Hyppää sisältöön

17-vuotias Saga Vanninen otteli huippusarjalla hopealle – pettynyt Maria Huntington silti ylivoimainen mestari: "Aina ennen olisin keskeyttänyt"

Saga Vanninen rikkoi sekä 17-vuotiaiden että 19-vuotiaiden Suomen ennätyksen. Maria Huntington jäi kauas pistetavoitteestaan.

Maria Huntington ylsi lajiennätykseen ainoastaan 200 metrin juoksussa. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Tampereen Pyrinnön seitsenottelija Maria Huntington oli pettynyt, vaikka otteli uransa toiseksi parhaat pisteet 6074 ja voitti Suomen mestaruuden kolmannen kerran peräkkäin.

Huntington, 23, suoriutui kaksipäiväisestä urakasta alle odotustensa. Viime vuonna hän otteli ennätyksensä 6339 ja toivoi tänä vuonna pystyvänsä haastamaan Satu Ruotsalaisen Suomen ennätyksen 6404.

SE:n saavuttaminen alkoi näyttää hankalalta jo avauspäivänä, kun Huntington jäi kuulantyönnössä metrin päähän ennätyksestään. Toisen päivän avauslajin, pituushypyn, piti olla Huntingtonin vahvinta alaa, mutta hän jäi lähes puoli metriä ennätyksestään tulokseen 603.

– Tietenkään suorittaminen ei ollut sitä mitä toivoin, mutta jos jostain olen ylpeä, niin aina ennen olisin keskeyttänyt tällaisen ottelun. Nyt tein sen loppuun ja otin mestaruuden, Huntington sanoo ja myöntää, että jatkaminen vaati henkistä kanttia.

– En tiedä, oliko se lämpö vai mikä, mutta oli väsynyttä porukkaa tuolla pukkarissakin. Se vei kaikilta vähän voimia.

Huntingtonin valmentava Matti Liimatainen arveli, että Huntingtonin alavireisyys saattaa johtua kyteillä olevasta flunssasta. Huntington ei itse osannut sanoa, mistä vaikeudet johtuivat.

– Parempi kun ei liikaa spekuloi, Huntington tuumasi.

Vanniselle nuorten SE-pisteet

Tamperelaisen tähtiottelijan takana nähtiin komea ennätysparannus, kun vasta 17-vuotias huippulupaus Saga Vanninen otteli ensimmäisissä Kalevan kisoissaan ennätyspisteensä 5861 ja otti hopeaa. Myös Vannista valmentaa Matti Liimatainen.

Vanninen teki ennätyksensä peräti viidessä lajissa. Toisen päivän ensimmäisissä lajeissa, pituudessa ja keihäässä, ei ennätystä kuulunut, mutta päätöslajissa 800 metrillä tamperelainen paransi ennätystään sekunnilla.

– Ei tullut mitään floppilajia. Pituus oli vähän heikko, mutta muuten ihan hyvin, vaatimaton urheilija kommentoi Yle Urheilulle.

Tulos on Suomen ennätys sekä 17-vuotiaiden että 19-vuotiaiden sarjassa. Omassa ikäluokassaan 17-vuotiaissa otellaan kevyemmillä välineillä heittolajeissa, esimerkiksi kuula painaa neljän kilon sijasta kolme kiloa.

– Ihan hyvä toinen otteluni aikuisten välineillä. Ihan OK, Vanninen nyökkäili nauraen.

Tampereen Pyrinnön kolmoisvoitto vesittyi, kun Miia Sillman joutui keskeyttämään ottelun viiden lajin jälkeen nilkkavamman vuoksi. Pronssia otti Porvoon Akilleksen Amanda Liljendal pistein 5467.

Päivitetty kello 18.01: Lisätty Maria Huntingtonin kommentit ja kello 18.25 Vannisen kommentit.

Lue myös:

Maria Huntington ei epäile kykyään nousta Suomen kaikkien aikojen parhaaksi seitsenottelijaksi: "Hyvä tulos ei tule melkein koskaan täysin yllätyksenä"

Suomen nopein mies Kaasalainen on nöyrä ja tunnollinen himoharjoittelija, josta valmentajaguru aikoo leipoa seuraavaksi pohjamutiin vajonneen 400 metrin juoksun pelastajan

Tuomas Lehtonen lohkaisi puoli sekuntia ennätyksestään ja jätti SE-mies Oskari Mörön hopealle: "Tiesin, että pystyn hänet vielä päihittämään"

Rinne tuuletti ensimmäistä 800 metrin mestaruuttaan kunniakierroksella – Kuivistolle jo neljäs tuplamestaruus soolojuoksulla