1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Pikajuoksijat kamppailivat 200 metrillä surkeita yöunia vastaan – Samuelsson vei kullan, Kaasalainen jäi päämatkallaan mitalitta: "Ihan sama, onko kultamitali keihäänheitosta vai kävelystä"

Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson juoksi 200 metrin Suomen mestariksi, vaikka lähtökohdat päivään eivät olleet ihanteelliset.

Samuli Samuelsson nousi 200 metrin mestariksi kauden pahimman pettymyksen jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

TURKU. Pikajuoksija Samuli Samuelsson puhkui kiukkua lauantain 100 metrin kilpailun jälkeen. Kauden tilastoykkönen joutui taipumaan kisan lopussa Viljami Kaasalaiselle ja tyytymään hopeamitaliin.

– Satasen hopeamitali oli kauden ensimmäinen pettymys, mutta muistelin siinä vain, että voitto oli, että pääsin edes juoksemaan tämän kauden. Käsittelin sen niin, Samuelsson kertoi sunnuntaina ja viittasi pitkään akillesjännevammaansa, joka piti hänet ulkoradoilta pois liki kolme vuotta.

Revanssihenki oli sunnuntaiaamuna korkealla, ja tilastokutosen paikka antoi sopivaa rentoutta Samuelssonille 200 metrille.

Pienen kysymysmerkin kisan ylle heitti huono palautuminen lauantailta. Pikakiituri nukkui todella huonosti, noin neljä tuntia, kun keho kävi kierroksilla satasen jäljiltä.

– Jalat tuntuivat niin surkeilta aamulta, ettei mitään rajaa. Käänsin sen positiiviseksi, ettei siitä ole suunta kuin ylöspäin, kun niin huonolta tuntui, Samuelsson sanoi.

Samuli Samuelsson

Alkuerästään Samuelsson lasketteli helposti finaaliin ajalla 21,51.

– Siinä juoksussa kun hölläsin, huomasin, että se tulee vielä helposti, mikä oli vastoin omia fiiliksiäni.

Finaalissa Samuelsson otti kaarteen rauhassa, jotta juoksu pysyi loppuun asti kasassa. Maaliviivan hän ylitti viisi sadasosaa ennen hopeamitalisti Roope Saarista.

Samuelssonin aika 21,15 oli hänelle kauden parasta vauhtia.

– Oli tosi yllätys, että se kulki noin lujaa. Nopeuskestävyyteni ei ole ollut niin kovassa kunnossa, että sillä kovalla alulla jaksaisin loppuun asti, nyt täytyi säästellä alku, jotta loppu pysyi kasassa. Se näköjään toimi tänään.

Voitosta puhuessaan Samuelssonin kasvoille nousee leveä hymy.

– Kiva, että jokin kultainen lähti täältä kotiin.

Kaasalaista hymyilitti nelossijan jälkeenkin

Myös lauantain 100 metrillä Suomen mestaruuden napannut Viljami Kaasalainen kertoi, että hänellä oli ongelmia palautumisen kanssa.

– Nukuin 4 tuntia ja 28 minuuttia yöllä. Ihan kuin olisi ollut opiskelijabileet eilen, sellainen olo on ollut aamulla. Olen juonut kolme energiajuomaa ja toivonut parasta, Kaasalainen naureskeli.

Vielä sunnuntaiaamuna Kaasalainen elätteli toiveita siitä, että hän pystyisi Kalevan kisojen päämatkallaan, 200 metrillä, mitalivauhtiin, vaikka olo tuntui voimattomalta. Kuitenkin jo alkuerässä kävi selväksi, ettei ainakaan mestaruuteen ole palaa.

Kehossa painoi viikon sisään juostut kolme uran parasta aikaa 100 metrillä.

– Alkuerä oli ihan hemmetin raskas. Kyllähän sen tuosta finaalistakin näki, että ei se nyt ihan surkea ollut, mutta ei ollut yhtään räjähtävyyttä enää. Tulin lopun ihan hyvin, mutta kaarteessa voitin Espoossa oikeastaan nuo kaikki jätkät. Tänään ei vain jaksanut juosta.

Viljami Kaasalaisella ei riittänyt paukkuja enää 200 metrille. Kuva: Tomi Hänninen

Vaikka Kaasalainen jäi etukäteen ajatellulla päämatkallaan ensimmäisenä miehenä mitalien ulkopuolelle, ei se pikakiituria painanut huippuviikon jälkeen.

– En todellakaan kadu sataselle lähtöä. Ihan sama, onko kultamitali keihäänheitosta vai kävelystä, kun se tuli. Ei kiinnosta yhtään, mistä lajista se tulee.

Nelossijan jälkeenkin Kaasalainen oli yhtä hymyä.

– Tämä on ollut paras viikkoni moneen vuoteen. Eilinen päivä oli elämäni paras päivä.

Kaasalaisen kausi jatkuu vielä elokuussa Eläintarhan kentän kilpailuissa. Samuelsson jatkaa kauttaan vasta syyskuussa Tampereella.

Lue myös:

Suomen nopein mies Kaasalainen on nöyrä ja tunnollinen himoharjoittelija, josta valmentajaguru aikoo leipoa seuraavaksi pohjamutiin vajonneen 400 metrin juoksun pelastajan

Hirmuvireinen Viljami Kaasalainen on Suomen nopein mies, mutta haluaa tulevaisuudessa satsata pidemmille matkoille: "Aion pysyä päätöksessäni"

"Minua kiehtoisi olla kautta aikojen nopein mies Suomessa" – Mauri Salomäki, 88, on koulinut pikakiituria, joka aikoo rikkoa Tommi Hartosen Suomen ennätykset