1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Rinne tuuletti ensimmäistä 800 metrin mestaruuttaan kunniakierroksella – Kuivistolle jo neljäs tuplamestaruus soolojuoksulla

Joonas Rinteen kirikyky puri taktisessa 800 metrin loppukilpailussa. Sara Kuivisto valitsi naisten kilpailuun täysin erilaisen taktiikan.

Joonas Rinne otti uransa ensimmäisen tuplamestaruuden Kalevan kisoissa. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne on voittanut uransa ensimmäisen 800 metrin Suomen mestaruuden ajalla 1.50,14. Mestaruus oli Rinteelle Turun Kalevan kisoissa jo toinen, sillä hän voitti perjantaina mestaruuden myös 1500 metrillä.

Aiempina vuosina hän on saanut 800 metrillä kolme himmeämpää mitalia. 1500 metrillä hänellä on jo neljä peräkkäistä mestaruutta.

Rinne, 25, pysytteli koko kisan kärkijoukossa, mutta ei missään vaiheessa ryhtynyt vetomieheksi. Taktiikka oli harkittu, sillä hän ei ollut varma vireestään perjantain tonnivitosen ja lauantain 800 metrin alkuerien jälkeen.

Mestari juhlisti tuplavoittoaan perinteiseen tyyliin kunniakierroksella ja saapui haastattelupisteelle hengästyneenä.

– Ajattelin, että nyt on kunniakierroksen paikka, kun en ole sitä ennen yksinään vetänyt. Vähän koville ottaa, mutta ihan mahtava fiilis, Rinne kertoi Yle Urheilulle.

Rinne nousi etukaarteessa kärkeen ja neljäntenä ollut Ville Lampinen seurasi perässä. Kenttäurheilijat -58:n Lampinen uusi viimevuotisen hopeansa ajalla 1.50,53.

– Arvelin, että 300 metriä ennen maalia lähdetään vetämään isoa kovaa. Siinä onneksi pystyi seuraamaan hyvin, aika tarkkana koetin olla siinä ja katsoa mitä porukka tekee, Rinne kertasi loppusuoralla ratkenneen kamppailun kulkua, Rinne kertasi.

Vielä kaarteessa kisaa johtanut HKV:n Benjamin Lee oli kolmas ennätyksellään 1.50,81. 17-vuotias Lee kiilasi ikäluokkansa Suomen kaikkien aikojen tilastossa toiseksi. Kisan neljäs oli Leen seurakaveri Niko Viljola ajalla 1.51,27.

Kaksissa edellisissä Kalevan kisoissa kultaa voittanut Naantalin Löylyn Markus Teijula jätettiin loppukirikamppailussa tylysti viidenneksi. Hän kuitenkin juoksi kauden parhaansa 1.51,52.

Valmentaja-äidillä ilon päivä

Joonas Rinteen valmentaja Minna Rinne jännitti valmennettavansa ja poikansa suorituksia katsomosta. Tuplamestaruusjahti onnistui, ja sekös lämmitti äidin mieltä.

– Meillä yhteistyö sujuu hyvin. Joonas noudattaa ohjeitani ja nykyisin on itsekin jo kokenut urheilija, joten välillä yhdessäkin säädetään, että mikä on järkevää tehdä missäkin kohdassa, Minna Rinne kertoo Yle Urheilulle.

Valmentaja kertoo, että viimeiset kolme vuotta ovat sujuneet Joonakselta hyvin ja kehitys on ollut nousujohteista.

– Uskon, että on varaa kiristää harjoittelua sekä laadullisesti että määrällisesti. Tietysti aina, kun haetaan sitä optimia, täytyy mennä vähän riskirajoillekin, Minna Rinne sanoo.

Sara Kuivisto ampaisi voittoon

Uransa neljänteen tuplamestaruuteen kiri Porvoon Akilleksen Sara Kuivisto, joka voitti Turussa 1500 metrin lisäksi 800 metriä.

Naisten ennakkosuosikki valitsi 800 metrin finaaliin tyystin erilaisen taktiikan kuin Rinne miesten kisassa. Kuivisto ampaisi pyssyn paukusta kärkeen ja oli jo ensimmäisen 200 metrin aikana repinyt 10 metrin eron pääjoukkoon.

Komean soolojuoksun tehnyt porvoolainen oli pitkään ennätysvauhdissaan, mutta kiriavun puute viimeisen 200 metrin aikana vei loppuvedosta parhaan terän. Kello pysähtyi kuitenkin mainioon loppuaikaan 2.03,24.

Kuivisto ehti rauhassa kääntyä katsomaan, kun himmeämmistä mitaleista kamppailtiin hänen perässään raivokkaasti. Hopealle juoksi Turun Urheiluliiton Viola Westling, joka kellotti ajan 2.11,94.

Vasta 16-vuotias Lahden Ahkeran Ilona Mononen kukisti upealla loppukirillään Amira Chokairyn ja otti pronssia. Perjantaina 1500 metrillä hopeaa ottaneen Monosen aika 2.12,46 on viisi sadasosaa parempi kuin HKV:tä edustavan Chokairyn. Myös Chokairylla oli jo monta juoksua alla, sillä hän otti perjantaina Turussa hopeaa 400 metrillä.

Sara Kuiviston ja Joonas Rinteen lisäksi Annemari Kiekara on voittanut Turussa tuplamestaruuden (5 000 ja 10 000 metrillä).

Lue myös:

SE-jahti meni murskaksi – valmentaja huolestui Huntingtonin vaisuista hypyistä: "Toivotaan, ettei hän olisi sairaaksi tulossa"

Näin eteni Kalevan kisojen päätöspäivä: Samuli Samuelsson ja Anniina Kortetmaa juoksivat SM-kultaa – Lassi Etelätalo peittosi Antti Ruuskasen keihäskilpailussa

Suomen nopein mies Kaasalainen on nöyrä ja tunnollinen himoharjoittelija, josta valmentajaguru aikoo leipoa seuraavaksi pohjamutiin vajonneen 400 metrin juoksun pelastajan

SUL:n uusi valmennuspäällikkö ratkeaa pian – Tommi Evilästä uusi pomo? ”No sehän selviää huomenna"

Hirmuvireinen Viljami Kaasalainen on Suomen nopein mies, mutta haluaa tulevaisuudessa satsata pidemmille matkoille: "Aion pysyä päätöksessäni"