiva jännitys. Silti Liimataista painaa nyt yksi huoli.

– Siellä on korvien välissä vähän tämän kesän juoksut. Sanoin verkkakentällä, että et ala varmistella mitään, vaan annat mennä täysillä.

Vielä ennen starttia Liimatainen käy juttelemassa Huntingtonin kanssa. Nyt ei kuitenkaan enää anneta neuvoja, vaan jutellaan mukavia ja valmentaja tsemppaa suojattiaan. Leveä hymy käy Huntingtonin kasvoilla, mutta Liimatainen ei paljasta, millainen vitsi ottelijan sai nauramaan.

– Maria vain näki minun naamani, Liimatainen heittää.

Kun lähtöpaukku sitten pamahtaa, Huntingtonin reaktioaika on heikko, mutta juoksu kulkee tästä huolimatta mainiosti. Maalissa tamperelainen pysäyttää kellot omaan kauden parhaaseensa, 13,12 sekuntiin. Sillä hän on omaa viime kesän ennätyssarjansa pika-aitojen aikaa jäljessä kolme sadasosaa.

Liimatainen tuulettaa. Hyvin meni, eikä nyt todoellakaan varmisteltu.

Miia Sillman ja Maria Huntington (oik.) poseerasivat iloisina hyvän aitakisan jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

Valmentajan seuraan liittyy pian tuttu kasvo, Ruotsalaisen ennätykseen valmentanut Antti Haapalahti.

– Matti, joko laitetaan pöytä tilaukseen? Haapalahti kysyy hyväntuulisesti.

Kyseessä on tietynlainen veto. Haapalahti on luvannut tarjota sekä Liimataiselle että Huntingtonille omien sanojensa mukaan ruhtinaallisen illallisen, kun Ruotsalaisen SE rikotaan. Huntington ei tästä palkinnosta tiedä.

– Voin tulla junalla Ouluun, ettei tarvitse yhteen iltaan sen illallisen jäädä, Liimatainen ehdottaa.

Työvoitto korkeudessa

Pian ensimmäisen lajin jälkeen ottelijat siirtyvät stadionin 27 asteen paahteessa korkeuspaikalle. Huntington lepää varjossa ottelijaystävänsä Miia Sillmanin kanssa ja odottaa aloituskorkeuttaan 173. Välillä tamperelainen käy kävelemässä auringossa ja kokeilemassa kimmoisuuttaan.

Liimatainen antaa viimeiset ohjeensa tuttuun humoristiseen tyyliinsä.

– Hypätkää sitten aika hyvin nyt samalla vaivalla, kun täällä ollaan.

Huntington tekee työtä käskettyään. Aloituskorkeuden 173 tamperelainen ylittää kevyesti. Hän päättää jättää seuraavan korkeuden välistä ja kannustaa sillä aikaa Vannista yli tämän uudesta ennätyskorkeudesta.

Ylitettyään 179 Huntingtonin vaikeudet alkavat. Kaksi ensimmäistä yritystä korkeudesta 182 tuovat raksit pöytäkirjaan. Tämä korkeus on kuitenkin tärkeää päästä yli, jotta Huntington pysyy iskuetäisyydellä SE-sarjasta. Omassa ennätyssarjassaan Huntington ylitti viime vuonna 183.

Tekniikkalajit eivät sujuneet lauantaina Maria Huntingtonilta odotetusti. Kuva: Tomi Hänninen

Viimeisellä yrityksellä rima jää väpättämään hetkeksi, mutta pysyy sijoillaan.

– Nykyään voisi sanoa, että Marian potentiaali on päässä. Hän on hirmuvahva treeneissä ja kisatilanteessa, Liimatainen sanoo.

Huntingtonin korkeuskisa päättyy pettymykseen, kun 185 on liikaa. Liimatainen harmittelee, että Kalevan kisoihin osuivat kauden teknisesti heikoimmat hypyt. Odotukset olivat korkeammalla kuin 182:ssa, mutta surkuttelemaan ei auta jäädä.

– Tämä oli työvoitto. Marialla oli vähän hätäinen olo kisassa. Hän ei oikein tiennyt, mikä tökkii, enkä minäkään osaa niin tarkasti sanoa pienestä kamerakuvasta. Kuitenkin urheilija tuntee, ettei hyppy lähde normaalisti maasta, Liimatainen kertoo.

Ennätysjuna puksuttaa vahvasti eteenpäin.

Paniikki kuularingissä

Ennen kuulakisaa Huntington verryttelee vain lyhyesti jalkoja herätelläkseen. Verryttelytyönnöt ovat lupaavia: paras pukkaus tärähtää yli 12,50 metriin.

Kuula on ollut Huntingtonin selvä heikkous, mutta tänä vuonna siihen on satsattu hieman normaalia enemmän. Liimatainen odottaa jopa 13-metristä.

Ringissä Huntington kokee kuitenkin päivän kovimman pettymyksensä. Taululle tärähtää vain 11,78 metriä. Tamperelainen nostaa kädet kasvoilleen ja näyttää hämmentyneeltä suoritustensa jälkeen. Tamperelaisen ennätyssarjassa rautapallo lensi liki metrin pidemmälle.

Liimatainen selvittää, ettei työnnöissä tapahtunut oikein mitään.

– Nyt on enemmän päänupista kiinni. Marialla on kuulassa ongelmia. Urheilijalla tulee hätä, miksei kuula lennä. Sitten kun siitä tulee paniikkitilanne, se ei tosiaan lennä.

Epäonnistumisen valmentaja ottaa omaan piikkiinsä. Liimatainen sanoo, ettei osaa antaa kuulantyöntöön riittävän yksinkertaisia ohjeita kisan aikana.

– Joudun tekemään siinä aivotöitä. Se on minulle kova homma, kun mietin mitä sanon, kun tiedän, ettei urheilija ole sellaisessa tilassa, että hän pystyisi hyvin vastaanottamaan ja toteuttamaan. Toinen on paniikissa ja itse yritän antaa jonkin ohjeen, ettei tilanne ainakaan pahene.

Kolmen lajin jälkeen Huntington on kerännyt 2 756 pistettä ja on kisassa vasta kolmantena.

Jälleen kerran Liimataisen mielessä käy pelko siitä, että urheilija alkaa varmistella suorituksiaan liikaa. Valmentajan neuvo on edelleen se, että ottelua on vietävä läpi ennätys mielessä, kun paineita arvokisarajojen rikkomisesta ei ole.

– Jos olisimme olympialaisissa tai Pariisin EM-kisoissa, kävisi niin, että Marialle tulisi vain sisua lisää tästä kuulakisasta. Mutta nyt on se pelko, että hän alkaa urheilla kisan voitosta. Silloin ihan viimeinen hullun raivo jää pois ja alkaa katsella, millaisilla tuloksilla voittaa tämän kisan.

Nyt on se pelko, että hän alkaa urheilla kisan voitosta. Silloin ihan viimeinen hullun raivo jää pois ja alkaa katsella, millaisilla tuloksilla voittaa tämän kisan.

Matti Liimatainen

– Jos olisi sellainen kausi, että olisimme hakeneet jo aiemmin ennätystä tai tulisi arvokisat, saattaisin antaa ohjeet, että täällä ollaan mestaruuden takia. Totta kai sijoitus on tärkeä, mutta olen pitänyt sitä etukäteen selvänä, että Maria voittaa täällä.

Kehnon kuulakisan jälkeen Liimatainen on edelleen varma, että SE rikkoutuu, mutta se edellyttää raivokkaan suorittamisen lisäksi sitä, että sunnuntain pituushypyssä askeleen on osuttava liki täydellisesti lankulle ja tulosten huideltava yhtä hyvissä tuloksissa kuin alkukesän aikana.

Toinen huolta aiheuttava tekijä on se, pystyykö Huntingtonin kovin kirittäjä Miia Sillman juoksemaan päivän viimeistä lajia, 200 metriä. Sillman loukkasi jalkaansa korkeuskisassa ja poistui kentältä konkaten. Liimatainen kaipaisi Sillmania tuomaan kiriapua lauantain huipennukseen.

– Nyt se minun uhkakuvani on käynyt toteen, että jos Marialla ei kulje, ei sillä ole väliä, kun nuoremmat tulevat ohi. Enkös aika hyvin ennustanut aamupäivällä? Liimatainen nauraa, kun kuulan jälkeen seitsenottelun kärjessä komeilee Vannisen nimi.

Päivän päätöslajista, 200 metriltä, Liimatainen odottaa Huntingtonilta uutta ennätystä. Viimevuotisen ennätyksen 24,29 pitäisi rikkoutua selvästi. Liimatainen väläyttää jopa 23:lla alkavaa aikaa.

– Jos se matka ei kulje, laitan Marian verikokeisiin. Jos mitään vikaa ei ole, valmentaja menee vaihtoon. Liimatainen heittää.

200 metrillä ennätys, mutta itkuraja ei alittunut

Vaikeiden tekniikkalajien jälkeen Huntington päästelee 200 metriä uuteen ennätykseensä, tosin vain niukasti. Tulostaulu näyttää aikaa 24,24. Edellinen ennätys alittuu viidellä sadasosalla.

Liimatainen odotti etenkin lopun tulevan nähtyä vauhdikkaammin, sillä aiemmin kaudella Huntington päästeli matkan mainiosti Jyväskylässä vastatuuleen.

– 24,20 oli vähän se itkuraja, että sen alle pitää mennä, mutta menköön nyt näin. Otan tämän aika pitkälti omaan piikkiin. Olen luottanut siihen, että kisakakkoset riittävät. Maria ei harjoittele lainkaan hapollista juoksemista. Aika säkki päässä tullaan kisoihin.

Vaikka matkan ennätys parani vain niukasti, Liimatainen vakuuttaa, ettei hän ole vieläkään pettynyt päivän tuloksiin.

– En missään nimessä. Maria on sen tason urheilija, että hänen täytyy tehdä jotain aika pöljää, että olisin totaalisesti pettynyt. Tiedän, että urheilija tekee parhaansa ja minä häntä valmennan. Jos olen pettynyt, enemmän itseeni.

Maria Huntingtonille jäi kirittävää ottelun päätöspäivälle. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen ennätystä Liimatainen ei pidä vieläkään utopistisena, mutta konkari myöntää, että sunnuntaille jää nyt isot panokset ja kolmen viimeisen lajin on onnistuttava.

Päätöspäivän suhteen valmentaja on kuitenkin levollisin mielin. Heinäkuussa Huntington hyppi Lahden pituuskisassa kuuteen ja puoleen metriin, vaikka ponnistukset lähtivät kaukaa. Nyt samanalaisia lennokkaita hyppyjä on saatava lähtemään lankulta ja pituusennätyksen 651 on mentävä uusiksi.

Lisäksi keihääseen on tällä kaudella satsattu. Huntington täräytti Tampereella uuden ennätyksensä 46,31 Tampeeella. Samaa vaaditaan Turussa.

– Odotus on, että keihäässä tulee kaksi, kolme metriä lisää ennätyssarjaan. Se on 40–60 pistettä. Jos pituudesta saa 10 senttiäkin lisää viime vuoden sarjaan, on sauma SE:hen. Kasilla on tosi hyvä vetoapu Jessica Rautelin. Vauhti varmasti riittää, Maria ei joudu yksin juoksemaan, Liimatainen linjaa.

Seitsenottelu jatkuu sunnuntaina kello 13.35 pituudella. Ottelua seurataan suorana Yle Areenassa.

Lue myös:

Suomen ennätystä jahtaava Maria Huntington aloitti ottelunsa upeasti – jäi vain kolme sadasosaa ennätyksestään

Maria Huntington ei epäile kykyään nousta Suomen kaikkien aikojen parhaaksi seitsenottelijaksi: "Hyvä tulos ei tule melkein koskaan täysin yllätyksenä"