Kristiina Mäkelä tunteikkaana loikkamestaruuden jälkeen – polvikipu tuli itkuna ulos: "Olen niin väsynyt"

Kristiina Mäkelä voitti kahdeksannen Suomen mestaruutensa Turun Kalevan kisoissa.

yleisurheilu
Kristiina Mäkelä
Kristiina Mäkelä pyyhki kyyneliä silmäkulmistaan voitokkaan kolmiloikkakisan jälkeen.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Naisten kolmiloikan Suomen mestaruuden kahdeksatta kertaa voittaneelle Kristiina Mäkelälle Turun kisojen voitto oli ikimuistoinen.

Ikimuistoinen sen takia, että Mäkelä kärsi kilpailun aikana kovista kivuista polvessaan, minkä vuoksi hän pystyi hyppäämään vain kaksi kertaa.

Vajavaisesta hyppykunnosta kertoo etenkin se, että kesäkaudella tasaisesti yli 14 metrin hypänneen Mäkelän Suomen mestaruus tuli 13,61 metrin hypyllä.

– Olen niin väsynyt. Vähän sattuu jalkaan. Se kipu on niin kovaa, että tämä tulee itkuna ulos. On ollut rankat 11 päivää, Mäkelä sopersi itkuisena Yle Urheilun haastattelussa.

Mäkelä on kilpaillut fyysisesti rankassa kolmiloikassa 11 päivän aikana peräti neljä kertaa, kun mukaan lasketaan lauantain pituushypyn karsinta.

Kolmiloikkajaa pystyi kilpailemaan vielä tiistaina Paavo Nurmen kisoissa ilman kipuja, mutta lauantaina kivut alkoivat kolmiloikan karsintapaikalla.

– Jos joku voisi tuntea ne fiilikset, mitä on tullut eilisen karsinnan jälkeen tähän päivään... Olen mennyt miettien, että pystynkö ottamaan ensimmäistäkään loikkakontaktia maahan. Pystyin, ja sain kaksi hyppyä tehtyä. Olen niin ylpeä, että voitin mestaruuden, Mäkelä jatkoi ja sanoi kilpailleensa kivun ja pelonsekaisin tuntein.

Valmentaja ollut tärkeä tuki

Mäkelä jäi sivuun jo kauden ensimmäisestä kilpailusta kesäkuun lopussa, jolloin hänen polvijänteestään löydettiin tulehdus. Jo silloin Mäkelä tiesi valmentajansa Tuomas Sallisen kanssa, että loppukesästä tulee todella haasteellinen.

He eivät kuitenkaan tuolloin tienneet, miten polvi tulisi reagoimaan Espoon, (5.8.), Turun (11.8.) ja Kalevan kisojen (15.8. ja 16.8.) rasitukselle.

– Tuli vähän yllätyksenä, että polvi ei tuntunut missään muualla, mutta Kalevan kisojen karsinnassa tuntui kunnolla. Tämä oli henkinen taistelu.

Mäkelä halusi antaa Suomen mestaruudesta tunnustusta valmentajalleen.

– Hän tietää, mitä kannattaa tehdä, ja mitä ei. Omat aivot olisivat varmaan luovuttaneet, jos ei olisi ollut niin hienoa tukihenkilöä vieressä, Mäkelä sanoi tunteikkaana.

Mäkelä ei vielä osaa sanoa, miten hänen kautensa jatkuu.

– Nyt tutkitaan ja levätään kunnolla. Oliko vain sitten siitä, että tuli niin tiuhaan hyppyjä, Mäkelä pohtii.

Lue myös:

Tuomas Lehtonen lohkaisi puoli sekuntia ennätyksestään ja jätti SE-mies Oskari Mörön hopealle: "Tiesin, että pystyn hänet vielä päihittämään"

Rinne tuuletti ensimmäistä 800 metrin mestaruuttaan kunniakierroksella – Kuivistolle jo neljäs tuplamestaruus soolojuoksulla

Yltävätkö Kristiina Mäkelä ja Maria Huntington Suomen ennätyksiin, ja kiskaiseeko Antti Ruuskanen vuosien tauon jälkeen keihäsmestariksi? Katso tästä Kalevan kisojen päätöspäivän ohjelma

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat