1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Lassi Etelätalo heitti kauden parhaansa kreivin aikaan ja uusi Suomen mestaruutensa: "Antin paluu sytytti entistä enemmän"

Antti Ruuskanen sai hopeaa ja Toni Kuusela pronssia.

Lassi Etelätalo puolusti Suomen mestaruuttaan onnistuneesti
Lassi Etelätalo puolusti Suomen mestaruuttaan onnistuneesti
Tekijät

Miesten keihäsfinaali Turun Kalevan kisoissa ei ollut huipputulosten ilotulitusta, sillä vain SM-kultamitalisti Lassi Etelätalo pääsi yli 80 metrin. Etelätalo, viime vuoden MM-nelonen, heitti kolmannellaan kauden parhaansa 82,20.

Mestaruus oli Etelätalolle toinen peräkkäinen. Viime vuonna Lappeenrannassa hän voitti tuloksella 84,11.

Joensuun Katajaa edustava 32-vuotias kertoo, että kauden paras onnistuminen juuri Kalevan kisoissa ei ole sattumaa.

– Kalevan kisat oli varsinkin tämän kesän isoin kisa, kun muut arvokisat peruuntuivat. Totta kai se sytyttää. Aina ennenkin on sytyttänyt. Antti (Ruuskanen) oli hyvä tänään. Se sytytti myös entistä enemmän, kun hän teki paluun, Etelätalo kertoo Yle Urheilulle.

Vasta lauantain karsinnassa kauden ensimmäisen kisaheittonsa heittänyt Viipurin Urheilijoiden Antti Ruuskanen jäi toiseksi tuloksella 79,22. Kesäkuussa yli 81 metriä heittänyt Kuortaneen Kunnon Toni Kuusela oli kolmas tuloksella 77,22.

Kokenut Teemu Wirkkala oli neljäs (76,84) ja Topias Laine viides ( 76,84).

Etelätalon ensimmäiset heitot kantoivat 76,58 ja 77,19. Ne olivat hänen mukaansa perusheittoja, joista viimeinen potku jäi vielä uupumaan.

– Vähän paremmaksi sain sitten jämäkkyyttä ja tekniikkaa siihen kasikakkoseen. Semmoinen fiilis, että joka kisassa olisi aiemminkin pitänyt heittää sellainen. Ei se sen kummoisempi heitto ollut. Se ei ollut onnistunut, mutta onneksi täällä onnistui.

"Se on jännä juttu tämä vanhentuminen"

Ruuskanen uskoi pystyvänsä heittämään selvästi yli 80 metrin, mutta kilpailujen puute näkyi 36-vuotiaan konkarin tekemisessä.

– Mukavastihan se liikkeelle lähti. Kun sitä rupeaa kuin nuori poika laittamaan tehoja lisää, niin ei se sitten toimikaan. Yleensä viimeisellä kierroksella pystyy kaivamaan kovemman tuloksen. Tänään en pystynyt. Lassi on selvä Suomen mestari, pulinat pois, Ruuskanen totesi.

Ruuskanen oli kuitenkin hyvillä mielin siitä, että pystyi heittämään kokonaiset kuusi kierrosta, ja saapui vielä haastatteluunkin yhtenä kappaleena.

– Eihän se vielä tunnu missään, mutta odotetaan pari päivää, niin huomataan, että on sitä yritetty jonkin verran repiä. Se on jännä juttu tämä vanhentuminen. Ei se heti tunnu, mutta muutaman päivän päästä. Pystytkö yhtymään asiaan? Ruuskanen naureskelee.

– Katsotaan mitä kilpailuja vielä tulee tässä syksyn aikana. Varmasti jossain voidaan vielä heittää ja yrittää se kasikymppinen puhkaista.

Antti Ruuskanen harmitteli, ettei pystynyt parantamaan tulostaan ensimmäisen kierroksen jälkeen. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ruuskasen valmentaja Jyrki Blom seurasi valmennettavansa kilpailua tarkalla silmällä keihäskatsomossa.

– Ensimmäinen kilpailu, niin Antilla oli vähän hätäilyä. Ihan eivät osuneet kohdalleen heitot. Meillä oli kolme täysivauhtista heittoharjoitusta, mikä oli aika vähän kuitenkin näinkin kovaan kilpailuun, Blom analysoi.

– Ihan täydellä onnistumisella olisi kyllä noille (Etelätalon) metreille pitänyt päästä. 80 metrin raja olisi ollut kiva heittää, ja sillä olisi saanut positiivisen vireen.

Päivitetty kello 18.17: Lisätty Lassi Etelätalon kommentit ja kello 18.39 Ruuskasen kommentit.

Lisätty Blomin kommentit kello 19.02.

Lue myös:

Näin eteni Kalevan kisojen päätöspäivä: Samuli Samuelsson ja Anniina Kortetmaa juoksivat SM-kultaa – Lassi Etelätalo peittosi Antti Ruuskasen keihäskilpailussa

"Tulin antamaan vähän sähäytystä nuoremmille jermuille" – Antti Ruuskanen voitti keihäskarsinnan kauden ensimmäisellä heitollaan

Tero Pitkämäki pelastamaan suossa rypevää suomalaista keihäänheittoa? Myöntää Yle Urheilulle harkitsevansa lähtöä kisaan lajivalmentajan pestistä – "Kyllä kiinnostaa"