Henrik Dettmannin kolumni: Sananvapautta ja ihmisoikeuksia yli markkinavoimien – muutos on johdettava oikeilla arvoilla

NBA:n luotettavaksi ja läpinäkyväksi muutettu tuomaritoiminta tarjoaa loistavan esimerkin siitä, miten epäkohtiin on puututtava, kirjoittaa Henrik Dettmann. 

"Supertähteys pysyy ennallaan, supertähteyteen kuuluvat luontaisedut eivät", Henrik Dettmann sanoo. Kuva: Matti Raivio / AOP

”Tältä se siis tuntuu”, naurahdin surkeana marraskuun iltana Duisburgin kaupungissa vuonna 1997. Saksan ja Bulgarian välinen tasainen EM-karsintaottelu oli juuri päättynyt. ”Tältä tuntuu valmentaa isoa maata ja nauttia tuomarien suosiosta.”

Takamiehemme Kai Nürnberger oli ottanutratkaisevassa tilanteessa räikeät askeleet, mutta bulgarialaisten villistä protestoinnista huolimatta tuomarin pilli ei soinut, vaan teimme hyökkäyksen päätteeksi voittokorin. Siis mitä? Enhän minä ollutkaan pikkusieluinen ja vainoharhainen – aikaisempi kokemukseni olikin totta!

Valmennettuani runsaat puoli vuosikymmentä Suomen miesten koripallomaajoukkuetta Kreikan, Espanjan ja Venäjän kaltaisia lajijättiläisiä vastaan olin huomannut kerta toisensa jälkeen, että erotuomareiden vihellykset tapasivat epäsäännöllisen säännöllisesti olla altavastaajan kannalta epäsuosiollisia. Nyt, ensimmäisessä EM-karsintaottelussani Saksan peräsimessä, oma asemani oli muuttunut, mutta havainto oli sama.

Enkä epäröi hetkeäkään myöntää, että matkallamme EM-mitalipeleihin 2001 ja MM-pronssille 2002 saimme Saksan kanssa nauttia vielä monta kertaa suosiollisista vihellyksistä pelatessamme pienempiämme vastaan.

Tietenkin tuomaritoiminta on subjektiivista ja jokainen tuomarin vihellys inhimillinen hetken lapsi. Tuomaritoiminta on subjektiivista, kuten kaikki inhimillinen toiminta tapaa olla.

Tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) perään (siirryt toiseen palveluun) ennakkoasenteiden ja ympäristön paineen on havaittu vaikuttavan tuomareiden vihellyksiin lajissa kuin lajissa. Oikeudenjakajat katsovat tiedostamattaankin vaikkapa maanmiestensä tai samojen pihapiirien kasvattamien pelaajien rikkeitä läpi sormien, pidättäytyvät viheltämästä kotiyleisön ja -joukkueen kannalta epäsuotuisasti pelien ratkaisuhetkillä. He antavat mitä pienimpien asioiden, kuten pelaajan ihonvärin, vaikuttaa vihellysvalintoihinsa.

Henrik Dettmann myöntää, että hänen valmentaessaan Saksaa joukkue hyötyi suuren koripallomaan asemastaan. Kuva: Andreas Rentz / Bongarts / Getty Images

Luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä

Vaikka NBA:n vuosien 1984–2014 komissaaria David Sterniä on kiittäminen liigan noususta 1970-luvun aallonpohjasta globaaliksi suurbrändiksi, tuomaritoiminnan sokeiden pisteiden myöntämisen sijaan Stern jyrähteli kriitikot hiljaisiksi kuin mikäkin vanhan ajan rautakansleri. Muutos oli kuitenkin jo alkanut.

Vaikka Stern ei myöntänyt ongelmien olemassaoloa, tuomarit itse katsoivat peiliin ja myönsivät, että palvellakseen lajiaan paremmin heidän on vaalittava oikeudenmukaisuuden toteutumista. Helmikuussa 2014 Sternin paikalle komissaariksi kohonnut dynaaminen Adam Silver nosti omalta osaltaan käden pystyyn virheen merkiksi.

NBA:sta vastaavana komissaarina Silver ymmärsi, että jos hän tahtoo tehdä tuotteestaan arvostetumman, halutumman ja vieläkin paremman, hänen on puututtava epäkohtiin ja työskenneltävä luotettavuuden ja läpinäkyvyyden edistämiseksi. Hänelle oli selvää, että NBA:n tuomarikunta tulisi aina olemaan tämän kehityksen aallonharjalla. Niinpä Silverin oli tungettava kätensä syvälle multaan.

Silver investoi jo ensimmäisenä komissaarivuonnaan 15 miljoonaa dollaria erotuomaritoiminnan kehittämiseksi. Näkyvimpänä uudistuksena Silver kehitteli huippuunsa jo Sternin aikana lanseeratun järjestelmän, jossa kuhunkin halliin asennetut kamerat välittävät kuvia ja tilanteita pelin komentokeskukseen New Jerseyhyn.

Siellä analyytikot seuraavat herkeämättä pelin yksityiskohtia voidakseen ottaa tilanteen niin vaatiessa välittömästi yhteyttä peliareenoihin oikeudenmukaisuuden toteutumisen tueksi. Tämän lisäksi jokaisessa NBA-ottelussa tuotetaan analyytikoiden käyttöön opetus- ja havainnointimateriaalia yksittäisistä kuvista pidempiin klippeihin.

Tuomaritoiminnan kehitystyön myötä inhimilliset tekijät vaikuttavat tuomarin työhön alati vähemmän. Suosikin asemaan tottuneet valmentajat ja joukkueet – kuten me Saksassa 20 vuotta sitten – eivät enää voi tuudittautua siihen, että he saavat loppuhetkien kolikonheittotilanteissa suotuisaa vihellystä osakseen.

Eniten nieltävää lienee LeBron Jamesin ja Kevin Durantin kaltaisilla tähdillä, kun heidän loppuhetkien askelrikket vihelletään oikein ensimmäistä kertaa sitten tulokaskauden. Supertähteys pysyy ennallaan, supertähteyteen kuuluvat luontaisedut eivät.

NBA-komissaari Adam Silver on tehnyt paljon tuomaritoiminnan läpinäkyvyyden ja tasapuolisuuden edistämiseksi. Kuva: Stacy Revere / Getty Images

Sananvapautta ja ihmisoikeuksia yli markkinavoimien

Samalla, kun NBA kehittää koripallosta tasavertaisempaa ja parempaa peliä ihan jokaiselle, Kansainvälinen koripalloliitto (FIBA) ja Euroliiga pullikoivat vieläkin vastaan. FIBA:n ja Euroliigan Instant Replay -järjestelmässä erotuomarit arvioivat itse omat epäselvät vihellyksensä, kun taas NBA:ssa sen tekee ulkopuolinen asiantuntija.

Ero on merkittävä sekä läpinäkyvyyden että palvelunopeuden näkökulmasta. NBA:ssa tavoite on tuottaa oikea vastaus 20 sekunnissa, kun taas vanhalla mantereella tuomarit saattavat keskustella vihellyksistään minuuttitolkulla.

Tuomaritoiminnan kehityksessä on lopulta kyse laajemmassa mittakaavassa maailman muuttamisesta parempaan suuntaan.

Maailmaa vuosikymmenen aikana ravistelleet protestit arabikeväästä Maidan-aukion kautta Black Lives Matteriin ilmentävät vanhan maailman kuolonkorinaa – läpinäkyvyyden ja tasavertaisuuden kamppailua autoritääristä, jähmeää, norsunluutornista johdettua vallan vertikaalia vastaan.

Yhdysvalloissa NBA:n rooli tiennäyttäjänä on korostunut entisestään vuosikymmenen taitteen myllerryksissä. Kun Houston Rocketsin general manager Daryl Morey suututti vähintäänkin Kiinan kommunistisen puolueen johdon twiittaamalla Hongkongia tukevan lausunnon ja NBA-lähetykset katosivat Kiinan kanavilta joksikin aikaa, NBA päätti Silverin johdolla priorisoida sananvapautta ja ihmisoikeuksia yli markkinavoimien. He hyväksyivät väliaikaisten tappioiden aiheuttaman iskun.

Ja nyt, NBA:n valmistautuessa päättämään kautta 2019–2020 koronaviruskuplan sisällä, on Silverin NBA Black Lives Matterin hengessä antanut pelaajille luvan valita pelipaitansa selkään valitsemansa sloganin – samaan aikaan kun Donald Trump vielä sössöttää omiaan siitä, pitäisikö NFL:n antaa Colin Kaepernickille toinen mahdollisuus.

Tutkittuun tietoon, ennakkoluulottomaan työhön ja oikeisiin valintoihin perustuva positiivinen muutos on maailman kehityksen elinehto.

Jos muutos johdetaan oikein, siitä hyötyy koko laji, tai kenties koko maailma.

P.S. Vuosikymmen sitten Suomen koripalloliitossa linjasimme, että Susijengin kotimaaotteluissa emme turvaudu kotimaisiin tuomareihin. Kyseessä ei ole suomalaisiin erotuomareihin kohdistuva epäluottamuslause, vaan tutkimustietoon pohjautuva ymmärrys siitä, että vilpittömästä objektiivisuuteen pyrkimisestä huolimatta ”kotituomari” kääntää joskus jopa kymmenkunta vihellystä ottelua kohden kotijoukkueelle.

Vaikka pieni vipuvarsi on mukava apu, ei vihellysetuun tottuminen millään muotoa palvele joukkueen valmistautumista. Mielenkiintoista on, että Suomi on tässä vielä suuri poikkeus. Ainakin toistaiseksi se on kilpailuetu, jota mieluusti hyödynnämme.

Henrik Dettmann on Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentaja ja Radio Suomessa maanantaisin kello 18.08 kuultavan Urheiluhullut-ohjelman vakiovieras. Kuuntele Urheiluhullut podcastina Yle Areenasta.

Lue myös: