1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Yksi ylitys riitti Wilma Murrolle mestaruuteen – viihdytti kotiyleisöään vielä pitkään voiton varmistuttua ja oli yhtä hymyä: "Mihinkään ei satu"

Elina Lampela pudotti kolmesti korkeudesta 427 ja jäi toiseksi. Saga Andersson oli kolmas.

Wilma Murrolle kolmas peräkkäinen Suomen mestaruus
Wilma Murrolle kolmas peräkkäinen Suomen mestaruus

Wilma Murto on naisten seiväshypyn Suomen mestari kolmantena vuonna peräkkäin. Salon Vilpasta edustava Murto, 22, varmisti voiton ylittämällä toisella yrityksellään aloituskorkeutensa 422.

Turussa asuva Murto nautti kilpailussa kotiyleisönsä kannustusta ensimmäisessä kisassaan sitten juhannuksen, jossa hän loukkasi polveaan.

Polvi leikattiin tähystyksellä heinäkuun alussa, jonka jälkeen Murto on toipunut pikavauhtia mainioon kilpailukuntoon. Suomen ennätysnainen otti SM-kultaa vain kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen.

Muiden jo pudottua Murto jatkoi kilpailua, ja ylitti 432 ensimmäisellään. Se jäi voittotulokseksi, sillä 442 oli loukkaantumisen jälkeen paluuta tekevälle seiväshyppääjälle liikaa. Murrolla on hallussaan kauden kotimainen kärkitulos 460.

Murto saapui haastatteluun silminnähden tunteellisena. Kotistadionilla seiväsfinaalia oli katsomassa moni Murron läheinen.

– Kentälle tullessa oli tosi rento fiilis ja olin tosi onnellinen vain siitä, että saan tehdä. Se purkautui tuon kisan jälkeen. Tässä on kuusi viikkoa tehty tosi paljon duunia sen eteen, että tänne edes pääsee. Tämä on iso juttu, Murto kertoo Yle Urheilulle.

Wilma Murto palasi väkevästi kilpailuihin lähes kahden kuukauden tauon jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

Murto kertoo, että hän olisi toivonut paluukisassaan parempaa tulosta, vaikka mestaruustavoite täyttyikin. Hän aikoo kilpailla vielä loppukesällä ja syksyllä, mikäli kisoja on tarjolla.

– Tuntui, että olisi periaatteessa ollut rahkeita parempaankin. Hyppy oli ailahtelevaista, mikä johtuu varmasti tekemisen puutteesta. Hienoin pointti on se, ettei mihinkään sattunut kisan aikana eikä sen jälkeenkään, Murto hymyili.

Aiemmin tällä kaudella ennätyksensä 450 hypännyt Elina Lampela ylitti riman aloituskorkeudestaan 412, mutta se jäi hänen lopputuloksekseen. Oulun Pyrinnön hyppääjä jätti korkeuksia väliin ja nosti riman 427:een, mutta pudotti siitä kolmesti.

Vaikka tulos oli Lampelalle pettymys, sijoitus on hänen uransa paras Kalevan kisoissa. Aiemmin hän on voittanut yhden pronssimitalin.

Esbo IF:n Saga Andersson oli kolmas tuloksella 404. Kolmannella yrityksellään korkeudesta 412 Andersson ei päässyt patjalle asti, vaan mätkähti maahan. Hän pystyi poistumaan paikalta omin avuin, mutta kisa oli hänen osaltaan ohi kolmen pudotuksen takia

Katso Murron voittohypyt ja Anderssonin putoaminen jutun pääkuvana olevalta videolta.

Lue myös:

Seiväspaikalle palannut Wilma Murto oli yhtä hymyä Turun illassa: "Jokainen rima on tuuletuksen arvoinen"

Wilma Murto tavoittelee Turussa mestaruutta, mutta realistisin odotuksin: "Ei saa kuuta taivaalta odottaa itseltään, mutta täytyy antaa mahdollisuus sille, että voi hyvinkin mennä"

Jussi Jokinen on tukenut Wilma Murron seiväshyppyuraa merkittävällä summalla jo vuosien ajan: "Ei mennyt ihan heti jakeluun, että tällaista voi tapahtua"

Wilma Murron polvileikkaus keskellä kisakautta oli välttämätön toimenpide – elättelee toiveita kisaamisesta vielä tänä kesänä